Drets de les dones
Drets democràtics

Intersindical contra l’explotació sexual

22 / 09 / 2015 | Intersindical

Milions de dones i menors al món són venudes diàriament, segons dades de l’ONU, que també estima que entre 4 i 5 milions de persones al món són víctimes de tracta i el 80% ho és per a l’explotació sexual, és a dir, matrimonis, prostitució i pornografia, en els tres casos, forçades. A Europa, quasi 900.000 persones són víctimes de tracta amb finalitats d’explotació sexual i laboral, encara que la incidència major és en el primer cas. I no es coneixen la majoria dels casos.

L’explotació sexual té gènere femení, ja que el 90% de les víctimes són dones i xiquetes. Aquest negoci segueix suposant una font d’ingressos immensa per als explotadors, mafiosos i proxenetes que es lucren a força de robar la vida de les dones i xiquetes explotades. Se segueix considerant que és el segon o tercer negoci més lucratiu a escala mundial, junt amb el tràfic d’armes i el de drogues. L’explotació sexual mou entre 5 i 7 bilions de dòlars l’any a escala mundial, s’estima que uns 3 bilions a escala europea.

Quant a l’Estat espanyol, aquest lucratiu negoci mou 5 milions d’euros cada dia. No hi ha dades ni xifres fiables del nombre de dones i xiquetes víctimes d’aquesta barbàrie, ja que les estadístiques es basen únicament en les dades que aporten les ONG que treballen en aquest tema o en els informes a partir de les intervencions policials. D’aquestes fonts s’extrauen les estadístiques que parlen d’entre 45.000 i 50.000 dones víctimes de tracta.
Una xifra ridícula al costat de la realitat que ens mostren bars i clubs, carreteres, polígons i zones d’extraradi de les ciutats plenes de dones -moltes d’elles pràcticament unes xiquetes- sotmeses a aquesta esclavitud davant la mirada impassible de la societat. Dones i xiquetes que -a més d’estar sotmeses brutalment a aquesta esclavitud- han de suportar l’estigmatització per ser prostitutes.

La pobresa, els conflictes bèl·lics, les desigualtats socials i especialment les de gènere, contribueixen a aquesta explotació, conjuntament amb l’auge de la denominada “indústria del sexe” i de la demanda cada vegada major de “serveis sexuals”. Les xarxes d’explotació sexual aprofiten la falta de normativa sancionadora d’alguns països per a introduir a les seues víctimes i començar a explotar-les de forma segura, sense riscos. Així, són captades en els seus països d’origen, enganyades, segrestades i sota amenaces de mort d’elles i de les seues famílies. I si la polícia desarticula una xarxa de tràfic, en la majoria dels casos les víctimes són tractades com a immigrants il·legals.

Tot i la magnitud del problema, criden l’atenció les poques intervencions policials en aquest sentit. Des de la posada en marxa del pla contra la tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual, s’han fet 462 operacions que es van saldar amb 1.450 detinguts i 11.751 víctimes potencials detectades i es van confiscar 29 milions d’euros fruit de les recerques, tot açò fins al desembre de l’any passat.
En Intersindical Valenciana rebutgem l’explotació sexual, una esclavitud terrible a la qual viuen sotmeses milions de dones i menors, per tot açò,

MANIFESTEM:
- Que és responsabilitat dels governs eliminar l’explotació sexual, arbitrant les mesures nacionals i instant els organismes internacionals per a coordinar les accions legislatives, punitives i assistencials que siguen necessàries.
- Que seguim apostant i reivindicant l’educació afectivosexual basada en el respecte a la diversitat de les persones i les diferents orientacions i identitats de gènere.
- Que exigim el desenvolupament normatiu i la dotació pressupostària suficient per a donar-hi cobertura.
- Que instem els governs a prendre les mesures necessàries per a perseguir màfies i proxenetes, amb la confiscació de tots els béns obtinguts a través d’aquesta esclavitud i la seua reversió en atenció i assistència a les víctimes d’explotació sexual.
- Que exigim la protecció, l’assistència, la reinserció social de totes les víctimes, sense distinció d’origen ni raça ni estar supeditada aquesta atenció a si han interposat o no denúncia.

Conscients que l’explotació sexual és una més de les violències contra les dones, Intersindical s’adhereix a la convocatòria de la Marxa Estatal del 7 de novembre contra les Violències Masclistes i anima la societat a participar-hi.

País Valencià, 23 de setembre de 2015

 


(*) La Conferència Mundial de la Coalició contra la Tracta de Persones, en coordinació amb la Conferència de Dones que va tindre lloc a Dhaka, Bangla Desh, va instaurar el 23 de setembre com el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i la Tracta de Dones i Menors.
(**) Fonts: Dades del Ministeri de Sanitat i Serveis Socials, Xarxa contra la Tracta, Centre d’Intel·ligència contra el Crim Organitzat, Policia Nacional, OIT.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.