Drets socials

Salvem el tren

18 / 10 / 2021 | Intersindical

Intersindical Valenciana participa mobilitzacions per un ferrocarril públic i social

COMUNICAT DEL PAÍS VALENCIÀ, DE LA SETMANA DE LLUITA PER UN FERROCARRIL PÚBLIC, SOCIAL I SOSTENIBLE QUE VERTEBRE EL TERRITORI I CONTRIBUÏSCA AL REFREDAMENT DEL PLANETA

Des de les organitzacions que subscrivim aquest comunicat volem alertar del model que s’està instaurant en la xarxa ferroviària, tant en l’àmbit estatal com autonòmic. Un model injust que potencia les grans infraestructures utilitzades per petits percentatges de la població en detriment de les línies de rodalies i regionals que utilitzen diàriament un gran nombre de persones.

En els últims anys, les inversions han augmentat a l’alta velocitat en detriment del tren convencional, que rep insuficients recursos econòmics, fins i tot nuls en alguns casos. Aquest fet repercuteix negativament en la qualitat i la seguretat del servei prestat, aprofundint encara més en les desigualtats socials. És imprescindible una gestió i titularitat pública del ferrocarril, que optimitze els recursos i prioritze les inversions que garantisquen la seua qualitat, accessibilitat i sostenibilitat.

Els últims cinc anys, i sense tenir en compte el període pandèmic, s’han suprimit 20.500 trens. En l’àmbit de València, solament en 2019, es suprimiren 7590 trens, la majoria per falta de personal o de vehicles ferroviaris. Aquest fet, junt amb el mal servei que s’ofereix per part de Renfe, ha comportat que, en l’última dècada, s’haja passat de 24 milions de viatges a l’any, a tan sols 14,5 en l’actualitat, fent un traspàs de viatgers del tren a la carretera, amb les conseqüències que aquest fet suposa per a la situació d’emergència climàtica en la qual ens trobem en l’actualitat. A més, aquesta problemàtica segueix en augment.

El ferrocarril convencional és, sens dubte, el mitjà de transport més sostenible i una peça fonamental en la tasca de refredar el planeta en el context actual. També, el més adient per combatre la despoblació de les zones rurals i d’interior, vertebrant els territoris i contribuint a refermar la població. No solament la connexió entre les grans ciutats és important, també atendre les connexions entre les poblacions intermèdies és necessari.

Així mateix, creiem que la defensa del medi ambient és més àmplia i ens oposem també a les agressions previstes al nostre territori com l’ampliació nord del Port de València, autèntic atemptat contra la mateixa ciutat de València, espais protegits com l’Albufera, la construcció de macro instal·lacions fotovoltaiques, línies de Molt alta Tensió, la construcció i ampliació de carreteres, la instal·lació d’activitats contaminants al Port d’Alacant o la destrucció d’espais protegits. Per tot això, des de les organitzacions i moviments socials signants reclamem una intervenció decidida en:

• Restabliment del servei ferroviari anterior a la pandèmia de la COVID-19, amb la plantilla suficient per a garantir un servei de qualitat, reorganitzant els horaris i augmentant freqüències dels trens.
• Apostar d’una manera decidida pel transport de Rodalies i Mitja Distància optimitzant la gestió dels recursos econòmics disponibles, prioritzant les actuacions més properes a la ciutadania i respectuoses amb el medi ambient. Amb la valoració de nous projectes, com el tren costaner.
• Potenciar les actuacions encaminades a fomentar la intermodalitat, la integració de la xarxa ferroviària en una xarxa metropolitana integrada i el servei a les persones amb mobilitat reduïda, així com la bicicleta i integrar unes tarifes més econòmiques que permeten i incentiven a la ciutadania a utilitzar aquest mitjà de transport.
• Restabliment del servei ferroviari entre Utiel i Conca, que es va interrompre al gener d’aquest any, amb una posterior rehabilitació exhaustiva, que permeta poder augmentar la qualitat del servei, així com la regularitat i la freqüència d’aquesta.
• Posada en marxa d’un pla integral de substitució de vehicles, alguns d’ells amb més de 40 anys d’antiguitat, tenint en compte paràmetres de confort i sostenibilitat, així com adaptar i adequar les estacions i les línies, donant prioritat a l’electrificació de les de Xàtiva-Alcoi, València-Utiel-Conca, SaguntTerol-Saragossa i Alacant-Múrcia.
• Reorganització de les capçaleres i finals de línies, per a donar un servei en funció de les necessitats de les usuàries, com la línia C3 perquè Camporrobles siga el final, ja que ara solament apleguen fins a Utiel. Beneficiant amb aquest fet a la població de les Coves d’Utiel.
• Exigim un impuls decidit al transport de mercaderies per ferrocarril, que ha disminuït en els últims anys de quasi l’11% al 2,4%, i que ha impulsat infraestructures faraòniques en detriment del ferrocarril convencional.
• A més, exigim una política coherent amb els valors que emanen de l’any internacional del ferrocarril, i que són interpretats de manera injusta pel Govern d’Espanya, i mostrem el suport a totes les mobilitzacions convocades per la Coordinadora Estatal per un Ferrocarril Públic, Social i Sostenible i per totes les organitzacions socials i mediambientals en la setmana de la lluita d’octubre de 2021.

MOVIMENTS SOCIALS I ORGANITZACIONS DEL PAÍS VALENCIÀ, “PER UN FERROCARRIL PÚBLIC, SOCIAL I SOSTENIBLE QUE VERTEBRE EL TERRITORI I REFREDE EL PLANETA”.
ORGANITZACIONS SIGNANTS:

Rodamons, Intersindical Valenciana, Stepv-IV, Ecologistes en Acció del País Valencià, La Ribera en Bici, Volem Palmerar, Esquerra Unida del País Valencià, Plataforma Salvem el Tren Alcoià-Comtat, Plataforma de Pueblos con el Tren, Avv Carraixet d’Almàssera, Col·lectiu Soterranya, Xúquer Viu, Sindicat Ferroviari-IV, Plataforma en Defensa del Ferrocarril de CGT, CGT del País Valencià, Coordinadora en Defensa del Sistema Públic de Pensions, La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi, Esquerra Republicana del País Valencià, Indignats amb Renfe, Usuàries del Tren de València, Acció Ecologista Agró, Associació de Veïns i Veïnes San Miguel Arcángel de San Miguel de Salinas, Associació de Veïns i Veïnes B.Orriols-Rascanya, Aliança per l’Emergència Climàtica, Compromís, Comissió Ciutat-Port, València en Bici, Col·lectiu Ontinyent en Bici, Plataforma Emergència Climàtica Elx, Margalló-Ecologistes en Acció, Decidim-Plataforma pel dret a decidir al País Valencià, Alberg Rural Riera d’Agres, Des de Baix, Jovent Republicà del País Valencià, Talaiola Estudi i Defensa de la Natura, Plataforma de Afectados por la hipoteca Elx-Crevillent, Facua Cvalenciana.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.