Intersindical Salut felicita Marcià Gómez pel seu nomenament com a conseller de Sanitat

El Sindicat emplaça el nou conseller a treballar per a donar solucions als reptes pendents de la sanitat valenciana

01 / 09 / 2023 | Intersindical

Intersindical Salut felicita Marcià Gómez pel seu nomenament com a Conseller de Sanitat. El Sinidcat valora positivament la defensa de la professionalitat del personal d’institucions sanitàries “abans, durant i després de la crisi fortíssima generada per la pandèmia de covid-19” , tal com va manifestar durant la seua presa de possessió. Al mateix temps, el Sindicat l’emplaça a treballar per donar solucions als reptes pendents de la sanitat valenciana. En aquest sentit confiem que respecte les millores obtingudes i que, tal com va declarar, implemente unes noves eines que permeten optimitzar les condicions de les i dels professionals del sector per poder atendre la ciutadania de manera adequada. Noves mesures que s’haurien de correspondre amb les necessitats assistencials reals.

Intersindical Salut-Iv recorda que un dels principals eixos vertebradors de l’estat de benestar és un sistema sanitaria veritablement universal, públic i eficaç. Per això instem el nou equip de Sanitat a “donar solucions” i a seguir en la senda de la “negociació col·lectiva” per a reforçar el sistema.


Full de ruta per reforçar el sistema sanitaria públic valencià

El passat 8 de març de 2023 es va signar un acord que suposa un important avanç per a establir línies d’actuació que, sens dubte, enfortiran el sistema sanitari públic i milloraran les condicions laborals del personal. Aquest pacte inclou mesures tan importants com la progressiva implantació de les 35 hores de treball en l’àmbit sanitari o el pla de millora de l’atenció primària. A més, gràcies a la fèrria pressió de la bancada social, s’ha aconseguit establir acords i un calendari que assegurarà el seu compliment.



Aquests són els principals punts de l’acord:



1) Reducció de jornada a 35 hores setmanals, que es farà d’una manera progressiva durant el 2023 i el 2024.



2) Complement de nocturnitat en diumenges i festius, que se situa per damunt de la mitjana estatal. La mesura es concretarà en 2023.



3) Plan de millora de l’Atenció Primària per a impulsar els quatre pilars bàsics: recursos humans, model de gestió, model assistencial i formació, docència i investigació. Entre d’altres mesures, destaca la dotació de més places, l’augment de la retribució de l’hora de les guàrdies o la posada en marxa d’un pla integral de les agressions al personal dels centres sanitaris.



4) Reforma i actualització del decret 192/2017 d’1 de desembre del Consell, pel qual s’aprova el reglament de Selecció i Provisió del Personal estatutari al servei del sistema valencià de salut.



5) Conversió de places d’auxiliar administratiu a administratiu, amb el compromís d’iniciar el procés amb la conversió de 500 places en 2023, i finalitzar-lo el 31 de desembre de 2027.



6) Estatutarització voluntària del personal dels consorcis sanitaris i del personal funcionari de centres gestionats per la Conselleria, o organismes i entitats depenents inclosos en l’Annex IV de la Llei 4/2021, de 16 d’abril, de la funció pública.




7) Complement retributiu del personal SAMU i equip mòbil del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, que regule les circumstàncies especials d’aquest col·lectiu. El Sindicat negociarà la inclusió també de conductors de punts d’atenció sanitària.



8) Complement de treball per torns. S’establiran criteris d’aplicació del complement de treball per torns.



En definitiva, es tracta d’un acord que marca un full de ruta que reforçarà el sistema sanitari dotant-lo dels recursos adequats per a millorar les condicions laborals de les i dels professionals de la sanitat i que optimitzarà substancialment l’atenció de la ciutadania.


El Sindicat vetlarà per una reversió adequada dels hospitals de Dénia i de Manises

La nova Llei d’equitat del Sistema Nacional de Salut té com a objectiu prioritari blindar la sanitat pública i la seua gestió. Una normativa que aplana el camí iniciat ja fa un temps per a continuar avançat amb reversions sanitàries. En aquest context, Intersindical Salut-Iv ha sol·licitat les reversions dels hospitals de Dénia i Manises. La intenció de l’Administració autonòmica anterior era recuperar la gestió directa d’aquestes dues àrees de salut en 2024, una vegada finalitzaren els contractes de cessió actuals. Es tracta d’un pas més en la política sanitària aplicada en el nostre territori basada en la desprivatització dels serveis sanitaris que va fer possible la reversió de dos grans hospitals a la xarxa pública: el d’Alzira en 2018, i el de Torrevella en 2021.



En aquesta llei s’inclou la participació ciutadana en els Consells de Salut, en els quals s’aborda la reversió atenent, tan bé com siga possible, les propostes de millora i les necessitats de la ciutadania. Des d’Intersindical Salut-Iv instem la conselleria que les decisions d’aquestes comissions no queden només en el paper i que es facen realitat.

Intersindical sempre ha apostat per la defensa d’un sistema públic de salut. Per aquest motiu valorem molt positivament aquesta Llei i les reversions dels hospitals privatitzats a la xarxa pública. L’anomenat ‘Model Alzira’ va ser un experiment amb la sanitat pública valenciana amb l’únic interés de fer negoci amb la salut de totes i tots perquè uns quants es feren cada vegada més rics. No poden ni hem d’oblidar que “la salut” no és una cosa amb la qual es puga jugar, governe qui governe, perquè és “patrimoni de tota la ciutadania”. La sanitat pública, si es deixa en mans de l’empresa privada ens ix molt més cara i ineficient i no arriba amb equitat i transparència a tots els ciutadans i ciutadanes. Com a exemple d’aquest despropòsit, els hospitals privatitzats ens han costat als valencians més de 7.500 milions en 16 anys.

Intersindical salut continuarà reivindicant al nou govern “millores en les condicions laborals del sector sanitari, el manteniment dels avanços aconseguits i la protecció dels serveis públics”.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.