Salut Laboral

Intersindical per la prevenció de riscos laborals front a l’exposició al coronavirus (SARS-CoV-2)

06 / 03 / 2020 | Intersindical

Les Administracions públiques i les empreses han de garantir la protecció de totes les persones que treballen al seu servei, així com els seus drets d’informació, consulta i participació, formació en matèria preventiva, paralització de l’activitat en cas de risc greu i imminent i vigilància del seu estat de salut, tal com s’indica en la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de Riscos Laborals, en l’article 14.
La preocupació a nivell social i laboral ha sorgit amb el nou coronavirus, SARS-CoV-2, que provoca la malaltia coneguda com COVID-19. S’ha expandit molt ràpidament per tot el món i a Europa existeixen brots que es van ampliant. Les autoritats sanitàries ens indiquen que no hi ha motius per a una alarma social i laboral, que el nou coronavirus no és més preocupant que el virus de la grip.
Davant aquesta situació sorgeixen uns interrogants que trobem el seu aclariment en el Procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l’exposició al nou coronavirus (sars-cov-2) elaborat pel Ministeri de Sanitat, l’Institut de Seguretat i Salut en el Treball (INSST) i altres organitzacions, publicat el 28 de febrer de 2020.

Què és el coronavirus?

“El coronavirus SARS-CoV-2 és un virus nou, desconegut anteriorment en la patologia humana, pertany a la família Coronaviridae. El reservori d’aquests virus és animal i alguns coronavirus tenen la capacitat de transmetre’s a les persones. Es pensa que els primers casos humans es van produir pel contacte amb un animal infectat. De persona a persona es transmet per via respiratòria a través de les gotes de més de 5 micres, quan el malalt presenta simptomatologia respiratòria (tos i esternuts) i contacte amb fòmits (objecte o material inert, sense vida, que és capaç de transportar organismes patògens com a bacteris, fongs, virus i paràsits; ens serveixen d’exemple la roba, els llençols del llit, l’equipament hospitalari no esterilitzat…). Fins al moment, no hi ha evidències que es puga transmetre des de persones infectades asimptomàtiques. La transmissió aèria per nucli de gotetes o aerosols (capaç de transmetre’s a una distància de més de 2 metres) no ha sigut demostrada per al SARS-CoV-2. No obstant això, es creu que aquesta podria ocórrer durant la realització de procediments assistencials invasius del tracte respiratori. El període d’incubació pot variar entre 2 i 14 dies”.

Quines són les recomanacions del Ministeri de Sanitat?
Es recomana reforçar les mesures d’higiene personal en el treball i en altres àmbits:

  • La higiene de mans és la mesura principal de prevenció i control de la infecció. Si les mans estan visiblement netes la higiene de mans es farà amb productes de base alcohòlica; si estigueren brutes o tacades amb fluids es farà amb aigua i sabó antisèptic.
  • Les ungles han de dur-se curtes i cuidades, evitant l’ús d’anells, polseres, rellotges de nina o altres adorns.
  • Recollir el cabell llarg en una cua o monyo baix.
  • Evitar l’ús de lents de contacte. Si es necessiten ulleres, aquestes hauran d’estar fixades amb cinta adhesiva des del pont de la ullera al front.
  • Es recomana retirar el maquillatge o altres productes cosmètics que puguen ser font d’exposició prolongada en cas de resultar contaminats.
  • Etiqueta respiratòria:
    1. Si té símptomes respiratoris ha de cobrir-se la boca i nas en tossir o esternudar amb un mocador d’un sol ús i tirar-lo en un contenidor de fem. Si no es té mocador de paper, ha de tossir o esternudar sobre el seu braç en l’angle intern del colze, amb el propòsit de no contaminar les mans.
    2. Si pateix un accés de tos inesperat i es cobreix accidentalment amb la mà, evitar tocar-se els ulls, el nas o la boca i llavar-se les mans immediatament.
    3. Tota persona amb símptomes respiratoris ha de llavar-se sovint les mans perquè accidentalment pot tindre contacte amb secrecions o superfícies contaminades amb secrecions.
    4. Llavar-se les mans amb aigua i sabó, o amb solució a base d’alcohol. Protegeix d’igual forma i ha de realitzar-se després d’estar en contacte amb secrecions respiratòries i objectes o materials contaminats.
  • Les mesures de protecció individual (incloent l’equip de protecció individual o EPI), han de ser adequades i proporcionals al risc o riscos front als quals ha d’oferir-se protecció d’acord amb l’activitat laboral o professional.
  • Les mesures d’aïllament del cas en investigació constitueixen la primera barrera de protecció tant del treballador com de les restants persones susceptibles de contacte amb el pacient.
  • L’ús apropiat d’elements de protecció estructurals, els controls i mesures organitzatives de personal, les polítiques de neteja i desinfecció de llocs i equips de treball reutilitzables, són mesures preventives importants.

Existeixen procediments, mesures recomanades i guies tècniques?
La resposta és sí, a continuació exposarem tres d’elles amb els enllaços corresponents per a accedir als documents.

  1. Procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals front a l’exposició al nou coronavirus (sars-cov-2) El Ministeri de Sanitat ha publicat amb data 28 de febrer de 2020 un “Procediment d’actuació per als Serveis de Prevenció de Riscos Laborals front a l’exposició al nou coronavirus (sars-cov-2)”, que ha sigut elaborat pel Ministeri de Sanitat, l’Institut de Seguretat i Salut en el Treball (INSS) i altres organitzacions. Aquest procediment és aplicable a les persones que treballen en l’assistència sanitària (en aïllament, trasllats, labors de neteja, eliminació de residus,...); en transports aeri, marítim i ferrocarril de llarga distància o internacional, i també els col·lectius de rescat (bombers, salvament marítim, policia, guàrdia civil, etc.), atenció al públic, hostaleria, sector serveis. El document s’anirà adaptant en funció de les circumstàncies per a donar major protecció a les persones, segons s’indica. Correspon a les empreses avaluar el risc d’exposició i seguir les recomanacions que sobre el particular emeta el servei de prevenció, seguint les pautes i recomanacions formulades per les autoritats sanitàries. Les mesures preventives són molt importants i han de garantir la protecció d’aquells riscos per a la salut o la seguretat de les persones treballadores que no puguen evitar-se o limitar-se prou, utilitzant mitjans de protecció individual (pot ser EPI) o col·lectiva, adoptant mesures d’organització del treball, donant la formació i informació a totes les persones. En cas d’aïllament, com afecta a les persones treballadores? El document esmenta, a instàncies del Ministeri de Sanitat, el Criteri Tècnic 2/2020, de la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social, en el qual s’estableix que els períodes d’aïllament preventiu que es vegen sotmesos els treballadors i treballadores a conseqüència del virus SARS-CoV-2, seran considerats com a situació d’incapacitat temporal derivada de malaltia comuna. No diferència quan el risc deriva d’una exposició laboral, perquè en eixe cas l’aïllament preventiu i les conseqüències per a la salut haurien de considerar-se com a contingència professional i no situació d’incapacitat temporal derivada de malaltia comuna.
  2. Mesures recomanades pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Personal Propi de la Generalitat Valenciana, publicat per l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT). Elaborat pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Personal Propi de la Generalitat, a data 2 de març de 2020. D’acord amb les recomanacions que tant el Ministeri de Sanitat com la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té disponible per a tota la població. Des del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Personal Propi de la Generalitat s’informa, de manera concreta, de les recomanacions que són d’adopció més immediata, actualment, en el contacte del personal empleat públic de la Generalitat entre si i amb la ciutadania.
  3. Guia per a l’actuació en l’àmbit laboral en relació al nou coronavirus publicada pel Ministeri de Treball i Economia Social. Aquesta Guia del Ministeri de Treball i Economia Social, s’ha conegut el 5 de març de 2020, es planteja com a objectiu facilitar la informació necessària sobre l’aplicació de la normativa laboral en relació amb les diferents situacions en les quals poden trobar-se les empreses i les persones treballadores.

Des de la Intersindical Valenciana facilitarem la informació oficial i les recomanacions -siga via procediment, guia tècnica o mesures-, recordant que estan en contínua revisió en funció de l’evolució i nova informació que es dispose de la infecció pel nou coronavirus (SARS-COV-2).

Enllaços d’interés:

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.