Un any més arriba el 8M, Dia Internacional de les Dones, en què les dones d’arreu del món eixirem unides al carrer per reivindicar la igualtat social i laboral, l’eliminació de totes les formes de violència i, en definitiva, per aconseguir la plena participació en la societat.
Alhaya Talavera
Intersindical Dones
Enguany, continuem tenint, malauradament, motius de sobra per a la lluita. Al País Valencià, concretament, l’ascens al govern de PP i Vox ha posat en perill moltes de les conquestes feministes adquirides darrerament. Entre altres coses, han eliminat gran part del funcionariat de la fiscalia especialitzada en violència de gènere a València i han creat una oficina antiavortament a la ciutat d’Alacant, amb un pressupost que ronda els 100.000 euros. Des d’ací volem recordar-los que, com clamaven les nostres antecessores feministes, “Nosaltres parim, nosaltres decidim”. Qui són ells per a decidir el que hem de fer o no? No consentirem que els nostres drets reproductius, ni de cap tipus, es posen en perill.
Per descomptat, un altre àmbit en què ens toca seguir reivindicant és en el laboral. Com a sindicat feminista que som, no podem consentir com de precaritzades estan les condicions laborals de les dones, en comparació amb les dels homes. A tall d’exemple, hem de recordar que la bretxa salarial al País Valencià és del 22,4%, cosa que vol dir que les dones valencianes passem 82 dies treballant sense cobrar, en comparació amb els homes. I com que cotitzem menys, tenim, per tant, menys prestacions, tant quan estem en edat de treballar (atur, incapacitat temporal), com quan arribem a l’edat de jubilació, en què la bretxa de gènere de les pensions a casa nostra frega el 37%.
Per aquests motius, i més, la Coordinadora Feminista de València va convocar una assemblea a la qual assistírem diverses organitzacions per aportar propostes per al 8M. L’objectiu és aconseguir omplir els carrers de gom a gom i que la nostra veu se senta en tots els indrets del País Valencià. Perquè ara més que mai estan en joc els nostres drets, però també els de les xiquetes de hui, els de les dones de demà.
Per tot açò, enguany hem acordat que el lema siga “Pels drets de les dones, ni un pas enrere”, una consigna que ens uneix a totes i que té relació amb la manifestació del 20 de juliol passat, que tenia com a objectiu frenar els atacs de l’extrema dreta a les conquestes feministes. El recorregut, a València, serà el mateix de l’any passat: eixirem des de la plaça Porta de la Mar, passarem pel carrer Colom, pel carrer Xàtiva, pel de Marqués de Sotelo, per la plaça de l’Ajuntament, i finalment pel carrer Sant Vicent fins a arribar a la plaça de la Reina.
És important continuar treballant col·lectivament per assegurar la igualtat de gènere i per eliminar les barreres que encara hi ha per a les dones en molts aspectes de la vida, ja siga en l’àmbit laboral, social o polític. Davant dels intents de fer-nos retrocedir, la dreta d’arreu del món ha de saber que no farem ni un pas enrere. Les dones unides en la lluita feminista, som i serem imparables!