title


Intersindical Salut defén una adequada reversió dels hospitals de Dénia i de Manises

08 / 01 / 2024


La Llei d’Equitat del Sistema Nacional de Salut té com a objectiu prioritari blindar la sanitat pública i la seua gestió. Una normativa que aplana el camí iniciat ja fa un temps per a continuar avançat amb reversions sanitàries. En aquest context, Intersindical Salut ha sol·licitat les reversions de l’hospital de Dénia i Manises.

L’administració autonòmica anterior assegurava que el seu equip mantenia el 2024 com a horitzó per a recuperar la gestió directa d’aquestes dos àrees de salut, una vegada finalitzen els contractes de cessió actuals. Es tracta d’un pas més en la política sanitària aplicada en el nostre territori basada en la desprivatització dels serveis sanitaris que ja ha cristal·litzat en la reversió de dos grans hospitals a la gestió pública: el d’Alzira en 2018, i el de Torrevella en 2021. Amb canvi de govern al maig d’enguany, vam tindre el temor que les reversions quedaren paralitzades. 

En el marc d’aquesta llei s’inclou la participació ciutadana en els consells de salut, en els quals s’ha d’abordar la reversió atenent, tan bé com siga possible, les propostes de millora i necessitats de la ciutadania. Des d’Intersindical Salut demanem a la Conselleria que aquestes comissions es facen realitat i que no queden només en el paper.

El Sindicat valora molt positivament aquesta llei i les reversions a la gestió pública, ja que constitueixen un dels pilars bàsics de la nostra organització en defensa del sistema públic de salut.

El 20 d’octubre 2023, per fi, es va fer pública la decisió de Conselleria de culminar el procés de reversió del departament de Dénia i Manises, com sempre hem defés. Des que es va materialitzar el resultat de les eleccions autonòmiques el passat 28 de maig, temíem que l’esmentada reversió quedara paralitzada pel canvi polític i, per tant, prorrogada la gestió privada, cosa que, finalment, s’ha descartat gràcies a la lluita i defensa a ultrança d’Intersindical Salut.
 
Cal tindre en compte un informe de la Subdirecció General de Recursos Econòmics, al qual vam tindre accés, que dona suport a la gestió pública. L’informe és devastador. Entre d’altres qüestions destaca que no és cert que la gestió privada estalvie un 30% de la despesa corrent sanitària, ja que els càlculs es realitzen sobre un marc jurídic més flexible que propícia menors despeses en personal.

Tampoc no és veritat que la despesa per habitant siga menor amb la gestió privada. El pacient atés sota el Sistema Públic de Salut té un percentatge major en l’índex de millora de l’atenció sanitària, ja que en el sistema públic hi ha més indicadors per a ser valorats en els Acords de Gestió.

També hem de tindre en compte que l’equipament hospitalari de més de 10 anys no ha de superar el 10%. Aquest informe constata que, en el departament de Dénia, el material d’aquesta antiguitat superava el 53%.

En definitiva, l’informe deixa en evidència que les inversions de les concessionàries no estan degudament justificades.