Drets laborals

Per les treballadores de la llar hui i sempre!

La neteja de les llars, les cures a les persones grans i menors tenen nom de dona. És de vital importància que mirem per elles, que tinguen tots els drets com a treballadores que són i que no s’infravalore la seua tasca

Imatge del web [url=https://hogarjustohogar.org/trabajadoras-del-hogar-una-historia-de-lucha-comic/]https://hogarjustohogar.org/trabajadoras-del-hogar-una-historia-de-lucha-comic/[/url]
Imatge del web [url=https://hogarjustohogar.org/trabajadoras-del-hogar-una-historia-de-lucha-comic/]https://hogarjustohogar.org/trabajadoras-del-hogar-una-historia-de-lucha-comic/[/url]
30 / 03 / 2022 | Intersindical

30M Dia de les treballadores del hogar y los cuidados

Ja fa 34 anys que el primer Congreso de la Confederación Latinoamericana y del Caribe de Trabajadoras del Hogar va proclamar el 30 de març com el Dia Internacional de les Treballadores de la Llar” . Per primera vegada, es van posar sobre la taula les discriminacions vinculades a aquest treball, que s’ha realitzat en la seva inmensa majoria de dones. Més de tres dècades després, continua essent una data poc coneguda per a la societat en general i poc reconeguda per les institucions, fins al punt que la ONU global no el conmemora encara o que no va ser fins al 2011 que l’OIT va publicar el conveni 189, que pretén assegurar el “ Treball Decent per les Treballadores/s Domèstiques/s ”. I afirmem que pretén però no aconsegueix, ja que no s’ha vist una millora suficient en la regularització d’aquestes treballadores.

Les treballadores de la llar i les cures pateixen un altíssim grau de precarietat. El seu nivell de contractació és escàs, amb xifres oficials que no mostren la situació real; les seves condicions laborals son dolentes, amb horaris canviants, considerables càrregues físiques i mentals, i amb centres de treball que son domicilis particulars on la inspecció de treball no pot arribar; els seus salaris son baixos, a causa del alt grau de parcialitat i eventualitat; les seves malalties professionals no estan reconegudes, com passa amb tantes professions feminitzades.

Es dona la circumstància, a més, que la inmensa majoria són migrades, que han deixat a les seues famílies a milles de quilòmetres per cuidar de les nostres, i que han fugit de la pobresa o dels conflictes. Com a persones, com a dones, com a treballadores essencials, mereixen un reconeixement de la societat que es traduïsca en la garantia dels seus drets laborals.
Des d’Intersindical Dones denunciem la situació que viuen les treballadores de la llar a l’estat espanyol, que no ha dut a terme cap mesura per dignificar i regularitzar el treball que realitzen aquestes dones.

En aquest sentit, exigim que es ratifique d’immediat el conveni 189 de l’OIT, que demana la dignificació de les treballadores de la llar i les cures; que s’elimine l’esmena 6777, que retarda la seua plena incorporació a la seguretat social al 2024; i que es derogue sense més demora la lllei d’estrangeria, que constitueix un obstacle insalvable i injustificable per a totes les persones migrants. Volem la regularització ja!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.