Llei rider, un pas insuficient

Intersindical Valenciana, que ha donat suport a la lluita per la laboralització del col·lectiu des del principi, considera que s’ha perdut l’oportunitat per a regular a fons el model de “falsos autònoms” que s’està estenent a molts altres sectors.

14 / 05 / 2021 | Intersindical

Després de més de 47 sentències, incloent-hi la del Tribunal Suprem, que consideren els riders com a falsos autònoms, i després de sis mesos de negociació entre el Ministeri de Treball, CCOO, UGT i la CEOE, l’anomenada Llei Rider ja és una realitat amb la seua publicació al BOE. El Govern espanyol ho ha venut com un gran acord que permetrà laboralitzar els repartidors d’aplicacions com Deliveroo, Glovo o Uber East, però el sabor que deixa és agredolç. Bàsicament, consistix a afegir una disposició addicional a l’Estatut dels Treballadors, que establix la “pressumpció de laboralitat” en l’àmbit de les plataformes de repartiment, però les propostes inicials eren molt més ambicioses i permetien que aquesta llei afectara a molts altres sectors laborals afectats per aquest frau.

Intersindical Valenciana hem fet costat a la lluita dels riders des del principi. Els hem acompanyat en les mobilitzacions i les vagues que el col·lectiu va realitzar per a denunciar la situació d’explotació i precarietat i exigir el reconeixement de la relació laboral. Volem destacar que la laborarització dels riders s’ha aconseguit per la seua autoorganització, treball i lluita, en la que també han participat diversos despatxos d’advocats laboralistes i sindicats de classe, com ara la Intersindical Alternativa de Catalunya o Intersindical Valenciana. Un treball col·lectiu amb la convocatòria de concentracions, manifestacions i jornades de vaga que van suposar, fins i tot, acomiadaments o sancions a moltes persones que van liderar la lluita però que van aconseguir obrir un debat social sobre la mal anomenada “economia co·laborativa”,  pronunciaments favorables de la Inspecció de Treball i 47 sentències favorables en els darrers 4 anys.

La primera acta de la Inspecció de Treball es va fer pública en desembre de 2017 a València, motivada per la denúncia d’un grup de riders i de la Intersindical Valenciana, amb una conclusió molt clara: les persones repartidores de Deliveroo tenien relació laboral. Les resolucions de la Inspecció de Treball i en les sentències dels diversos tribunals van concloure el mateix. Segons les diverses fonts estem parlant de, com a mínim, 18.000 falsos autònoms i d’uns expedients liquidatoris de quotes que la Seguretat Social no ha ingressat per valor de quasi 26 milions d’euros.

Tot açò deixa ben clar que l’Estatut dels Treballadors ja preveu la “presumpció de laboralitat”, per la qual es considera persona treballadora per compte d’altri tota aquella que presta serveis per a un tercer. La llei “Rider” planteja un mer aclariment de l’Estatut dels Treballadors perquè siga més difícil saltar-se’l i no una modificació. Intersindical Valenciana considera que s’ha perdut una oportunitat important per a regular i aclarir un model de falsos autònoms que s’està estenent com una plaga i no solament en les plataformes digitals de repartiment d’alimentació, sinó en molts altres, com ara el transport, l’ensenyament (idiomes, música, esports, etc.) i serveis de tota mena (neteges, manteniments, encàrrecs, muntatges, etc.), un nou model de digitalització i “d’uberització” que, juntament amb les successives reformes laborals que retallen els drets socials i la negociació col·lectiva, eludixen les obligacions del dret laboral i consoliden progressivament les formes de treball precari i desregulat. A més, després de la sentència del Tribunal Suprem que va deixar clar que existia relació laboral, no hi ha cap dubte sobre la situació dels riders per la qual cosa la litigiositat que argumenta el preàmbul del Reial Decret-llei no té cap justificació. Nosaltres tenim clar que o l’Administració és contundent davant les empreses o aquestes intentaran evitar complir-la, de la mateixa manera que ho estan fent amb l’Estatut dels Treballadors.

Per a Intersindical Valenciana l’únic aspecte nou és tot allò referit a l’algoritme que obliga a les empreses a informar a la representació legal de les treballadores i treballadors. Ara bé, ja posat a legislar es podrien haver concretat quina informació s’ha de facilitar, en quin format i periodicitat, etc.

D’altra banda, donar tres mesos a les empreses per regularitzar la situació considerem que no és acceptable quan es porten mesos amb resolucions de la Inspecció de Treball i sentències fermes que, com hem dit, declaren la laboralitat del col·lectiu. A més de la legislació aprovada i publicada, des del nostre punt de vista, cal dotar la Inspecció de Treball de més recursos i personal, agilitzar el sistema judicial i regular un règim de sancions més dures a les empreses que incompleixen la llei per poder garantir el seu compliment.

Finalment, Intersindical Valenciana fa una crida al col·lectiu de riders a mantindre l’organització i la lluita i a sindicalitzar-se per garantir el compliment de la legislació laboral i unes condicions laborals dignes que eviten l’acomiadament i la precarietat al sector.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.