Més drets, més autogovern, més justícia social

Manifest de la Intersindical Valenciana davant la commemoració del 25 d’abril

20 / 04 / 2020 | Intersindical

Aquest 25 d’abril està marcat per la crisi sanitària, social, laboral i econòmica de la COVID-19. Les valencianes i els valencians no eixirem enguany als carrers amb les nostres banderes i pancartes per defensar els nostres drets com a poble. No obstant això, la Intersindical continua exigint més drets socials i laborals, més serveis públics i més autogovern per al poble valencià.

La situació actual posa novament en evidència la necessitat de reforçar el nostre autogovern: disposar de recursos econòmics suficients; un millor sistema de finançament i sobirania fiscal amb una fiscalitat progressiva i la transferència de noves competències per poder dissenyar i aplicar polítiques pròpies en tots els àmbits.

Intersindical Valenciana reitera la convicció que cal avançar en el camí de l’autogovern per millorar la vida de les treballadores i treballadors, redistribuir la riquesa i acabar amb les desigualtat socials i territorials que hi ha al País Valencià.

Intersindical Valenciana aposta per aprofundir en els drets nacionals, socials, laborals, econòmics i mediambientals de les valencianes i valencians per evitar que aquesta crisi no la tornen a pagar els de sempre. La crisi ha de provocar un empoderament de les valencianes i valencians per millorar els drets i les condicions de vida. No podem tornar a la «normalitat» anterior que es caracteritzava per la precarietat del mercat laboral, la restricció de drets individuals i col·lectius, l’explotació del territori, la discriminació del valencià, l’infrafinançament o l’espoli fiscal o la recentralització de l’estat. Hem de deixar enrere tot açò i donar un pas endavant per unes noves polítiques i unes noves actuacions que garantisquen les llibertats, la democràcia real i la justícia social.

Per això, proposem la derogació de les reformes laborals i les reformes de les pensions que han vulnerat els drets de la classe treballadora i engegar un paquet de mesures que aposten per: crear treball estable i ben retribuït; reduir la jornada laboral; millorar les prestacions socials i establir una renda bàsica universal i incondicional; acabar amb l’escletxa salarial i amb les discriminacions per raons de gènere, orientació sexual, edat o procedència; regular la situació de les persones migrants; potenciar els serveis públics amb dotacions pressupostàries i plantilles suficients; avançar cap a un nou model productiu valencià sostenible amb una diversificació de sectors econòmics que generen riquesa per al conjunt del poble valencià i establir un establir un Marc Valencià de Relacions laborals i de prestacions socials.

Aquest 25 d’abril no podem oblidar les persones majors. Enguany volem retre’ls un homentatge a tota una vida de treball i lluita. És per això que cal millorar les seues pensions i les prestacions, i repensar el model de les residències de majors per garantir unes condicions de vida dignes. No és tracta només de la titularitat de la gestió sinó de buscar altres models alternatius per cuidar de les nostres persones majors que siguen inclusius.  Uns models de gestió comunitària i d’envelliment actiu que ja estan en marxa en altres societats del nostre entorn on l’atenció sociosanitària vaja de la mà de la gestió col·laborativa dels recursos públics.

També volem encendre una flama per la cultura que és un dels sectors que també està patint els efectes de la crisi, que s’ha intensificat de manera exponencial aquestes setmanes, però que estava travessant moments difícils i complicats. És per això que hem posat en marxa iniciatives per acompanyar els sectors culturals del país en la trobada de solucions col·lectives i cooperatives, des de baix, des de la resistència, per superar la situació actual, amb l’objectiu de crear zones comunitàries i col·laboratives on la cultura de proximitat isca potenciada i valorada. La cultura no és només l’ús de productes culturals mercantilitzats sinó un teixit de relacions humanes on, des del ambit comunitari, es potencien els valors ètics, la crítica i, sobretot, la democràcia cultural.

Intersindical Valenciana reitera, en aquesta data de gran simbolisme per les valencianes i valencians, la seua proposta d’un Pacte Valencià per la Igualtat Lingüística que establisca les bases sobre els objectius i les actuacions necessàries per aconseguir la plena igualtat lingüística i que compte amb la participació de les administracions i institucions públiques i la societat civil.

Finalment, evocant el Grandola, Vila Morena, l’himne lusità que un 25 d’abril de fa 46 anys va obrir les portes a la Revolució dels Clavells, recordem que ací també “o povo é quem mais ordena”: volem més drets, més autogovern i més justícia social.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.