El 3 d’agost de 2012 el Consell Valencià va aprovar el nou Decret de plurilingüisme, que va començar a aplicar-se en el mateix mes de setembre de 2012 en infantil 3 anys. Els col·legis no tenien elaborat ni el Projecte Lingüístic del Centre i es veien obligats a posar en marxa un decret tan ambiciós amb presses i malament. Per garantir-ne l’aplicació, ni que fóra forçada, la Conselleria s’inventava una nova figura docent: el becari d’anglés o English Helper. Un mileruista itinerant sense cap protecció laboral que havia d’assumir l’aplicació del Decret que permetria la formació de milers de xiquets i xiquetes plurilingües. Una nova broma/ocurrència de la nostra Conselleria.
Les avaluacions dels programes actuals indiquen clarament que són els òptims per al plurilingüisme
Immediatament, STEPV va denunciar aquesta forma de contractació a la Inspecció de Treball, que ha donat la raó al Sindicat i obliga a reconéixer que són treballadors/ores i no becaris.
Un altre dels efectes del Decret ha estat la modificació de les plantilles de Primària, per adaptar-s’hi. S’elimina tota l’especialitat de francés i s’incrementa la plantilla d’anglés -és la manera d’entendre el plurilingüisme per a la nostra Conselleria- i s’elimina un mestre generalista en molts centres. Això provocarà que molts especialistes d’anglés hagen d’assumir la tutoria del mestre generalista suprimit, amb la qual cosa no hem avançat res i hem suprimit dos mestres innecessàriament.
D’altra banda, i com ja vam denunciar des que vam conéixer l’esborrany, per al Sindicat, aquest decret no garanteix el compliment dels objectius per als quals hauria de servir, que són el coneixement en igualtat de les dues llengües oficials més l’adquisició d’una llengua estrangera. A més, el nou decret margina i arracona el valencià, que ha intentat obrir-se camí amb moltes dificultats durant gairebé 30 anys de funcionament de les línies en valencià i, des de 1997, dels programes lingüístics en valencià PEV i PIL.
D’una banda, margina i arracona el valencià perquè:
- Parteix de la falsa premissa de considerar el valencià i el castellà sociolingüísticament en igualtat de condicions. No hi ha cap mesura de suport al valencià i desapareix el Pla de Normalització Lingüística. El valencià continua sent una llengua minoritzada que necessita d’un suport explícit de l’administració que, ara, li és definitivament negat.
- No es parteix de les avaluacions dels programes lingüístics actuals que indiquen clarament que els programes d’ensenyament en valencià són els òptims per a introduir una tercera llengua. El decret respon a un interés purament polític i ideològic del PP d’anorreament del valencià.
- Elimina el programa d’immersió lingüística, destinat per a l’alumnat castellanoparlant. El valencià deixarà, per tant, de guanyar nous parlants.
- Converteix el Programa d’Incorporació Progressiva (PIP) en Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Castellà. El PIP permetia incrementar progressivament les matèries en valencià. Això ni serà possible a partir d’ara.
- No es parla explícitament de catalogar lingüísticament tots els llocs de treball en valencià. Des de l’any 1999 està pendent la catalogació en secundària. En canvi, ja s’han catalogat en anglés les places dels centres de la xarxa plurilingüe experimental a efectes de la seua provisió no definitiva.
- Introdueix una enquesta a les famílies per a decidir en quina llengua volen que inicien els ensenyaments els seus fills i filles. Això crearà un conflicte allà on no l’havia sota el fals argument de la llibertat d’elecció dels pares i mares.
STEPV continua defensant un model de plurilingüisme basat en el valencià com a llengua vehicular, d’acord amb un model ja experimentat que ha resultat exitós com és el Programa d’Educació Bilingüe Enriquit (PEBE).