El valencià a les universitats públiques

Anàlisi de les dades

12 / 09 / 2016 | Amadeu Sanz

Com a dada global general podem destacar que l’ensenyament de les universitats es fa majoritàriament en castellà, tot i que en la mitjana dels cinc cursos avaluats el percentatge baixa en quasi 4 punts percentuals des del primer curs analitzat fins al darrer (del 84,86% al 81,10%). La mitjana de l’ensenyament en valencià es troba en el darrer curs en el 13,65%, amb un augment de poc més d’un punt percentual des del curs 2011-12 (12,32%).
Pel que fa a l’ensenyament en valencià, la part més positiva d’aquestes dades globals la tenim en la Universitat de València en el darrer curs (2015-16), on la docència en valencià arriba al 34,30%; i la més negativa, la Universitat Miguel Hernández que no ha impartit ni una sola assignatura en valencià en els darrers cinc cursos.
Així mateix, cal fer ressaltar que les dades de docència en valencià es mantenen molt estables en cada universitat, excepció feta de la Universitat de València, on el percentatge dels dos darrers cursos (2014-15 i 2015-16) creix d’una manera significativa. Així, tenim que la UMH no té cap assignatura de docència en valencià; que la UPV es mou en percentatges entre el 4 i el 6,5%; la UA, al voltant del 7 i 7,5%; la UJI, entre el 20 i el 21%; i que la UV ha passat del 29,3% al 34,3%.
I, amb la lògica contrària, l’ensenyament és pràcticament monolingüe en castellà en la UMH (sempre en percentatges superiors al 99%); en la UPV es mou entre el 87,5 i el 93,5%; en la UA, entre el 86,5 i el 89,5%; en la UJI, entre el 74 i el 76,5%; i en la UV passa del 64% al 57%.
Un fet que cal destacar és l’augment continuat de la docència en anglés, amb una mitjana de les universitats que ha passat del 2,30% al 4,90% i que en el curs 2015-2016 en totes les universitats, excepció feta de la UMH, arriba a més del 5,5%.
Finalment, cal dir que la docència en altres llengües és ben poc significativa, amb una mitjana el darrer curs del 0,5%. Destaquem, però, que en aquest apartat no disposem de les dades de dues universitats (UJI i UPV) i que la UMH no ofereix cap assignatura en una llengua estrangera diferent de l’anglés.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.