Intersindical contra les mesures d’austeritat i les retallades socials proposades per la UE

El dimecres 28 de setembre, el Parlament Europeu votarà sobre un paquet de sis actes legislatius que són la pedra angular d’un “nou” model de “govern econòmic” de la Unió Europea (UE) en resposta a la crisi econòmica.

27 / 09 / 2011 | Intersindical

Les sis propostes legislatives sobre el “govern econòmic europeu” faran que la ciutadania pagarà encara més per la cobdícia i l’enriquiment dels bancs i altres corporacions, el més probable és que aquestes mesures allargaran la crisi, retallaran els drets socials, i exerciran un “cop d’estat” addicional a la democràcia. Per tot això defensem que altres respostes a la crisi són necessàries.
Creiem que les polítiques d’austeritat que aquestes propostes enforteixen i fan complir, són una recepta per al desastre. La UE forçarà als Estats en crisi econòmica a complir estrictament les retallades de la despesa social i aprofundir els atacs als drets laborals i socials durant els propers anys. Igual que en els anys trenta del segle XX, les retallades socials i atacs als salaris i drets laborals conduiran probablement a una recessió prolongada.
Aquestes polítiques solen ser legitimades, també per molts representants polítics, amb l’afirmació que la crisi va ser causada per l’excessiu deute públic i l’incompliment de les normes de la Unió Econòmica i Monetària (Pacte d’Estabilitat i Creixement). Això és fals i enganyós. L’actual crisi econòmica va ser provocada per les polítiques econòmiques i financeres neoliberals-inherents a la Unió Econòmica i Monetària i el mal funcionament de la moneda única-, així com per la cobdícia i l’enriquiment dels bancs i altres empreses del sistema financer.
Les propostes legislatives permetran a les institucions de la UE intervenir i prendre decisions sobre els pressupostos públics dels Estats membres, sobre les prioritats de política econòmica i social, així com els drets laborals i socials de cada país, de forma totalment antidemocràtica, sense rendició de comptes, i a través de procediments immunes a la pressió pública. Així mateix, se li donarà a la Comissió Europea amplis poders de control sobre l’aplicació de les noves mesures i per imposar fortes multes als Estats membres si incompleixen les normes. Hem de recordar en aquest punt que la Comissió Europea és un organisme no elegit, burocràtic i fortament influenciat per la pressió que exerceixen la patronal europea i el gran capital a Brussel·les.
En el seu cec i ansiós intent d’aplicar aquesta política econòmica, les institucions de la UE estan fins i tot violant les seves pròpies lleis. El procediment per imposar sancions financeres a un Estat membre constitueix una violació del Tractat de la Unió Europea, com assenyalen diversos experts jurídics. Les sancions per polítiques pressupostàries i econòmiques que no es corresponen amb el paradigma neoliberal estarien entre el 0,1% i 0,6% del PIB. L’aplicació de les mesures proposades a l’actual situació, amb la majoria dels Estats membres amb un dèficit excessiu (i per sobre de les regles del Pacte d’Estabilitat i Creixement), significaria que aquests estats de l’Europa zona haurien de pagar milers de milions d’euros anuals en multes a la Comissió Europea.
Aquestes mesures no només són antidemocràtiques i en contra de la legislació de la UE, sinó són un clar senyal que en els propers anys, els Estats membres, com a conseqüència dels actes dels governs presents, seran obligats a implementar reformes neoliberals de majors retallades de la despesa pública i les prestacions socials, a reduir-encara més si cap-la mida del sector públic, retallar els salaris i cometre liberalitzacions econòmiques addicionals. Totes elles accions que la Comissió Europea dóna suport amb molta vehemència.
A més, les propostes legislatives no només són antidemocràtiques pels seus continguts sinó van ser adoptades d’una manera absolutament antidemocràtica. Condemnem enèrgicament la pressa amb què aquestes polítiques van ser adoptades, i la majoria dels representants al Parlament Europeu té una responsabilitat especial sobre això. Noves polítiques de llarg abast i legislació de grans reformes han de ser pública i àmpliament debatudes i referèndums.
Les polítiques antisocials i antipopulars inherents als sis actes legislatius, les mesures coercitives antidemocràtiques, i l’absència d’un debat democràtic, evidencien la il·legitimitat del “nou” model de “govern econòmic”.
Intersindical Valenciana fa una crida a les eurodiputades i als eurodiputades per rebutjar aquestes sis propostes legislatives del “govern econòmic europeu” i de sumar-se als esforços dels moviments socials a favor d’una Europa democràtica, de benestar i dels drets socials.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.