Carta oberta al Molt Honorable President de la Generalitat, Ximo Puig i Ferrer

Les entitats signants -entre les quals està la Intersindical- exigeixen una política ferma de defensa de l’atenció primària i de les desprivatitzacions

22 / 04 / 2020 | Intersindical

Les plataformes, entitats i sindicats signants defensors de la Sanitat Pública del País Valencià,

Valorem positivament els esforços i les iniciatives que la Generalitat ha pres davant l’epidèmia del COVID-19 tractant de funcionar de forma autònoma de la millor manera que ha vist possible així com el seu paper en estar damunt del funcionament i de les necessitats dels serveis de salut i del seu personal, i de l’abordatge de l’epidèmia.

Amb aquesta carta volem dirigir-nos a la Generalitat per a exigir-los una política ferma de defensa de l’atenció primària i de les desprivatitzacions.

1. En aquests moments mantenir l’accessibilitat de l’atenció és clau, i ho és especialment per als grups de població més vulnerable. El tancament i la reducció de l’atenció en els Centres de Salut, en funció de la reposta a l’epidèmia, va en contra d’aquest principi. Exigim la reversió d’aquesta mesura. Afecta les persones més fràgils, majors i amb malalties cròniques, així com a aquelles en què està començant a fer-se evident una malaltia greu que cal que siga identificada.

El tancament parcial dels centres de salut a l’estiu, la no substitució de professionals, o serveis reduïts a un mínim insuficient han sigut problemes que se’ns han fet habituals en els últims anys. A la fi del mes de març, les societats científiques de medicina familiar i comunitària i pediatria del País Valencià, van mostrar la seua preocupació per aquestes mesures, que van comportar el tancament d’alguns centres de salut i el trasllat dels seus professionals a altres àrees i a hospitals, considerant-ho “temerari i un greu error”, “amb la consegüent pèrdua d’oportunitat de fer un correcte seguiment dels casos respiratoris lleus i de la resta de malalties cròniques”. Els nous tancaments i reduccions de l’atenció en els Centres de Salut sobrecarrega els serveis d’urgències hospitalaris.

Després de 4 setmanes, comencem a sentir parlar de desconfinament progressiu. Aquesta nova etapa requereix d’una planificació minuciosa per a evitar l’aparició de nous brots epidèmics i en aquesta, els equips de salut pública i els equips d’atenció primària han de ser els protagonistes en una acció coordinada adaptada a les característiques de cada territori, per a ser capaços de donar resposta a les necessitats concretes de salut de la seua població. El govern valencià no pot tornar a tancar els Centres de salut parcialment a l’estiu, i té una enorme responsabilitat a donar resposta i liderar les actuacions que li permeten cobrir les necessitats de la ciutadania.

Perquè una atenció primària i comunitària puga tenir un paper essencial en les mesures del desconfinament, cal dotar-la de més personal per tal de poder complir amb les seues funcions. La proposta del president de la Generalitat de demanar l’ajuda de personal sanitari cubà és útil en aquest sentit. La formació i dotació de personal d’infermeria també.

2. Deplegar les mesures necessàries per a garantir la protecció del personal sanitari tant de l’àmbit de la sanitat com dels serveis socials (EPIs, proves, circuits assistencials). També per a protegir els col·lectius més vulnerables (ancians, dependents, sense sostre…) el que inclou l’augment de proves per a diagnosticar casos i curats tant entre el personal sanitari com en el cas de les residències d’ancians i altres col·lectius.

3. Potenciar la salut pública amb adequació de recursos per a controlar l’actual i futures pandèmies (es preveu una segona ona a la tardor).

4. Davant de la nova embrazida de les empreses “de salut” privades per a exigir el seu “rescat” públic, cal mantenir-se fermes més que mai en la desprivatització enguany dels departaments de Torrevella i La Marina Alta. La crisi actual ha posat en primer pla el valor de la sanitat pública i l’error fatal que va ser retallar-la i privatitzar-la, per la qual cosa continuarem exigint la seua total desprivatizació i la reversió de les retallades al fet que ha sigut sotmesa des de fa quasi una dècada.

5. La gent necessita tenir accés a tota la informació rellevant i disponible per a comprendre la naturalesa d’aquesta crisi de salut. La informació dona confiança i ajuda a mantenir les mesures de control de l’epidèmia. En aquest sentit agraïm la informació desagregada per departaments de salut proporcionada per la Generalitat, i entenem que aquestes dades permetràn a les autoritats locals una planificació real de l’atenció.

Les entitats, plataformes i col.lectius per la Defensa d’una Sanitat 100% Pública al País Valencià volem colaborar en l’enfortiment del nostre sistema sanitari en aquesta crisi i per a reptes futurs.

Signem
Marea Blanca País Valencià comarques del sud

Plataforma en Defensa de la sanitat pública de La Marina Alta

Plataforma en Defensa de la sanitat pública del Baix Vianlopó

Acdesa PV

Sindicat de Metges d’Assistència Pública (SIMAP)

Intersindical Valenciana

Marea Roja-Alacant

Pren la Plaça 15-M Alacant

Decidim! Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

Plataforma contra la Pobresa i la Desigualtat d’Alacant

Plataforma de l ́Alacantí por la Defensa del Sistema Público de Pensiones




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.