Intersindical Valenciana valora positivament el preacord entre PSOE i UP per la configuració de Govern a l’Estat

14 / 11 / 2019 | Intersindical

Intersindical Valenciana valora positivament el preacord entre PSOE i UP per la configuració de Govern a l’Estat


Malgrat la tardança en l’entesa entre el Partit Socialista i Unides Podem per configurar el Govern de l’Estat, Intersindical Valenciana rep la decisió amb optimisme. Malauradament, s’ha ajornat excessivament en el temps i ha donat peu a una convocatòria electoral innecessària i a una pèrdua de temps polític irrecuperable per als interessos de la classe treballadora i dels col·lectius socials més desafavorits.

El preacord es basa en un document programàtic molt genèric, de deu punts. Des de la visió sindicalista de classe que representem, s’hi contempla un compromís per consolidar el creixement de l’ocupació i combatre la precarietat laboral. S’hi fa esment a la protecció dels serveis públics (educació, sanitat i dependència); al blindatge de les pensions i a l’actualització en relació amb el cost de la vida; a la necessitat de desenvolupar el dret a l’habitatge;  a treballar per la transició ecològica i contra el canvi climàtic; a enfortir la menuda i mitjana empresa i les persones autònomes; a impulsar la reindustrialització i el sector primari; a garantir la seguretat, la independència i la llibertat de les dones mitjançant la lluita decidida contra la violència masclista, l’explotació sexual, la igualtat retributiva; al suport al món rural i a la necessitat d’avançar en la justícia fiscal, per citar-ne, succintament, alguns aspectes més rellevants. Tot i això, veiem que hi manquen majors concrecions en alguns assumptes, com ara les derogacions de les reformes laborals i de les pensions o la LOMQE o referències a assumptes que ens afecten com a valencianes i valencians; és a dir, la negociació d’un nou sistema de finançament que pose fi a l’espoli fiscal que patim: un infrafinançament que entrebanca el nostre autogovern com a poble o, fins i tot, el reconeixement de la realitat plurinacional, pluricultural o plurilingüística de l’Estat. Tampoc no s’hi anomena la derogació de la Llei Mordassa ni s’hi fa cap referència a les polítiques migratòries ni a les centrades en les persones joves, com tampoc no s’hi fa palès cap canvi normatiu necessari per garantir una veritable llibertat sindical.

Assumim que aquest document programàtic té el valor d’un full de ruta o declaració d’intencions per traçar les grans línies d’actuació del futur Govern i, per tant, mancat de concreció, no s’hi pot fer una valoració acurada. Ara bé, des de la perspectiva de les polítiques socials i laborals que desplega, el podem considerar com un primer pas per restituir els drets socials, laborals i en matèria d’igualtat, tan menyspreats per les polítiques neoliberals aplicades els anys de la crisi econòmica i que, a hores d’ara, encara perduren. D’entrada, som conscients de les dificultats externes i internes que contindrà el seu desenvolupament, però hem d’aplaudir que, per primera vegada en molts anys, es posa al davant les persones, la majoria social, sobre els interessos de les grans corporacions industrials, econòmiques i financeres. S’obri, per tant, una nova perspectiva política per aconseguir una societat més fonamentada en les idees de justícia social, equitat i solidaritat; la qual cosa suposa una novetat i una oportunitat que caldrà aprofitar al màxim, des dels consensos assolits no sols per les forces polítiques sinó també amb la participació de la societat civil en la seua concreció. Només així, gaudiran de la legitimitat necessària, facilitaran l’assumpció de les noves polítiques per part de la societat i es contribuirà a superar els entrebancs que, de ben segur, es presentaran mitjançant una gran mobilització social, si cal.

Ara bé, també som conscients que aquest primer pas, malgrat ser important, no implica una garantia absoluta per configurar un nou govern progressista. Cal sumar suports polítics a aquest projecte per assegurar-ne la constitució i, més important encara, la continuïtat i estabilitat en el temps; per la qual cosa serà imprescindible que aquesta voluntat d’arribar a consensos es mantinga amb altres organitzacions polítiques, des del respecte a la pluralitat necessària per prioritzar allò que uneix. No estem en disposició de perdre una altra oportunitat per millorar la vida de les persones. Aquest ha de ser el fil conductor dels esdeveniments en els pròxims mesos i també al llarg de tota la legislatura.

Sabem que cal una societat organitzada i mobilitzada per aconseguir un canvi social real per millorar la vida de les treballadores i treballadors, dels sectors socials més desfavorits i del conjunt de la societat i eliminar les desigualtats socials i territorials. En eixe sentit, Intersindical Valenciana considera que la lluita i la mobilització són les millors garanties per al canvi social i per vigilar el compliment de les polítiques que s’hi acorden.

Per tot el que hem exposat, cal concloure que valorem aquest primer pas amb un cert optimisme, però també ho fem amb moderació i esperança; moderació, perquè som conscients de les dificultats que entranya no sols formar un govern amb els suports polítics necessaris per constituir-lo i estabilitzar-lo sinó també perquè haurem de vigilar la lletra menuda del vertader pacte de govern i el desenvolupament d’aquestes polítiques, ja que no estan exemptes de problemes i desavinences. No obstant això, no perdem l’esperança que aquesta nova legislatura serà la dels canvis estructurals; no els que preconitzava la dreta política en 2012 sinó els canvis en l’estructura social necessaris per avançar cap a una societat més justa, lliure, equitativa, pacífica, solidària. És en aquest sentit, que animem el conjunt de forces polítiques progressistes i socials a encetar aquest camí amb valentia, determinació i diàleg perquè nosaltres, Intersindical Valenciana, també hi serem.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.