Pensades

La temporada d’estiu acaba sense una millora significativa del mercat de treball

Durant el passat mes d’agost, l’atur registrat al País Valencià va augmentar fins a arribar a 572.009 persones. Això suposa un augment respecte del mes anterior de 7.241 persones (un 1,28% més).

10 / 09 / 2012 | Intersindical

Si comparem la dada respecte al mateix mes de l’any passat, l’augment ha sigut de 54.499 persones (un 10,53%). L’atur registrat es comptabilitza mitjançant el registre voluntari en les oficines del Servef de les persones aturades que demanden ocupació. Aquestes dades es fan públiques amb una freqüència mensual.

A l'estiu a penes s’ha reduït l’atur al País Valencià a pesar de la temporada turística

L’increment mensual és baix, ja que encara té un cert efecte el fet de trobar-nos al final de la temporada d’estiu, que tradicionalment crea ocupació. Al maig i juny, l’atur registrat va disminuir lleugerament, però a partir de juliol va tornar a augmentar.
Quant a la variació interanual –la que més interessa per a observar la tendència real de l’atur sense la distorsió de les variacions estacionals– l’increment és important, major que el de l’any 2011 (4,18%), similar al de 2010 (10,44%), però allunyat dels increments interanuals dels pitjors anys de la crisi (57,49% a l’agost de 2009, 37,33% a l’agost de 2008).

Col·lectius

Els menors de 25 anys en l’atur sumen 50.719 persones (el 8,87% del total de l’atur registrat).  L’agost de 2011 els joves eren el 10,07% del total de demandants d’ocupació aturats. Hi ha hagut una certa reducció relativa de l’atur juvenil. Pot haver sigut a causa de l’efecte del tipus de contractació estiuenca, de naturalesa precària, temporal i a temps parcial.
Homes i dones es distribueixen pràcticament de manera equitativa entre els 572.009 aturats (286.012 homes i 285.997 dones). Aquesta distribució, en canvi, s’altera quan es té en compte l’edat. Entre els menors de 25 anys són uns pocs més els homes en l’atur (són el 54,17% del total d’aturats menors de 25 anys). Entre els majors d’aquesta edat pràcticament no hi ha diferències (les dones són el 50,40%). Durant els anys de destrucció d’ocupació hi ha hagut un augment constant del pes dels homes entre els aturats majors de 25 anys. Per exemple, l’agost de 2007 aquests eren el 41,79%. Aquest fet tindrà, sens dubte, efectes en la situació de les famílies, quant a distribució de les tasques de la llar o responsabilitat en l’aportació d’ingressos.

Conclusions

Per arribar a certes conclusions sobre el comportament del mercat de treball al País Valencià cal anar més enllà de la foto fixa que suposen les dades d’un mes concret; en aquest cas el d’agost. Cal tindre en compte la dinàmica del mercat de treball, el context temporal, les tendències…
En el moment en què ens trobem, podríem dir que es constata un estiu en què a penes s’ha reduït l’atur al País Valencià a pesar de la temporada turística. L’atur ha augmentat des d’una perspectiva anual i ni tan sols s’ha pogut frenar la tendència durant aquests anys de crisi econòmica de contínua pèrdua de llocs de treball. A més d’això, l’ocupació creada ha sigut de baixa qualitat.
Hauríem de preguntar-nos quines han de ser les polítiques d’ocupació que invertiran la tendència, però de segur que no seran les d’austeritat, ni les podem esperar d’aquest govern.

Aquest informe l’ha elaborat Raül Burriel, psicòleg del treball i les organitzacions i tècnic universitari d’ocupació.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.