Intersindical Valenciana considera ridícul l’augment salarial al personal públic del 2% previst per a 2022

El Sindicat reclama que la pujada siga, com a mínim, del 4 % i estiga acompanyada d’una clàusula de revisió salarial i d’un fons addicional per a la recuperació total de les pagues extraordinàries

María Jesús Montero, ministra d'Hisenda
María Jesús Montero, ministra d'Hisenda
07 / 10 / 2021 | Intersindical

El Govern proposa incloure als Pressupostos Generals de l’Estat de 2022 un increment retributiu per als empleats i empleades públics del 2%; una xifra que, en general, constitueix un límit màxim d’obligat compliment per a totes les administracions públiques i que llastra qualsevol intent de negociació col·lectiva per recuperar el poder adquisitiu perdut des de l’inici de les retallades als serveis públics en 2010. L’anunci el va fer públic ahir la ministra d’Hisenda i Funció Pública a la reunió de la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques estatal.

En primer lloc, des del Sindicat instem al Govern de l‘estat a abandonar la política centralista de regular els increments retributius dels empleats i empleades públiques de totes les administracions mitjançant la llei de pressupostos i a permetre que cada administració puga determinar les retribucions del seu personal en funció de les seues necessitats i circumstàncies. Sobretot, si tenim en compte que el sostre de despesa és suficient garantia com per evitar qualsevol temptativa d’incrementar el deute públic.

En segon lloc i pel que fa a les retribucions de 2022, per a Intersindical Valenciana la proposta d’increment salarial del 2% resulta poc menys que ofensiva pel conjunt de les treballadores i treballadors públics.  Un col·lectiu que venim acumulant pèrdues de poder adquisitiu any rere any i que, a final de 2021, podrien situar-se en un 11’1%.
Aquestes dades posen en evidència, en primer lloc, el fracàs dels acords retributius signats per CCOO, CSI-F i UGT amb el Govern i, en segon lloc, la necessitat de compensar esta pèrdua de poder adquisitiu amb increments salarial substancials i amb mesures correctores de les errades en les previsions de l’IPC.

És per això que, des d’Intersindical Valenciana plantegem que, com a mínim, l’augment retributiu per a l’exercici 2022 ha de situar-se en un 4%; xifra que es correspon amb la suma de la desviació entre l’IPC previst i real de 2021 i la previsió per a 2022. Ara bé, aquest 4% sols garanteix que no perdrem més poder adquisitiu si la previsió és encertada; raó per la qual cal introduir la garantia de la clàusula de revisió salarial i, si, a més, es vol avançar en la recuperació del poder adquisitiu, s’hauria d’incloure als Pressupostos Generals de l’Estat de 2022 un fons addicional per a la recuperació gradual del 100% de les pagues extraordinàries.

Unes reivindicacions, aquestes, que no suposen la restitució plena del poder adquisitiu de les empleades i empleats públics anterior a 2010, però sí una aposta seriosa per restablir el drets laborals d’aquest personal i que són perfectament compatibles amb la previsió d’increment del PIB per a 2021 i 2022. Per tant, des d’Intersindical Valenciana no es descarten iniciar les mobilitzacions que siguen escaients per tal d’aconseguir aquesta recuperació del poder adquisitiu i la dignificació de l’ocupació pública.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.