Intersindical Valenciana considera que l’actuació del TC obri una crisi institucional de conseqüències imprevisibles

El Sindicat també reclama mesures que alleugerisquen l’increment de preus que ofeguen la major part de la població

21 / 12 / 2022 | Intersindical

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit acceptar el recurs presentat pel Partit Popular per a impedir que el Senat puga convalidar els canvis aprovats en el Congrés amb l’objectiu de desbloquejar l’actual situació que hi ha a les institucions judicials. Una paràlisi produïda per la negativa del PP a complir amb la legislació per renovar-les després de cada convocatòria electoral.

L’actuació del TC, un fet sense precedents en la nostra història, obri una greu crisi institucional. El poder judicial –abans que es culmine la tramitació de la reforma– ha volgut impedir que el poder legislatiu exercisca les seues competències. És a dir, el TC, un òrgan no electe –l’activitat del qual està en entredit per la seua resistència a renovar-se com marca la llei– ha interferit en l’activitat de les Corts, òrgan triat directament per la ciutadania. On està la suposada separació de poders que ha de garantir la democràcia?


Tristament, ens estem acostumant a massa actuacions jurídiques que resulten aborronadores: des de l’empresonament de rapers, passant per actuacions arbitràries de la Fiscalia, judicis injusts que acaben amb la destitució de diputats electes o peticions de penes que pretenen portar fins i tot a presó a sindicalistes, com en el cas La Suiza (Xixon, Astúries). Tal com indiquen nombroses enquestes d’opinió, el poder judicial s’ha convertit en un preocupació generalitzada per a la ciutadania.

Les derrotes de la dreta i l’extrema dreta en les últimes convocatòries electorals no han sigut assumides de manera normalitzada pels seus protagonistes. L’oposició a complir amb el que marquen les lleis per a renovar els òrgans judicials reflecteix el desig de mantindre’s en els centres de poder, fins i tot, a costa de minar els principis de la democràcia. Per part de la dreta existeix un desig no dissimulat de parapetar-se en les institucions per a, des d’elles, tractar d’impedir l’actuació del Govern.

La composició actual dels òrgans judicials no compleix amb la llei i serveix per a fer una pinça o cadena de transmissió amb els partits conservadors. El PP, responsable d’aquesta situació, porta de forma sistematica al Tribunal Constitucional totes aquelles lleis que impliquen ampliació de drets socials (avortament, matrimoni igualitari, lleis educatives, etc). Sent això greu, l’actuació del TC travessa una línia roja molt perillosa. Amb la seua decisió, es nega al compliment de la llei, es declara en rebel·lia enfront del mandat constitucional, interfereix en l’actuació d’un altre poder i genera una crisi institucional de conseqüències imprevisibles i inèdites en el nostre entorn.

Juntament amb aquesta crisi de tipus polític, les classes treballadores i els sectors popular també en pateixen una altra. Es tracta de la greu situació econòmica produïda per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna després de la invasió russa. El creixement de la inflació, la pujada desbocada dels preus d’articles de primera necessitat (com l’alimentació o els combustibles) estan asfixiant a bona part de la població.


La situació és tan delicada que fins i tot hi ha experts que demanen la necessitat d’incrementar el Salari Mínim Interprofessional per poder afrontar-la. Veiem amb preocupació que la CEOE, escudant-se en la crisi política, es negue a afrontar aquest fet. Des del Sindicat exigim una actualització salarial vinculada a l’evolució de l’IPC. Reclamem la reducció de jornades laborals i dels ritmes de treball. Defensem uns serveis públics de qualitat i la necessitat de combatre la sinistralitat laboral. Així mateix denunciem la precarització de l’ocupació i de totes les pràctiques de la patronal que serveixen per a consolidar beneficis empresarials en temps de crisi.

La defensa dels nostres interessos com a classe i de la democràcia passa per la mobilització unitària de la classe treballadora, i de les organitzacions cíviques i col·lectius socials implicats. Des de la Intersindical Valenciana continuarem lluitant per fer-ho possible.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.