Acord dels sindicats sobre la competència lingüística del personal empleat públic

27 / 12 / 2016 | Intersindical

UGT-PV, CCOO PV i Intersindical Valenciana signen un pacte que estableix la competència lingüística que ha d’acreditar el personal al servei de les administracions valencianes. L’objectiu és garantir l’atenció en les dues llengües oficials i compensar els dèficits que encara presenta el coneixement i l’ús del valencià.

Els sindicats consideren que és un fet que les persones que utilitzen el valencià tenen encara notables dificultats per a rebre de l’Administració una atenció en els mateixos termes que tenen plenament assegurats les persones que empren el castellà. Per fer efectiu el dret recollit en l’Estatut d’autonomia que qualsevol persona puga dirigir-se i ser atesa en les dues llengües oficials, han subscrit un pacte amb diverses accions a desenvolupar.

Per assegurar la competència lingüística de totes les persones que treballen en l’Administració pública, el Govern de la Generalitat ha de garantir l’ensenyament del valencià i fomentar mesures de reciclatge. Als processos de selecció s’ha d’acreditar el coneixement del valencià en el grau que es determine reglamentàriament.

Per a la provisió dels llocs de treball, els sindicats representatius del personal de cada administració negociaran la seua aplicació i els nivells de valencià mínims a exigir a cada u. Excepcionalment, en l’àmbit sanitari i de la salut, si hi ha necessitat de personal i aquest no disposa de la competència lingüística acreditada, podran proveir els llocs de treball amb caràcter no definitiu, mitjançant un informe.

L’acord preveu que els nivells de coneixement lingüístic establerts entraran en vigor a l’any de la publicació  oficial de la Llei de la funció pública valenciana. Així mateix, Intersindical Valenciana, CCOO PV i UGT-PV ofereixen la seua col·laboració a la Generalitat per fer efectives les bases del pacte i contribuir a la millora de l’Administració pública.



Comentaris
Ramón
27 / 12 / 2016 - 16:17

Debería ser obligatorio para las nuevas incorporaciones. A los que ya están trabajando darles la oportunidad(de nuevo, lo sé) o en suspenso(desactivado) hasta conseguirlo. Me refiero a los interinos, a los funcionarios ¿qué les pasará?
A igual trabajo, igual salario e iguales condiciones


Intersindical Valenciana
27 / 12 / 2016 - 22:43

Ara, la pilota està a la teulada del Consell que haurà de decidir si accepta la proposta sindical o no.

Sobre el contingut de l’Acord. Aquest diu que seran els sindicats els que negocien l’aplicació a cada àmbit sectorial. En tot cas, si et refereixes a educació s’ha de dir que la competència ja s’aplica des de fa anys i s’ha negociat en la mesa sectorial la seua aplicació. Per tant, el que s’ha signat H-II no tindrà cap efecte nou sobre el que ja s’està fent.

Per altra part, cal posar de relleu que no està en el cap dels sindicats signant que ningú siga desplaçat del seu lloc de treball. Per tant, estaria bé que no es crearen alarmes infundades ni especulacions sobre allò que no diu el document signat ni sobre el que no han dit mo pensat els sindicats.


Miquel Boronat Cogollos
19 / 06 / 2018 - 14:16

Molt bonic l’acord, però si els sindicats firmants i les forces polítiques que reclamen l’acreditació d’un mínim de coneiximent de valencià no ho apliquen en la realitat quan tenen ocasió, resulta que tot això serà una enganyifa més.
Per exemple, en les Corts Valencianes, de moment, s’està negociant una oferta d’ocupació pública que rebaixa al 8,33% el valor de la nota de l’examen no eliminatori de valencià allà on fa uns anys arribava al 20% (i més, en el cas de traductors correctors i transcriptors correctors).
Eixa rebaixa correspon a la proposta actual de la Secretaria General (rebutjada per la secció sindical de l’STAS, de la qual forme part) i que no ha estat esmenada encara pel president de la institució (Enric Morera, de Compromís) ni per la Mesa de les Corts (on el PP està en minoria), que exercixen la direcció superior de la institució.
Després mos els trobarem en les manifestacions pel valencià, tal com contava Pere Mayor fa uns anys en el diari Levante (24.07.2010).



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.