Ciència

Dones i Economia

Una col·laboració entre les àrees de les Dones i Cultura

Un moment de la presentació. Foto de Beatriu Cardona
Un moment de la presentació. Foto de Beatriu Cardona
13 / 03 / 2019 | Dolors Jimeno

Eixes diferències són problemes estructurals, no culpa de les dones

La setmana passada va ser una setmana feminista, farcida d’actes molt interessants. El dia 6, després de l’assemblea preparatòria de la manifestació, vam tenir la satisfacció d’acollir el col·loqui sobre dones i economia. Ens van acompanyar Vanessa Campos i Marcela Jabbaz, totes dues professores doctores de la Universitat de València.
Marcela va traslladar-nos l’estudi que ha fet sobre la bretxa de gènere a la Comunitat Valenciana. Com a dona feminista, la seua intervenció va estar amerada d’interessantíssimes reflexions sobre les diferències de gènere de tot tipus i va alertar-nos amb una frase ben aclaridora: Eixes diferències són problemes estructurals, no culpa de les dones.
Marcela Jabbaz Churba és doctora en Sociologia per la Universitat de València, ha estat investigadora del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Tecnològicas de la Argentina y directora del Centro de Estudios Organizacionales de la Universidad de Buenos Aires. Ha impartit classes de grau i postgrau en diferents universitats de la Argentina. Des de 2002 viu a la Comunitat Valenciana i des de desembre de 2010 és professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València a l’àrea de Metodologia de la Investigació. I des de 2015 en el Màster en Gènere i Polítiques d’Igualtat de la mateixa universitat. Les seues línies d’investigació i la seua producció científica actual són els estudis de gènere, les polítiques públiques, la interculturalitat i la metodologia de la investigació. 
Sobre la bretxa de gènere, acaba de publicar un llibre i un article. El llibre és una prospectiva d’autoria múltiple que es diu: “La societat valenciana en transformació (1975-2025). I l’article en la revista mexicana Convergencia: La brecha salarial de género en las instituciones científicas. Estudio de caso en la Universitat de València.
Actualment està realitzant també investigacions en un projecte europeu de 5 països sobre el tema d’estereotips de gènere juvenils, de l’educació al treball; i una altra, sobre custòdia, visites, pàtria potestat en els processos de separació o divorci.

A continuació va intervenir Vanessa Campos i Climent, doctora en Economia Social amb menció internacional, Professora Contractada Doctora del Departament de Direcció d’Empreses de la Universitat de València i actualment codirectora el Màster en Estratègia d’Empresa de la mateixa Universitat.
La seua recerca i publicacions giren en torn a temes relacionats amb la Sostenibilitat Corporativa i l’Ètica en els negocis, durant el 2018 ha coordinat el primer estudi sobre l’impacte de l’Economia del Bé Comú en el teixit empresarial europeu realitzat per la Càtedra en Economia del Bé Comú de la Universitat de València, els resultats del qual van ser presentats el passat 19 de febrer a Viena. Sobre açò va centrar la seua intervenció en l’acte que estem ressenyant. També ens va parlar del seu pas per l’empresa privada i les diferències amb la universitat.
Al llarg de la seua carrera com a professora universitària, ha publicant nombrosos articles científics internacionals sobre economia i empresa, així com capítols de llibres, col·laborant també en l’emissió d’informes tècnics per a la Comissió Europea en matèria de mercats agrícoles i estratègies de supervivència de les xicotetes explotacions agràries.
Tanmateix, ha publicat diversos llibres sobre casos d’èxit d’empreses socials valencianes amb l’editorial Vincle que inclouen el cas Consum (2014) i el de Caixa Popular (2015).
Abans de dedicar-se a la docència universitària va exercir com a directiva en l’empresa privada, desenvolupant activitats en el sector de la consultoria estratègica i la banca. Actualment publica setmanalment al “Valencia Plaza” la columna d’opinió “Acidesa Valenciana” on reflexiona sobre temes d’actualitat relacionats amb l’economia i els negocis en clau valenciana i escrit en la nostra llengua.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.