Tres anys de reivindicacions comencen a donar fruits

La pressió d’Intersindical Valenciana fa possible que s’establisca un calendari de mesures per solucionar els problemes d’accés al polígon industrial El Rincón de Bunyol.

11 / 07 / 2023 | Intersindical

El passat 6 de juliol es va celebrar a l’Ajuntament de Bunyol una reunió en què van ser presents: l’inspector de treball, el govern municipal, una representació sindical de les factories del polígon industrial El Rincón i el servei de prevenció de les empreses.

La reunió va estar motivada perquè finalitzava el termini donat per Inspecció de Treball respecte a les mancances d’avaluació i pla de prevenció del polígon industrial El Rincón, en resposta a la denúncia plantejada per Intersindical Valenciana. Es tracta d’una zona indústrial amb molta densitat de trànsit. En el polígon estan ubicades tres grans empreses: Elaborados Cárnicos Medina amb més de 1.500 persones treballadores (entre directes i subcontractes), Platos Tradicionales amb prop de 750 persones, i FAERCH amb una mica més de 100 persones treballadores.


Avaluació de riscos i pla de prevenció
En la reunió se’ns va informar que, després de l’avaluació realitzada pels serveis tècnics de les empreses i de l’ajuntament, el grau de riscos per falta de mesures de prevenció del polígon és el dos; raó per la qual cal posar en marxa les actuacions immediates que s’han recollit en el pla de prevenció.

Intersindical Valenciana va posar de manifest que les persones delegades de prevenció (que representen les treballadores i treballadors) no havien sigut informades ni havien participat en l’elaboració de l’avaluació ni en el pla de prevenció, incomplint les empreses els articles 9, 15, 16, 20 i 24 de la llei 31/95 de Prevenció de Riscos Laborals. Per aquesta raó es va sol·licitar còpia de l’avaluació i del pla de prevenció. L’inspector de treball va ordenar que se’ns entregara una còpia per al seu estudi i possibles esmenes.

Pla d’actuació a curt, mitjà i llarg termini
En el pla de prevenció s’han establit les mesures que cal desenvolupar per a garantir la seguretat del polígon. Mesures que estan condicionades per les normes subsidiàries d’urbanisme de l’Ajuntament que estan en fase de revisió. A curt termini el consistori estableix mesures com ara:

1. L’asfaltat, senyalització i enllumenat d’actual carretera d’accés al polígon.

2. La signatura d’un consorci amb el Consorci de Bombers de la Diputació de València. Endreçar i restaurar la pista forestal que ix del polígon en direcció València perquè siga una via d’eixida de turismes del polígon.

3. La constitució d’una coordinadora per a portar un seguiment de les mesures que s’hagen d’implementar i fer propostes de millora. En la coordinadora participarà el govern municipal, els tècnics de les empreses i de l’Ajuntament. Un dels sindicats presents en la reunió va proposar que una persona representant de cada sindicat participe en la coodinadora.

L’alcaldessa informa que també està previst comptar amb l’assessorament del consorci de bombers.

Posteriorment a la reunió, Intersindical va comunicar al regidor de Desenvolupament Industrial que els delegats i les delegades de prevenció que representen a les persones treballadores en les empreses també han de participar en la coordinadora. Proposta que va acceptar l’edil municipal.

Per a l’Ajuntament les mesures a curt termini són d’execució immediata.

A mitjà i llarg termini està previst que es desenvolupe la urbanització de la part est del polígon amb carretera d’accés de dues direccions. El Sindicat proposa que s’incloga un baixador del ferrocarril en el mateix polígon, per a facilitar l’accés per tren als qui es desplacen a treballar en aquest mitjà públic de transport. Ara bé, aquestes mesures estan condicionades pel procés d’elaboració i aprovació de les noves normes d’urbanisme de Bunyol, un canvi normatiu que pot allargar-se en el temps.


Conclusions
La denúncia d’Intersindical ha començat a donar els seus fruits amb tres passos importants a curt termini:

a) La millora de l’actual accés.

b) L’acord amb el consorci de bombers, que són els qui més han de dir referent a tot el que cal millorar en matèria de prevenció i evacuació.

c) La constitució d’una coordinadora on participen tots quant tenen a veure amb el polígon.

La part que no ens acaba de convéncer és la referida a l’eixida directa en direcció València (a l’est), ja que no es tracta només de reasfaltar l’actual pista forestal sinó que caldria d’ampliar la seua amplària, ja que eixa via d’evacuació és una mesura provisional que ha d’estar en perfecte funcionament fins que es desenvolupe la fase d’urbanització de les terres confrontants amb el polígon en direcció València.

No obstant això, des d’Intersindical Valenciana considerem que s’ha fet un pas molt important. Per aquest motiu quan rebem (en qualitat de denunciants) l’informe de la Inspecció de Treball no presentarem denúncia davant la Fiscalia de delictes contra les persones treballadores, perquè els objectius de la denúncia a Inspecció era que s’avaluara els riscos, es fera un pla de prevenció, es desenvoluparen les mesures en matèria d’accessos, etc. Objectius que s’han començat a complir.

Des del Sindicat volem agrair a totes les treballadores i treballadors que en dues ocasions han signat els escrits que es van entregar a l’Ajuntament per exigir la reunió que es va celebrar dijous passat.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.