Educació

El decret llei de mesures urgents, lesiu per al personal docent femení de la universitat

L’organització de dones de STEs-I considera especialment lesiu per al personal docent femení universitari i per a la coeducació en general, el reial decret llei de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en educació.

04 / 05 / 2012 | Intersindical

Després de les primeres i crítiques lectures que d’aquest RD Llei 14/2012 de 20 abril, amb què es pretén reduir la despesa pública, en aquest cas, a costa de la qualitat del sistema educatiu del nostre país, l’Organització de Dones de STES-I no pot deixar d’alertar contra els efectes nocius que tindrà respecte al personal docent femení de la universitat.

Aquelles dones que hagen optat per la maternitat o s'ocupen de dependents seran penalitzades

En efecte, una vegada analitzat el títol II ensenyança universitària, concretament l’article 68 sobre règim de dedicació, trobem que s’estableixen mesures altament lesives per a la igualtat entre homes i dones, perquè s’estableix la penalització d’increment fins a un 50% (32 crèdits horaris) de la docència a totes aquelles persones que no tinguen un sexenni viu. Això significa que totes aquelles dones que hagen optat per la maternitat o aquelles altres que per “tradició social” s’han ocupat de l’atenció de persones dependents, i per això no han pogut dedicar-se de ple a la investigació, seran penalitzades, així com les que d’ara en avant opten o es vegen obligades a fer el mateix. Entenem que açò es traduirà en un abandó, per part de les dones, de la tasca investigadora o de la docència universitària, i una reducció, en tot cas, de dones en les universitats, fet que les privarà d’una perspectiva de treball i estudi que sempre hem considerat futur i garantia per a la modificació del paradigma androcèntric que impera en la nostra societat i que és transmés des de tots els camps del saber. La presència creixent de dones en les universitats pot garantir el seu accés a categories docents des de les quals impregnar d’aquest altre paradigma que conduiria a la universitat que volem.
D’altra banda, aquestes mesures d’ajust, entenem que són un atac a l’ensenyança pública en tots els nivells, una ensenyança que des de l’Organització de Dones de STES-i sempre hem vist també com a garantia i futur per a una ensenyança coeducativa i transversalitzada pel que fa a la perspectiva femenina o feminista.
Per tot açò, mostrem un rebuig, i alhora una profundíssima indignació, davant aquest nou atac a la presència de les dones en l’àmbit públic, que és també un atac a les possibilitats de transforamació de la nostra societat, encara heteropatriarcal, en una altra societat on la igualtat entre masculí i femení siga una realitat.

Salamanca, 28 d’abril 2012




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.