Salut Laboral

Intersindical informa de la reunió de la Comissió Sectorial de Seguretat i Salut en el Treball

Dijous passat es va reunir la Comissió Sectorial de Seguretat i Salut en el Treball (CSSST o COSESESA) de l’àmbit de justícia, administració pública i docent.

01 / 03 / 2021 | Intersindical

La Intersindical havia demanat per escrit a la presidència, sense resposta, una reunió urgent el mes de juny de 2020 de la CSSST dels tres sectors, perquè realitzara les funcions de coordinació dels Comités de Seguretat i Salut Laboral (CSSL), per a poder abordar la situació d’emergència en el treball creada per la COVID-19. Aquest fet el vam posar en coneixement de la CSSST i de l’actual presidenta, Elvira Ródenas Sancho, la directora general de Treball, Benestar i Seguretat Laboral. També vam fer referència a les peticions i al·legacions que Intersindical havia presentat en les reunions del 12 de març i del 4 de maig de 2020.


El Servei de Prevenció de Riscos Laborals (SPRL) de Personal Propi de la Generalitat, INVASSAT, va presentar per a la seua aprovació sis documents: tres instruccions operatives (Valoració de riscos durant l’embaràs i la lactància, Adaptació o canvi per motius de salut en l’administració de la Generalitat, Elaboració del document de mesures d’emergència), dues Memòries d’Activitats del SPRL del Personal Propi (2019 i 2020), i una Guia per a la gestió de la prevenció.


Intersindical va realitzar una sèrie de peticions

Entre elles, que la tramitació de les instruccions fora àgil per part de l’administració, ens preocupa que l’escassetat de personal en alguns serveis puga retardar la seua tramitació.

En la “Valoració de riscos durant l’embaràs i lactància” denunciem que les Mútues posen molts obstacles per a reconéixer el risc en el treball i la suspensió de l’activitat laboral amb prestació econòmica, en no poder adaptar o canviar el lloc de treball. Vam exposar alguns casos de professores en aquesta situació, un fet que avala la petició de la Intersindical que les Mútues no gestionen les contingències professionals (el Cap de Prevenció ens va indicar que podem realitzar reclamacions a Mútues de AT i EP i denunciar, si estem disconformes amb l’atenció rebuda, tant al Govern de la Generalitat com a la Inspecció de la Seguretat Social, a l’INSS).


Respecte a la sol·licitud de “Adaptació o canvi del lloc de treball per motius de salut” de l’administració de la Generalitat,  Intersindical va demanar que també puguen fer la comunicació les delegades i els delegats de Prevenció, i els Comités de Seguretat i Salut Laboral.

En el cas de la instrucció operativa per a “L’Elaboració del document de mesures d’emergència”, Intersindical va presentar oralment al·legacions fonamentades en el mateix acte, en no tindre temps suficient per a fer-les per escrit (la convocatòria i els documents els rebem amb una mica més de 48 hores d’antelació de la celebració de la reunió). Intersindical va votar en contra de la seua aprovació per no ser considerades les nostres al·legacions. Creiem que els responsables dels centres de treball no poden assumir algunes tasques, ja que no disposen de la qualificació tècnica suficient. Aquestes tasques haurien de ser assumides per personal tècnic competent.

Les Memòries d’activitats del SPRL del Personal Propi de l’any 2019 i 2020, van ser aprovades després d’acceptar revisar i ampliar algunes dades, també incloure nous apartats i subapartats.

Intersindical va realitzar diverses peticions, partint de les Memòries, entre elles: 


- Falta de personal del SPRL del Personal Propi i necessitat de descentralitzar per sectors, crear tres CSSST, una per a cada sector: justícia, administració pública i docent. Es va posar en evidència en el sector docent, de manera inquietant, l’escassetat de personal tècnic i sanitari en la Direcció Territorial d’Alacant, que encara existeixen molts centres d’ensenyament en els quals no s’ha fet l’Avaluació Inicial de Riscos Laborals. Els dos fets van ser reconeguts pel Cap de Prevenció.

- Medicina de Treball. En el punt 3.2.3 (Pàg. 29) es descriu un quadre amb les actuacions de medicina del treball de 2020 de manera global per Centre territorial i en els annexos del punt 3.4 (pàg. 60 i 61) es presenta un llistat d’avaluacions de salut per Conselleries, centres i població d’Alacant i Castelló, no apareix València, ni es desglossa el nombre d’avaluacions de salut que s’ha realitzat en cada centre.

- La vigilància de la salut. No s’està oferint i ni es garanteix de manera periòdica a totes les persones treballadores. Es va posar en coneixement de la Presidència de la CSSST l’escrit presentat en la Inspecció de Treball el 29 de desembre de 2020 comunicant a Inspecció de Treball (IT) que no s’havia realitzat la vigilància de la salut a una professora que l’estava sol·licitant, de manera reiterada, des de novembre de 2015, malgrat el requeriment realitzat per la IT.

- Baixes per COVID, nombre d’informes del SPRL a les Mútues. Falten dades. També vam exposar la situació de vulnerabilitat de moltes persones treballadores enfront de la COVID, Intersindical va demanar que siga considerada malaltia professional quan el contagi haja ocorregut en el treball.

- Agressions patides per les persones treballadores. Falten dades, es necessita un protocol i procediment actualitzat. Les agressions patides en centres d’educació especial són considerades accidents de treball per risc biològic i no agressions. Es va posar en coneixement de la CSSST diversos casos.

- Contracte amb Serveis Prevenció de Riscos Laborals aliens per a revisar Plans de contingència. Intersindical va denunciar la utilització de Serveis de Prevenció de Riscos Laborals aliens en el sector docent, sense ser acordat ni comunicat als Comités de Seguretat i Salut Laboral (CSSL), CSSST ni COPASESA. Es va pagar a empreses privades en lloc d’invertir eixos diners en el SPRL del Personal Propi i millorar la seua dotació.

- Seguiment dels Plans de contingència. Respecte als Plans de contingència es va desenvolupar una plataforma informàtica amb la DGTIC per a facilitar el seguiment dels plans per sector. Intersindical va sol·licitar que els responsables de Salut laboral dels Sindicats i delegades i delegats de prevenció, tinguen accés a les dades, així com als de la plataforma informàtica OFICINA TÀCTICA, on els centres docents registren els simulacres realitzats.

- Dotació dels EPI i màscares quirúrgiques, així com de les mesures preventives i higièniques individuals i col·lectives, ventilació dels centres de treball, PCR,… Petició de dotació suficient i informació actualitzada en tots els centres de treball, així com l’actualització i seguiment dels plans de contingència.

La Guia per a la gestió de la prevenció. Intersindical va realitzar un suggeriment fonamentat que va ser acceptat pel Cap de Prevenció, Manuel Vera. És una guia molt necessària i imprescindible. Es va aprovar per unanimitat.

Finalment, dir que som conscients de la situació de pandèmia i de l’estat d’alarma sanitària, laboral, social i econòmica en el qual vivim. Per això, des de la Intersindical oferim la nostra col·laboració en la lluita contra la COVID-19, però exigint sempre totes les mesures preventives necessàries, individuals i col·lectives, i una major inversió en prevenció del Govern Valencià, perquè la seguretat i la salut de les persones treballadores són la nostra prioritat i no pot rebaixar-se mai.

Pots accedeix als documents:

1- Instrucció operativa per a la valoració de riscos durant l’embaràs i la lactància.

2- Instrucció operativa per a l’adaptació o canvi per motius de salut en l’administració de la Generalitat

3- Instrucció operativa per a l’elaboració del document de mesures d’emergència

4- Memòria d’Activitats de l’any 2019 del SPRL del Personal Propi

5- Memòria d’Activitats de l’any 2020 del SPRL del Personal Propi (solament en castellà)

6- Guia elaborada per a la gestió de la prevenció



Comentaris
Rafa
03 / 03 / 2021 - 16:27

Se ha plantado la realización de alguna evaluación de riesgos psicosociales? Sería muy importante este año, pues seguramente y por lo que veo hay muchas bajas relacionadas con este factor de riesgo.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.