Aquesta setmana hem pogut veure com es rebutjava una moció al Congrés dels Diputats per una tímida reducció de la jornada laboral. Els sindicats majoritaris, per la seua banda, demanant les 37 hores i mitja mentre signen acords que posen les baixes en mans de les mútues privades.
Des d'Intersindical Valenciana treballarem per reduir el temps de treball tant en les negociacions col·lectives com per poder reduir la jornada laboral per llei.
Des d’Intersindical Valenciana demanem de fa anys la reducció dràstica de la jornada laboral sense reducció de salari. La setmana laboral de quatre dies o de 32 hores pot comportar, com s’està demostrant en els països que tenen jornades més curtes, un augment de la productivitat, de la creativitat dels treballadors i treballadores, una millora de la salut laboral i un increment de la qualitat de vida.
Les llargues rutines, l’esgotament físic i mental, els problemes per a conciliar la vida familiar i laboral no ajuden ni als treballadors i treballadores ni a la productivitat de les empreses. Estar més hores a la feina no és sinònim de treballar millor.
A França, que fou pionera en la reducció de la jornada laboral, ja s’està demanant la jornada de 32 hores. Per què nosaltres n’hem de demanar 37 i mitja? O pitjor, ens preguntem: per què encara estem en les 40?
Viure per a treballar o treballar per a viure? Aquesta pregunta que sempre ha tingut fàcil resposta entre la classe treballadora és més pertinent que mai. La incorporació de la dona al món laboral sense que haja anat acompanyada, en la mateixa mesura, de la implicació dels homes en tasques de cures fa més necessari escurçar la jornada laboral. Moltes dones passen llargues jornades treballant i quan arriben a casa tenen una altra jornada al davant.
Des d’Intersindical Valenciana treballarem per reduir el temps de treball tant en les negociacions col·lectives com per poder reduir la jornada laboral per llei. Demanem a la resta de forces sindicals, i també a les forces polítiques, que siguen més ambicioses i més compromeses en la millora de la qualitat de vida de tota la societat. Recordem que, al País Valencià, l’atur juvenil encara està en el 25%. Treballar menys per a treballar tothom, és clar que sí!