Medi ambient

Intersindical, no a l’ampliació del Port de València

L’ampliació del port de València incidirà negativament en la salut, el medi ambient, el territori i en el nostre futur.

10 / 04 / 2021 | Intersindical

Més respecte al medi ambient i la ciutadania!

S’ha fet públic un informe tècnic i jurídic remés a l’Autoritat Portuària de València (APV), sense la participació del Ministeri de Transició Ecològica, en el qual es Ports de l’Estat considera que l’avantprojecte compleix els requisits contemplats en la normativa (Llei 21/2013 d’avaluació ambiental), pels quals no necessitaria una nova avaluació ambiental, i continua vigent la que es va fer el 2007, encara que sí que recomana que es facen nous informes ambientals.
Des d’Intersindical Valenciana reafirmem la nostra oposició al macro Port de València i a l’ampliació Nord que vol realitzar l’Autoritat Portuària i el Ministeri de Transports.

Considerem prioritari protegir el nostre territori de l’impacte ambiental sobre els ecosistemes de les platges del sud, el parc natural de l’Albufera i l’Horta, hem de frenar la pèrdua de biodiversitat i la contaminació, volem una economia de proximitat.

El deteriorament ambiental que provoquen les activitats del port es pot apreciar en els barris marítims, segons va constatar la Comissió Ciutat-Port, existeix una diferència de sis anys d’esperança de vida a favor de la població resident en Pont de Fusta respecte a la qual viu en Serradora. Els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica en la V3 sobrepassen diàriament els llindars posats per l’OMS com a nocius, pel pas de camions transnacionals de manera contínua.
La realització d’aquesta obra suposarà l’extermini de recursos naturals i el balafiament de diners públics, i un gran perjudici per a la salut pública. La Devesa i l’Albufera de València es veuran amenaçades de mort, reduirà la seua biodiversitat i afectarà negativament els ecosistemes. L’obra porta amb uns costos elevadíssims, més de 300 milions d’euros, en un moment en el qual la pandèmia de la COVID-19 roman, i en el qual l’emergència sanitària, unida a la crisi climàtica, social i econòmica exigeix grans inversions en assistència sanitària i social, i un canvi de model econòmic i ecosocial en el qual s’incentive la producció i el consum de proximitat, que generarà més llocs de treball i amb menor impacte mediambiental.

Intersindical ja es va adherir al manifest contra l’ampliació del Port de València, al costat d’un gran nombre d’entitats de la societat civil valenciana, rebutjant el projecte d’ampliació nord del port de València, una infraestructura que recauria sobre l’horta sud i que suposaria avançar amb el projecte de la ZAL (zona d’activitats logístiques), al qual ens oposem.

https://intersindical.org/salut_laboral/article/intersindical_soposa_a_lampliacio_del_port_de_valencia

Seguim exigint:

La retirada immediata i sense condicions dels plans d’ampliació i la reversió de les infraestructures de les primeres fases, que afecten greument el medi ambient i la nostra salut.

Reassignar les inversions públiques previstes per a l’ampliació del Port per pal·liar els impactes i danys que ja ha causat als barris i els ecosistemes valencians, i atendre l’economia, el medi ambient i la cohesió social.

Protegir la salut de les persones: volem plans de control i reducció efectiva d’emissions de contaminació atmosfèrica i acústica, acompanyats de l’impuls de models de producció i consum de proximitat, per minimitzar la petjada de carboni.

Implantar un nou model de governança dels ports, que done més veu i vot als territoris i la ciutadania afectada, que ha de participar en la presa de decisions sobre la seua situació ecoclimàtica, econòmica i social.

La paralització del projecte d’ampliació del port de València fins que no es produïsca un debat informat sobre els efectes reals dels projectes del port.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.