El Sindicat les ha presentat durant la reunió de la Comissió Sectorial de Seguretat i Salut en el Treball de l’àmbit de Justícia, Administració Pública i Docent (CSSST_JAPD) de la Generalitat Valenciana celebrada aquest dimarts a l’INVASSAT.
En la reunió Andrés Lluch, president de la CSSST-JASP i director general de treball, cooperativisme i Seguretat Laboral, de la Conselleria d’Educació, Universitats i Treball, ha informat de la pròxima creació d’una mesa tècnica amb els sindicats per veure com avançar en l’aplicació del decret 40/2030. L’aplicació d’aquest decret suposa que s’ha de canviar la llei de la funció pública, l’organigrama i el ROF de totes les conselleries. Per tant, donada la paràlisi de la nova administració, es plantegen tornar a prorrogar l’entrada en vigor del decret. Mentrestant, continuem amb el 123 i l’Administració valenciana infradotada en matèria de prevenció i salut laboral, sense un programa informàtic que agilitze els tràmits i l’accés a la informació en matèria de plans de prevenció. Sense aquesta necessària digitalització, les treballadores i els treballadors no podem conéixer els riscos del nostre centre treball.
hem reclamat que els Serveis de Prevenció propis siguen dotats com més aviat millor de recursos suficientsDes d’Intersindical Valenciana hem demanat data per a la mesa tècnica i per posar-nos a treballar de valent perquè l’1 de gener de 2025 entre en vigor el decret 40/2023. Així mateix, hem reclamat que es traga oferta pública de places perquè es puga desenvolupar el decret i que els Serveis de Prevenció propis siguen dotats com més aviat millor de recursos suficients per a poder dur a terme la seua tasca amb suficient celeritat. No pot ser que disposem només d’un metge per fer la vigilància de la salut en el treball per a 52.000 treballadores i treballadors. També hem demanat que els llocs de treball de Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals es desclassifiquen a A1.
Entre les mesures presentades, hem sol·licitat que els serveis de prevenció controlen que els Plans d’autoprotecció i evacuació estiguen actualitzats i en vigor, i que els simulacres anuals d’emergència es realitzen. Cosa que no es compleix en l’actualitat. Així com, que els plans de prevenció de cada conselleria es concrete i s’adapte, tot actualitzant els CSSL i creant els de les noves conselleries.
A més a més, hem exigit mesures contundents davant les contínues agressions al professorat. Hem instat que es publique el protocol d’agressions al professorat negociat en juny de 2023. També hem sol·licitat l’elaboració i publicació d’una guia d’actuació davant una agressió que facilite la seua consulta al personal docent que ha sigut agredit i als equips directius. Hem exigit la defensa jurídica immediata de les persones afectades i altres mesures d’atenció a l’alumnat i famílies que presenten comportaments disruptius.
Per últim, hem reclamat la modificació del protocol d’assetjament laboral perquè entra en conflicte amb la llei de mediació, així com dotar-lo de recursos. I hem sol·licitat informació sobre el pla de salut mental que està elaborant la Generalitat Valenciana.