Per la recuperació la gestió pública de l’aigua

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública demana a la Generalitat que es donen passos per recuperar la gestió pública de l’aigua

15 / 12 / 2017 | Intersindical

Un Observatori de l’Aigua, un organisme regulador del cicle integral de l’aigua i l’assessorament als municipis les principals propostes de la Xarxa.

La Consellera es compromet a avançar en aquesta direcció i estudiar la posta en marxa de l’Observatori de l’Aigua per a 2018.

Representants de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública*, composada per distintes organitzacions ecologistes, sindicals, veïnals i socials, s’han reunit amb la Consellera d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic Elena Cebrián, per a demanar al Govern de la Generalitat que s’avance en la recuperació de la gestió pública de l’aigua al nostre territori.

A la reunió, en la que han participat també el Secretari Autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro,  i el Director General de l’Aigua, Manuel Aldeguer, els representants de la Xarxa han plantejat la necessitat de comptar amb una Política Valenciana de l’Aigua que hauria de basar-se en la Directiva Marc de l’Aigua i materialitzar el reconeixement de les Nacions Unides en 2010 de l’accés a l’aigua potable i el sanejament com a dret humà essencial.

En aquest sentit s’han traslladat a la Consellera bàsicament les següents propostes:

  • Constitució d’un organisme autonòmic o ens públic regulador, amb participació ciutadana, que ordene les prestacions dels serveis vinculats al cicle urbà de l’aigua, establint un marc regulador per avançar decididament cap a una gestió pública sostenible, eficaç, transparent i participativa de l’aigua, respectuosa amb el bon estat dels ecosistemes aquàtics
  • La creació, com acció immediata, d’un observatori de l’aigua, amb participació ciutadana, que analitze la situació actual de la gestió del cicle integral l’aigua. Aquest observatori hauria d’elaborar un mapa de la gestió de l’aigua en el territori valencià així com oferir informació pública i transparent, sistematitzada, periòdica i comparable sobre els models de gestió d’aquests serveis, la seua qualitat, cobertura, accessibilitat, assequibilitat, sostenibilitat ambiental, repercussió de costos, equitat, eficiència, transparència, i participació ciutadana.
  • Oferir suport i assessorament als municipis perquè realitzen un control efectiu de la prestació del servei del cicle integral de l’aigua sota els principis de servei públic d’interès general, així com assessorar a aquells ajuntaments que es plantegen la gestió directa de l’aigua potable i el sanejament.

La Consellera, així com els membres del seu equip, ha manifestat la seua valoració i coincidència amb les propostes plantejades i s’ha compromés a donar passos en el sentit plantejat, amb l’estudi de la posta en funcionament al llarg de 2018 d’un Observatori de l’Aigua.

*La Xarxa Valenciana per l’Aigua Púbica, està formada per Acció Ecologista-Agró, Confederació d’Associacions de Veïns CAVE-COVA, CCOO, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Intersindical Valenciana, La Ribera en Bici, Unió de Llauradors i Ramaders i Xúquer Viu.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.