Mesa general de la Funció Pública

Retribucions 2018 del personal de la Generalitat: una de calç i una de sorra

La reunió de la MGN sobre retribucions 2018 no aporta res a la recuperació del poder adquisitiu dels empleats i empleades de la Generalitat, es recuperen les retribucions al 100% en les situacions d’incapacitat temporal i ajorna moltes incerteses a 2019

13 / 07 / 2018 | Intersindical

Mesa General de Negociació I

Pel que fa a les millores retributives, s’abordaren tres qüestions diferents: per una banda, l’aplicació al personal de la Generalitat dels increments retributius previstos als PGE 2018, per l’altra, el compromís del Consell, arreplegat a l’Acord de Legislatura, d’habilitar un fons extraordinari per la recuperació del poder adquisitiu perdut pels empleats i empleades públics al llarg dels darrers anys i, per últim, les retribucions en les situacions d’incapacitat temporal.

Pel que fa als PGE 2018, el Consell aprovarà, avui, un Decret Llei que permetrà l’aplicació, a la nòmina de juliol, de l’1’5% d’increment retributiu, així com els endarreriments generats des de gener d’enguany. No ocorre el mateix, però, amb el fons del 0’25% vinculat al PIB, amb efectes econòmics a partir de l’1 de juliol, que està pendent de l’aprovació pel Consell de Ministres i que, mentre no passe aquest tràmit, no podrà fer-se efectiu i, així mateix, amb el fons extraordinari del 0’2%, destinat a plans de millora de la productivitat, homologació de complements o plans de pensions que haurà d’esperar a que es negocien els criteris de distribució; la qual cosa no serà possible abans de setembre.

A aquest punt, per part de la Conselleria d’Hisenda es va presentar una proposta en la que, a més de contemplar com a destinació del 0’2% els aspectes recollits als PGE 2018, plantejava destinar aquest fons amb caràcter prioritari al sector públic instrumental. Una proposta no compartida per Intersindical Valenciana, perquè entenem que el 0’2% s’ha de destinar al conjunt de sectors i personal de la Generalitat i no prioritàriament al sector públic instrumental, en el que, malgrat ser conscients dels problemes existents, la solució no passa per traslladar la càrrega de la mala gestió a la resta de personal, sinó perquè l’Administració habilite fons addicionals específics per cobrir aquestes necessitats.

Aquest conjunt d’increments retributius que recullen els termes del II Acord per la Millora de l’Ocupació Pública, signat per Montoro i les organitzacions CCOO, UGT i CSI-F, no van a contribuir, contràriament al que es pretén donar a entendre, a la recuperació del poder adquisitiu de les empleades i empleats públics de la Generalitat, perquè la pujada general del 1’75% quedarà diluïda amb l’increment de l’IPC, que està previst en un 1.5% per l’any 2018 i que, a hores d’ara, amb la pujada no prevista dels carburants, es situa en un 2.3% interanual. Són els inconvenients de no vincular les millores retributives a l’IPC mitjançant clàusules de revisió salarial.

És per això que des d’Intersindical Valenciana insistim en la necessitat de que el Consell habilite un fons extraordinari per a la recuperació del poder adquisitiu, tal i com està recollit a l’Acord de Legislatura i pendent de compliment. Malauradament, però, aquest tema de negociació va quedar ajornat a una Mesa General a celebrar a setembre, preparatòria dels Pressupostos de la Generalitat de 2019, amb el compromís concret de la Consellera de aportar una proposta econòmica que s’estava negociant amb Hisenda; amb la qual cosa es manté la incertesa d’una hipotètica recuperació de poder adquisitiu fins a 2019.
Pel que fa a les retribucions en situació d’incapacitat temporal, s’estableix un nou procediment pel càlcul del complement addicional a la prestació econòmica de la Seguretat Social, perquè aquesta situació puga retribuir-se amb el 100% de les retribucions de les retribucions fixes. Cal dir que, aquesta proposta s’ha de valorar positivament, perquè sempre hem entès que la retallada retributiva en situació d’incapacitat temporal era una situació absolutament injusta que hi havia que suprimir i, per tant, ara, entenem que s’ha aconseguit i ens hem de felicitar per això.

És per totes aquestes raons, per les quals no podem manifestar la nostra satisfacció amb el desenvolupament de la MGN en termes de recuperació de poder adquisitiu i si que ho fem per la finalització de la discriminació que suposava la retallada salarial en la situació d’incapacitat temporal. No obstant, instem al Consell a materialitzar, com més prompte millor, el seu compromís d’habilitació d’un fons per la recuperació del poder adquisitiu del seu personal, perquè sols així podrem garantir una vertadera millora salarial extensiva a totes les empleades i empleats públics de la Generalitat.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.