Declaració de l’Assemblea de Moviments Socials, de pau i mediambientals del Fòrum Social Mundial 2021

02 / 02 / 2021 | Intersindical

En començar una nova dècada, la pandèmia mundial de Covid-19 segueix cobrant-se vides i devastant les economies en el món sencer. Els impactes de virus i l’empitjorament de l’emergència climàtica estan augmentant les desigualtats socials a tot arreu. La lluita contra les dues crisi és la lluita per la supervivència de la humanitat, per les nostres vides i el nostre suport, per la decència i la humanitat. Aquest any és crucial per abordar les dues crisi.

En el passat, els moviments populars han plantejat la necessitat d’un canvi de sistema per millorar la vida de milions de persones, especialment de les majories marginades. Per exemple, els moviments obrer, de dones, de justícia social, antiesclavistes i antiracistes, d’alliberament, per la pau, de joves, mediambientals, ecològics, climàtics i de camperols i indígenes han aconseguit amb les seves lluites, sovint, canvis històrics.

Hui necessitem unir les nostres forces per forjar un moviment encara més fort, perquè a més dels vells problemes causats per les relacions nocives entre els éssers humans i la natura, el capitalisme, el patriarcat, el racisme i el colonialisme, ens enfrontem a reptes encara més grans. Les profundes i diverses crisi d’avui es caracteritzen per l’extrema concentració de la riquesa i de poder, la precarietat de la feina i dels mitjans de vida, les fallides del sistema de salut pública, la resposta autoritària i moltes vegades militarista a la pandèmia de Covid i la manipulació per part de les velles i noves tecnologies d’informació.

Les solucions només poden trobar-se i aplicar-se articulant els diferents nivells d’acció regionals i territorials: des de les bases fins el global. Els canvis han de venir des de baix, sostinguts per les persones i les seves organitzacions. En aquest context hem de adonar-nos que totes les nostres diferents àrees temàtiques d’especialització estan interconnectades: la pau no es pot aconseguir amb una tecnologia desbocada i les relacions econòmiques no es poden restaurar sense justícia social; el medi ambient no es pot preservar sense un canvi radical en l’imaginari social i la pau no es pot aconseguir sense la protecció de l’entorn i la justícia social i la transformació del nostre sistema monetari. Altrament, el poder unilateral i l’afany de lucre perjudiquen els interessos de tots i totes.

Per això ens comprometem a construir un moviment d’àmpla base per a la transició social, ecològica, econòmica i política amb igualtat interseccional, reconeixent els drets de la Terra, de la naturalesa i la democràcia de participació comunitària com a valors fonamentals. En unir les diferents iniciatives volem abordar les preocupacions de la gent comuna i de la vida quotidiana, per evitar que la humanitat patesca la devastació de les guerres, la fam i les catàstrofes ecològiques.

Les iniciatives locals, tant en les comunitats rurals com a urbanes, que permeten a les poblacions locals prendre el control de la terra, de l’habitatge i d’altres recursos, són importants. Això dóna accés a guanyar-se la vida, permetent un bon viure. Aquestes iniciatives són la sobirania alimentària i l’agroecologia, l’ajuda mútua per ajudar-se tant en temps de crisi com en un futur millor tant al camp com a les ciutats i construir formes econòmiques democràtiques de cooperació per enfortir les economies locals.

Per a això, els moviments participants en el Fòrum Social Mundial 2021 han decidit establir, per al futur proper, un AGENDA GLOBAL D’ACCIONS COMUNS, començant amb mobilitzacions a finals d’abril i en les primeres setmanes de maig exigint el desarmament universal per la justícia social i la transició ecològica, destacant les següents reivindicacions:

1. Un cessament universal de tots els conflictes militars, una reducció radical de totes les despeses militars, un desarmament nuclear general i una reducció radical del gran consum energètic per càpita.

2. La protecció de la vida a tot arreu mitjançant l’accés gratuït a les vacunes i medicaments contra la Covid-19, així com a serveis sanitaris de qualitat i equitatius per a tothom. Lluitar contra els drets de patent de les empreses, que condueixen a una espècie d’apartheid sanitari. Promoció de solucions comunitàries a la pandèmia. Protecció de la vida silvestre per evitar que sorgesquen nous virus i futures pandèmies.

3. Acabar amb l’austeritat, especialment amb la reducció dels serveis públics, la seguretat social i el benestar, i abolir els deutes il·legítims, privades i públiques, tant al Sud global com en el Nord global!

4. Aturar la mercantilització dels béns comuns, d’l'aigua, dels animals, de les plantes, dels aliments, de les capes freàtiques, dels boscos, dels rius, dels llacs, de les platges, dels minerals, però també de les condicions de treball, de l’educació, de la salut, de la cultura i de la natura!

5. L’economia ha de respondre a les necessitats legítimes de les persones i no a l’lucre. Per tant: no als acords de lliure comerç injustos. Promoure l’economia transformadora, el comerç just i els acords internacionals mútuament beneficiosos en lloc de la liquidació anomenada “lliure comerç” i dels règims d’inversió que beneficien als inversors i als països rics.

6. No a la incitació de temors identitaris nacionalistes i de la proliferació de discursos d’odi racista o religiós i de xenofòbia, i contra les imatges de boc expiatori de l’enemic que han portat a un nou escenari de Guerra Freda. No a les sancions com a eina econòmica per a les accions militars.

7. Alt a la repressió per part dels Estats i les milícies privades dels moviments socials i defensors del territori i la natura i dels drets humans, respectant el dret democràtic a dissentir pacíficament. Condemnar i exigir justícia pels assassinats d’activistes ambientals i de drets.

8. Promoure la democràcia ecològica i la participació en la comunitat i el dret a l’autodeterminació de tots els pobles, incloent l’empoderament integral, per exemple, desenvolupant l’alimentació basada en la sobirania i l’agroecologia, especialment de les comunitats indígenes, les dones i tots els pobles oprimits!

9. Posar especial atenció i suport als migrants creant ciutats santuari a tot el món i comissions especials a nivell regional per protegir el seu dret a la mobilitat.

10. Democratitzar els espais per a la ciència i la investigació tecnològica, l’expressió cultural en les arts, les ciències i la sanitat tradicional, incloent l’abolició dels règims de propietat intel·lectual i de patents.

11. Crear una transició social i ecològica dignificant la vida dels petits agricultors, artesans i treballadors industrials, establint una relació mútuament beneficiosa entre les economies rurals i urbanes. Desenvolupar i aprofitar les tecnologies d’energies renovables sostenibles sota una governança democràtica.

12. Defensem el dret de tots els pobles a la sobirania i a l’autodeterminació, en particular de el poble sahrauí i de el poble de Palestina.

13. Necessitem urgentment una llei internacional sobre la cadena de valor que obligue les empreses multinacionals a complir la legislació laboral i les normes socials i ecològiques.

14. Solidaritat total amb les persones activistes que s’enfronten a la repressió a tot arreu, a l’Oest ia l’Est, al Nord i al Sud!

En particular, volem suggerir a tots els moviments que participen en el Fòrum Social Mundial 2021 i a tots els altres en el món que formen un període d’acció per la pau, la justícia social i ecològica i la transició, de el 17 d’abril a l’1 de maig.

17 abril - Dia Internacional de la Lluita Camperola
22 d’abril - Dia Internacional de la Mare Terra
26 de abril - Dia Internacional de Txernòbil
30 de abril - Dies d’Acció Mundial contra la Despesa Militar (GDAMS), incloent les protestes internacionals contra les bases militars
1 de maig - Dia Internacional dels Treballadors: Per un treball socialment just i digne

Seguint la tradició d’oposar-se a fòrum de Davos, convoquem pel 15 de maig una jornada d’acció per a la mobilització universal pel dret a la salut i a la protecció social per contrarestar l’agenda neoliberal del Fòrum Econòmic Mundial que se celebra del 25 al 28 de maig a Singapur.

Suggerim també que seguim unint esforços en ocasions com:

8 de març - Dia Internacional dels Drets de la Dona,
7 de abril - Dia Mundial de la Salut,
5 de juny - Dia Mundial del Medi Ambient,
6 d’agost - Dia de Hiroshima,
28 de setembre - Dia Internacional de l’Avortament Segur,
2 d’octubre - Dia Internacional de la No Violència, aniversari de Gandhi,
7 d’octubre - Dia Mundial de Treball Decent,
16 d’octubre - Dia de l’Alimentació de l’ONU,
20 de novembre - Dia Nacional de la Consciència Negra al Brasil,
29 de novembre - Dia Internacional de la Solidaritat amb el Poble Palestí.

A més dels dies i setmanes d’acció, ens comprometem a construir junts organitzacions i xarxes que perseguesquen les causes comunes expressades en aquesta declaració. Valorem amb especial satisfacció la continuació de la coordinació de l’educació popular per donar suport l’Agenda Global d’Acció Comuna. També donem la benvinguda a les iniciatives antigues i noves per convergir en tots els nivells, des dels barris locals fins a les xarxes mundials. Estem disposats a unir-nos en la diversitat i a exercir el paper històric que exigeixen els nostres temps.

Declaració adoptada per les organitzacions signants i els participants de l’Assemblea de Moviments Socials, de Pau i Mediambientals en el Fòrum Social Mundial 2021




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.