Presentacions de llibres

Casanova, de Stefan Zweig

11 / 09 / 2013 | Dolors Jimeno

A la casa del poble on passe alguns dies a l’any, hi ha una petita biblioteca heretada d’un oncle del meu marit. L’altre dia hi vaig trobar una joieta: Casanova, de Stefan Zweig.  És un llibre menudet , de 15 x 10 cm,  graciós, ha perdut el protector de paper i té un foradet al llom, senyal que alguna bestioleta s’hi ha nodrit.  En realitat el llibre és un joier perquè l’autèntica joia està dins. Com sabeu, Zweig,  nascut el 1881 a Viena, és conegut per la seua excel•lent producció literària. Recomane, per fer una tria ràpida, la lectura de la seu obra més reeditada,  Moments estelars de la Humanitat, així com Carta d’una desconeguda (duta al cinema amb el mateix nom per Max Ophüls l’any 1948 i doblada al català) i Leporella, dues immenses novel•les curtes.  Per si no coneixeu o no recordeu l’autor vos refresque una anècdota: Zweig es va suicidiar junt amb la seua dona a Petrópolis (Brasil) l’any 1942. Hi ha qui diu que van ser assassinats. Zweig va ser de les primeres plomes a criticar la política hitleriana i els nazis tingueren una forta presència a América del Sud.
Casanova està traduït al castellà, l’any 1951, per Joaquín Verdaguer i editat per Apolo. És el primer títol de la trilogia “Tres poetas de su vida”. Els altres dos estan dedicats a Stendhal i a Tolstoi.
Casanova, és un assaig biogràfic i s’ha basat en la lectura d’Histoire de ma vie, l’autobiografia que Giacomo Casanova va publicar en francés, atés que en el XVIII era la llengua més coneguda, la lingua franca de l’aristocràcia i la cultura. Amb dedicatòria a Màxim Gorki, està organitzat en 9 capítols a través dels quals analitza tota la vida de Casanova alhora que ens mostra com es vivia i es pensava a l’època. Tot i que de vegades puga semblar repetitiu, l’assaig és magnífic i l’autor ofereix molts punts de reflexió sobre la vida de l’ésser humà.
Acabaré amb un apunt més sobre el traductor. Joaquín Verdaguer també és el traductor de La lucha contra el demonio, una altra obra de Zweig i autor ell mateix del famossíssim L’art de fumar en pipa.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.