El Palau de les Arts obri expedient disciplinari a un representant sindical d’Intersindical Valenciana

El motiu: sotmetre el preacord de conveni a l’aprovació de les treballadores i treballadors

21 / 06 / 2021 | Intersindical

Hem rebut l’obertura d’expedient disciplinari a un dels nostres delegats per difondre entre els treballadors i les treballadores el contingut d’un preacord de conveni, amb la finalitat que pogueren fer les seues aportacions, les seues crítiques, i aprovar-ne o no el contingut. D’això se n’ha dit sempre sindicalisme, però ara el Palau en diuen “difusió il·lícita de documents de caràcter confidencial”, com si el treballador haguera revelat els secrets més inconfessables del Palau que, potser, també els té.

Que perdran un possible judici és una cosa de la qual estem segurs, però també dubtem si han perdut la raó.

Una altra de les acusacions, complementàries que se li fan, és difondre el text d’aquest preacord des de l’ordinador del Comité d’empresa. Ens preguntem si l’ordinador del Comité està per a jugar als marcianets.

I com no, no podia faltar el julivert de totes les salses: acusació de frau, engany i deslleialtat. El calaix de sastre que s’utilitza sempre que una empresa no sap realment de què acusar un delegat sindical que, per la seua lluita pels drets dels treballadors i les treballadores, resulta incòmode.

L’acusació principal, a banda de les complementàries, totes elles qualificades de “molt greus”, la secunden en aquest text emés pel representant sindical:

“Estimats/des companys/es,
El passat 30 d’abril va finalitzar el període de negociació del II Conveni col·lectiu de les Arts, on es va aconseguir un preacord entre la representació legal de l’empresa i el Comité.

Per aquest motiu, us convoquem a una assemblea general, dijous que ve 6 de maig a l’Aula Magistral, de 12.30 a 14.30 h.


L’ordre del dia serà el següent:

1. Exposició del contingut principal del preacord del II Conveni col·lectiu.
2. Aclariments sobre el contingut exposat.
3. Valoració a mà alçada per part dels assistents.

Per a garantir les mesures de seguretat anti COVID, serà obligatori l’ús de màscara FFP2 a la sala (excepte aquells/es que n’estiguen exempts/es).

Esperem la vostra assistència i col·laboració. Una cordial salutació.”

Tampoc deixa de ser curiós que la comunicació d’aquest expedient es done després de la convocatòria d’una vaga, per part del representant sindical, pels drets de les persones treballadores temporals i interines.

El camí dels límits del dret a la informació sindical està tan trillat que només podem entendre aquesta actuació com un intent d’atemorir un delegat combatiu i la resta de treballadors i treballadores. Des de l’article 20 de la nostra Constitució, passant per l’article 64 de l’Estatut dels Treballadors, seguint per l’article 8 de la Llei orgànica de llibertat sindical, i acabant en la jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Suprem, el camí de la informació a les persones treballadores d’aquelles qüestions que els afecten està recolzat pel nostre ordenament jurídic, i el Palau de les Arts no acabarà amb ell.

“El sigil sindical” està ben tipificat sobre les matèries que legalment escauen, i en cap cas comprén ni pot comprendre que els treballadors i les treballadores puguen opinar sobre les futures condicions de treball que un possible conveni puga regular.

Des d’Intersindical només podem entendre aquesta actuació del Palau com un atac a la classe treballadora, un intent despòtic de silenciar informació en un ens públic que hauria de dur la transparència per bandera, una vulneració de drets fonamentals recollits en el nostre ordenament jurídic, i, en fi, una cacicada inconscient de la qual encara no coneixen les conseqüències que pot implicar-los.

És d’absoluta vergonya que un ens públic tinga comportaments d’esclavista cotoner.

Exigim l’arxiu i l’anul·lació immediata de l’expedient disciplinari per no haver-hi causa. De procedir immediatament amb la nul·litat d’aquest expedient potser ens prenem això com un error, greu, un error greu, però cal reconéixer a qui rectifica.

Advertim que en la defensa dels drets de la classe treballadora, en aquest cas el dret a la informació, no estalviarem cap via que, dins de la legalitat, siga vàlida per a aquesta defensa, inclosa la via penal.

Ací no s’està produint una “difusió il·lícita de documents de caràcter confidencial”; el que s’està produint és una persecució sindical, una vulneració de drets fonamentals i una pretensió d’obscurantisme esclavista.

 
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.