Drets democràtics

Intersindical per una educació pública, laica, coeducadora i de qualitat

05 / 10 / 2015 | Intersindical

Amb motiu del dia Internacional de la Docència, Intersindical vol deixar constància de la importància que tenen les i els docents en el foment d’una educació en igualtat per a les criatures en el respecte a les diferents identitats sexuals de les persones.

La coeducació és el pilar bàsic en el qual fonamentar una nova societat on homes i dones siguen considerats iguals. I, per tant, el treball de les i els docents en els centres, afavorint la igualtat en les aules, és la font de la qual beuran els xiquets i xiquetes del futur, però aquesta tasca és difícil si el Govern segueix retallant el pressupost destinat a polítiques d’igualtat i no compleix amb l’obligació d’implantar programes sobre igualtat en el sistema educatiu, tal com arreplega l’informe CEDAW 1 d’abril de 2014 per a Nacions Unides.

Les conseqüències ja són visibles,  cada vegada augmenten més els casos de violència entre la joventut. Segons l’últim informe del CIS 2 Percepció de la Violència de Gènere en l’Adolescència i la Joventut, presentat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, a finals de gener de 2015, i que presenta una enquesta de la població resident a Espanya de 15 a 29 anys, el 96% de les dones i el 92% dels homes joves, consideren “totalmente inacceptable” la violència de gènere, encara que en preguntar sobre la violència de control els resultats varien. Mentre que més del 90% dels enquestats rebutja àmpliament tant la violència física i sexual com la violència verbal, només el 67% considera inacceptable la violència de control. És a dir, una de cada tres persones joves (el 33% restant) considera inevitable o acceptable en algunes circumstàncies “controlar els horaris de la parella”, “impedir a la parella que veja a la seua família o amistats”,”no permetre que la parella treballe o estudie” o “dir-li les coses que pot o no pot fer”.

Davant aquesta situació els i les docents, no hem d’oblidar que el sector de l’ensenyament està clarament feminitzat, segons una estadística del MECD 3 en el curs 2013-2014 va haver-hi un 28.5% d’homes docents i un 71.5% de dones docents, tenim la responsabilitat de fomentar una educació en igualtat perquè aquesta és la força que comportarà al canvi que acabarà amb el masclisme, el racisme i altres aspectes intolerants d’aquest món tan injust. Encara que aquesta tasca es veja dificultada per la reculada que suposa que la nova llei d’educació (LOMCE) haja eliminat l’única assignatura obligatòria que incloïa continguts específics sobre el tema, Educació per a la Ciutadania i els Drets Humans. I perquè aquesta llei permet la concertació de centres que segreguen per raó de sexe.


Per tot açò des de Intersindical seguim recolzant la campanya de la Internacional de l’Educació, per una Educació Pública de Qualitat i diem al secretari General de l’ONU que recolze:

* Una educació de qualitat per a totes i tots.

* La Inclusió per part de l’ONU de l’educació entre els objectius del Desenvolupament després del 2015.

* Una campanya mundial per a l’escolarització universal de les xiquetes.

Al Govern d’Espanya, li exigim que torne a introduir en el currículum la formació en igualtat i que desenvolupe plans d’igualtat en el Sistema Educatiu. Així mateix, demanem que en la formació del professorat, tant inicial com a permanent, es done prioritat a la formació en igualtat com a aspecte bàsic i fonamental per a eradicar la violència de gènere i el respecte a la identitat sexual de les persones.

Perquè l’educació de qualitat per a tots i totes és fonamental de cara a aconseguir una prosperitat econòmica sostenible i una societat justa i igualitària. A més de contribuir al fet que cada persona puga desenvolupar plenament totes les seues capacitats.

País Valencià, 5 d’octubre de 2015


₁ Informe sombra 2008-2013 CEDAW:
http://www.rednosotrasenelmundo.org/IMG/pdf/InformeSombra_Actualizado_23Sep__2014.pdf
₂ Informe CIS: Percepción de la Violencia de Género en la Adolescencia y la Juventud, Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.
https://www.msssi.gob.es/ssi/violenciaGenero/publicaciones/estudiosinvestigaciones/PDFS/Percepcion__Social__VG__Adolesc_Juv.pdf
₃ Estadística del MECD. Curs escolar 2015-2016:
http://www.mecd.gob.es/dms/mecd/servicios-al-ciudadano-mecd/estadisticas/educacion/indicadores-publicaciones-sintesis/datos-cifras/Datosycifras1516.pdf




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.