Naix a Alacant -NOS, agrupació d’entitats per la defensa i la promoció del valencià

La primera activitat unirà llengua i territori amb una caminada per l’Alt Millars

Foto amb representants de les entitats a la Plasseig Canalejas d'Alacant
Foto amb representants de les entitats a la Plasseig Canalejas d'Alacant
25 / 01 / 2024 | STEPV

Vint-i-sis entitats cíviques de l’acció social, educativa, cultural i de l’àmbit del treball han presentat hui a la Sala Altamira, de la Universitat d’Alacant,  la confluència -NOS, un conglomerat d’entitats per la defensa i la promoció del valencià, l’única llengua pròpia oficial al País Valencià, i per a la vigilància i l’exigència a l’administració autonòmica del compliment de les seues obligacions de protegir-la i respectar-la establertes a l’Estatut d’Autonomia.

NOS naix per tal de proposar a la ciutadania activitats on el valencià actue com a llengua d’acollida i de trobada

Així, les entitats reunides han explicat que, davant el retrocés d’ús social del valencià i de les accions del govern actual d’arraconament i d’ús de la llengua com a element de conflicte i divisió, s’han agrupat per tal de proposar a la ciutadania activitats on el valencià actue com a llengua d’acollida i de trobada on les persones individualment o en grup podran viure en valencià i conéixer les entitats que s’han adherit o que s’adheriran a aquesta agrupació.

En aquest sentit, les entitats que conformen -NOS, han indicat que la primera de les activitats es realitzarà combina territori, llengua i reivindicació: les Travesses per la llengua. Concretament, manllevant la idea de la Korrika, els Correllengua o la marxa SOM, volem teixir el país i enllaçar-NOS per defensar el nostre valencià, el català de tots.

Aquestes cites, on es dibuixaran simbòlicament 4 barres arreu del País Valencià fins a arribar a cada comarca, arrancaran el pròxim 25 de febrer a l’Alt Millars, amb inici en Vallat i arribada a Argelita.

D’altra banda, les entitats han presentat un manifest amb un decàleg per reivindicar que el valencià ha de continuar sent un espai d’acollida i de promoció social i han defensat el dret a utilitzar lliurement el valencià sense entrebancs ni censura, tant per part de les persones nascudes al territori valencià com de les persones nouvingudes, independentment de la seua llengua familiar, a més,  han exigit igualtat de tracte amb el castellà.

Finalment, han informat també que presentaran accions de denúncia dels incompliments de la normativa de promoció així com d’atac a les entitats de defensa de la llengua o de desautorització de l’autoritat normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

-NOS, Llengua i País

El logotip de -NOS! Llengua i País és un disseny de Cèsar Amiguet (Paterna) basat en la tipografia Redoneta Rounded de Rafael Jordan (Alzira), que utilitza la partícula -nos (forma feble plena de nosaltres, segons el diccionari) per a dotar la nova plataforma d’identitat de marca adequant-se a la diversitat d’associacions i entitats que la conformen, amb un estil assertiu, adaptable i articulable —organitzem-NOS, estimem-NOS, escoltem-NOS, cuidem-NOS!—.

Presentació de -NOS! a la Sala Altamira dela Seu Universitària de la Universitat d’Alacant

Representants d’Intersindical Valenciana a l’acte de presentació de -NOS!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.