Intersindical Valenciana qualifica d’estafa l’acord d’augment salarial del funcionariat

Entre retallades i congelacions, la pèrdua real de poder adquisitiu del funcionariat des de 2010 supera el 20%, mentre que l’acord estableix un 8% d’augment en 3 anys.

Representants de CCOO i UGT amb la Ministra en la signatura de l'Acord Marc per una Adm. del s. XXI. Europa Press
Representants de CCOO i UGT amb la Ministra en la signatura de l'Acord Marc per una Adm. del s. XXI. Europa Press
21 / 10 / 2022 | Intersindical

Aquesta setmana s’ha ratificat l’acord-estafa entre el govern espanyol, encapçalat per la Ministra de Funció Pública, M. Jesús Montero, i els sindicats CCOO, UGT sobre un augment salarial del 8% (que pot aplegar al 9,5%) fins a 2024 per al personal funcionari.

Contràriament al que intenta vendre la propaganda de les parts signants, l’acord és clarament insuficient i està ple de lletra menuda, ja planteja un augment salarial progressiu i subjecte a condicionants:
- En 2022: increment de l’1,5% (que s’afegeix al 2% ja previst des de principis d’any) i que s’hauria d’ingressar a desembre.
- En 2023: increment del 2,5% al qual s’hi podria sumar un 0,5% variable si l’IPC acumulat el 2022 i el 2023 supera el 6% i una altra per si el PIB del 2023 supera el 5,9%.
- En 2024: increment del 2% i es mantindria la clàusula variable del 0,5% si l’IPC acumulat del 2022, 2023 i 2024 supera el 8%.

Per tant, la pujada segura addicional serà d’un 6% en tres anys, i dependrà de l’evolució del l’IPC i del PIB que es puga fer efectiu o no el 3,5% restant. Curiosament, aquestos increments anuals són iguals als mínims que proposen els sindicats signants en el seu acord del 12 de maig del 2022 per a la Negociació Col·lectiva del Sector Privat, tenint en compte que les previsions de l’IPC i del PIB estan molt lluny dels nivells previstos perquè s’activen aquests 0,5% condicionats. A més a més, es dona la circumstància que, al contrari que en altres moments, la Unió Europea no demana un esforç especial a l’estat perquè complisca una sèrie d’objectius macroeconòmics, com la reducció del dèficit públic. És, per tant, injustificable que, en un marc més propici, CCOO i UGT acorden amb el Govern de l’estat uns increments totalment insuficients i ratifiquen la pèrdua de poder adquisitiu de les treballadores i treballadors públics.

Per a Intersindical Valenciana aquest acord, lluny de compensar les pèrdues que portem patint més d’una dècada, continua empobrint el funcionariat, que no només no ha recuperat el salari previ a congelacions i retallades, sinó que veu com la inflació encara redueix més el seu poder adquisitiu.

21 d’octubre de 2022




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.