Intersindical Valenciana obri la via per acabar amb l’abús de la temporalitat del personal laboral a l’Administració Local

La consolidació per concurs del personal laboral ha estat aprovada per l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna a proposta d’Intersindical Valenciana-STAS

16 / 12 / 2020 | Intersindical

Després de més d’un any d’intenses negociacions, aportant informes, sentències i legislació, la Mesa General de Negociació l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna celebrada el passat 10 de desembre, va acordar per unanimitat l’aprovació de la proposta de la Secció sindical de la Intersindical Valenciana-STAS per a regularitzar, mitjançant concurs de mèrits, tot el personal laboral d’aquest ajuntament.

Després de tants anys d’abús de la temporalitat i precarietat del personal empleat públic i malgrat les sentències i legislació que insten les administracions públiques a regularitzar la situació laboral d’aquestes treballadores i treballadors en frau de llei, és ara quan alguns ajuntaments i administracions comencen a complir amb el mandat legal, sense que el personal empleat públic haja de justificar mitjançant una oposició el que durant tants anys ha demostrat amb el seu treball diari.

L’opció del concurs de mèrits per al personal laboral és un procés selectiu legalment contemplat a l’article 61.7 del TREBEP, per la qual cosa la seua aplicació no hauria d’implicar cap problema. No obstant això, ha estat una opció descartada per les mateixes administracions que mai han reconegut l’existència de l’abús de la temporalitat, emparant-se en el fals convenciment que aquesta temporalitat estava justificada per les necessitats urgents o objectives de garantir la continuïtat de la prestació dels serveis públics, malgrat ser conscients que es tractava de cobrir funcions de caire permanent i estructural.

Finalment, ha hagut de ser la legislació europea, representada per la Directiva 1999/70/CE sobre treball a temps determinat i la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) els que han anat definint els límits entre la temporalitat justificada objectivament i l’abús de la temporalitat a les administracions públiques; així com els procediments de sanció de les conductes contràries a la norma europea. En aquest sentit ha estat determinant el pronunciament del TJUE, en el qual qualifica com a no conforme a la Directiva la convocatòria d’oposicions ordinàries com a mecanisme de sanció de l’abús; ja que, resulta evident que no té cap efecte negatiu ni dissuasori sobre l’administració incomplidora, ni garanteix, tampoc, una compensació del personal objecte de l’abús.

L’afirmació del TJUE s’ha de completar amb la referència expressa que han de ser els poders públics els que, en vista de l’ordenament jurídic intern, establisquen els mecanismes de sanció. Raó per qual s’imposa la via del concurs de mèrits que, com ja hem dit,  gaudeix de suport legal i, per tant, no és necessari recórrer a altres fórmules de creació jurisprudencial, com és el personal indefinit no fix, de resultats també incerts en opinió del mateix Tribunal.

Esperem que l’acord aconseguit a l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna siga un exemple per a la resta d’ajuntaments i administracions, davant la necessitat urgent d’acabar amb el frau de llei en la contractació temporal del personal laboral. Una reivindicació i una solució que fem extensiva al conjunt del personal funcionari i estatutari interí i per la qual Intersindical Valenciana continuarà lluitant perquè de manera extraordinària es desenvolupe la legislació de les relacions laborals administratives, permetent la consolidació pel sistema de concurs de mèrits.



Comentaris
Enrique Selfa
16 / 12 / 2020 - 19:47

L’afirmació en que comença esta nota:

“La consolidació per concurs del personal laboral ha estat aprovada per l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna a proposta d’Intersindical Valenciana-STAS”

ES TOTALMENT FALSA.

La realitat es que este acord ha estat el resultat de l’esforç de totes les forces sindicals i de tots els grups polítics de L’Ajuntament.

Es una actitud, com a menys interesada, cínica i injusta fer vore que ha estat la Intersindical la que ha dirigit i impulsat tot este procés.

CCOO, mai utilitzara esta estratègia d’enganyar a la gent al seu favor; esta actitud no és responsable ni justa i és totalment contraria a l’espírit de diàleg i col.laboració del nostre sindicat. El temps posarà a cadascú al seu lloc, mentre nosaltres seguirem aportant per a millorar les condicios de tot el personal de l’Ajuntament amb sinceritat i amb la ajuda de la resta de companys i companyes.
Atentament
Enrique Selfa
Delegat Sindical de CCOO


Intersindical Valenciana
17 / 12 / 2020 - 19:41

RESPOSTA A LA CRÍTICA DE CCOO AJUNTAMENT TAVERNES DE LA VALLDIGNA

Tothom sap que perquè hi haja un acord abans ha d’haver-hi una proposta. Ningú pot negar que des que Intersindical Valenciana-STAS va decidir presentar-se per primera vegada a les eleccions sindicals a Tavernes de la Valldigna un dels seus principals objectius ha sigut acabar amb l’alta taxa de temporalitat i precarietat del personal laboral i aconseguir la seua consolidació, així ho portem en el nostre programa i així ho hem manifestat en totes les assemblees amb el personal d’aquest ajuntament i en totes les Meses de Negociació.

En la nota que tant ha molestat a CCOO, deixem ben clar que l’acord ha sigut adoptat per unanimitat. Unànime significa que totes les persones participants tenen el mateix parer,  dictamen,  voluntat o sentiment.  En aquest cas la proposta que s’acorda per unanimitat inclou a tots els grups polítics i sindicats representats en la Mesa General de Negociació, no entenem perquè CCOO se sentexclòs d’aquesta unanimitat.

La Secció Sindical de la Intersindical de l’ajuntament de Tavernes de la Valldigna, en un comunicat intern emès l’11 de desembre i difós a tot el personal agraïa a totes les forces polítiques i sindicals el seu esforç per a arribar a l’acord.

L’agressivitat verbal i insultant que llança CCOO cap a la Intersindical contrasta amb el seu suposat esperit de diàleg. No pensàvem que els molestaria tant la publicació d’una bona notícia com és la consecució per unanimitat d’un acord que beneficia al personal laboral i que obri les portes i convida a altres ajuntaments a seguir aquest camí.

Intersindical no entrarà en una batalla dialèctica ni entre sindicats. El nostre objectiu sempre serà el mateix, lluitar per millorar les condicions laborals de les treballadores i treballadors.

L’única cosa que li demanem a CCOO és que seguisca el mateix posicionament i criteri del concurs de mèrits per al personal laboral en frau de llei i el defense en totesles Meses de Negociació. En aquest àmbit ens trobarem treballant colze a colze,sense susceptibilitats de qui ha d’adjudicar-se la medalla o l’honor d’haver iniciat aquesta proposta.


Maria Pastor
22 / 12 / 2020 - 21:47

Noticia que denuncia la problemàtica dels BBFF GVA també referent al tema de la contractació en frau de llei… Noticia enviada al portal https://xornalgalicia.com/actualidad/comunicados/16212-bomberos-forestales-tienen-algo-que-decirle-a-los-valencianos

El Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana recolzem la causa y denunciem els contrats en frau de llei.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.