{/exp:channel:entries}
Educació

El Sindicat participa jornada universitària Egitim Sen

Mavi Oliver, coordinadora de Polítiques d’Igualtat del STEPV, ha participat, representant a la Confederació de STES, en la jornada universitària organitzada pel sindicat turc de l’ensenyament, Egitim Sen.

26 / 02 / 2013 | Intersindical

La jornada es va celebrar el matí i vesprada de passat 22 de febrer a la Universitat d’Ankara amb el títol: Transformació de la Universitat, Organització de la Lluita.

Com a representants d’universitats estrangeres participarem: Grècia, Regne Unit i Estat espanyol. Vàrem intervenir a la primera sessió del matí, per exposar sobre La Transformació a les Universitats Europees. L’explicació va estar orientada cap a la conversió de les universitats en el procés de Bolonya, la visió del sindicat i les mobilitzacions contra aquest procés: el període en què es va desenvolupar i la influència en el canvi estructural i ideològic en la comunitat universitària. Es va parlar principalment de la pèrdua de democràcia, la mercantilització i la privatització. Vam poder comprovar com el procés era molt semblat en els diferents paisos i que responia a accions concretes que a poc a poc van introduint la teoria del mercat en l’educació (l’ús de targetes bancàries com a targetes d’identificació de l’estudiant… per posar un exemple).

Abans de la comunicació varem expressar la nostra solidaritat i suport, en nom del sindicat, per les persones retingudes i empresonades pertanyents a Egitim Sen.

La visita va tenir també com a objectiu enfortir les relacions entre els dos sindicats: STES i Egitim Sen. Al llarg de l’entrevista mantinguda amb el president del sindicat turc, Ünsal Yildiz, varem constatar l’esperit de lluita en aquests moments tan dolorosos per la retenció i empresonament de membres i dirigents del sindicat. La persecució cap al sindicat es va agreujar els dos darrers anys amb la detenció de membres activistes mestres de primària, professorat de secundària i universitat. Ünsald Yildiz va confirmar que la solidaritat i intervenció directa d’altres paisos es un element fonamental en la lluita per aconseguir l’alliberament. De fet, a desembre va haver-hi l’alliberament de membres del KESK gràcies al suport de paisos membres de l’Unió Europea. Dins el grup hi era una dirigent d’Egitim Sen. Actualment hi ha 27 membres d’Egitim Sen a la presó. Se’ls acusa de pertanyer a associacions terroristes o de mantenir algun vincle amb elles. Proper 10 d’abril serà una fita important, ja que se celebrarà la vista per les persones empresonades. De resultar positiva la sentència del tribunal, podrà sentar la base per impedir futures detencions i permetre d’altres alliberaments. A aquesta data necessitaran la presència del màxim de paisos en els tribunals, en la celebració de la vista, per donar suport i presionar.

Pel que fa a la defensa de la llengua autòctona a l’ensenyament, cal recordar que aquest va ser un punt pel qual el govern turc va tancar el sindicat a 2005. El tribunal turc va estimar que de no traure l’article que referia l’ensenyament en altra llengua autòctona diferent de la llengua nacional turca, el sindicat atentava contra la constitució turca. Egitim Sen va revocar la claúsula per evitar la disolució però va apelar al tribunal Europeu de Drets Humans per tal de poder incloure aquest dret als seus estatuts. Durant aquest periode Egitim Sen va convocar simposiums per generar debat i informar a la població i als professionals docents sobre l’ús de les llengües autòctones en l’ensenyament. STEPV va intervenir al II Syimposium internacional per exposar l’experiència de l’aprenentatge del català al País Valencià, a través dels programes d’immersió lingüística (PEV, PIL …).




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.