Medi ambient

Alerta intercomunitària s’activa novament a Barillas (Huehuetenango)

Comunicat del Consejo del Pueblo Maya

27 / 08 / 2014 | Intersindical

Des de la nit del divendres 22 d’agost, l’alerta intercomunitària de la zona nord de Huehuetenango (Guatemala) s’ha activat en anunciar-se sorprenentment la visita del president Otto Pérez Molina, la mobilització de maquinària pesada i forces de seguretat pública al territori.

Durant 15 hores es van dur a terme concentracions comunitàries en diversos punts importants del territori Q’anjob’al i Chuj per denunciar la provocació del govern de torn en pretendre aprofitar la suposada inauguració de la construcció d’una carretera, per imposar la construcció de la hidroelèctrica Qambalam suspesa des del maig del 2012 quan treballadors i sicaris de l’empresa Hidro Santa Creu van assassinar al senyor Andrés Francisco i van ferir greument Antonio Pau i Esteban Bernabé líders de l’oposició.

Deixem molt clar que el Moviment de la Societat Civil de Barillas no està en contra de la construcció de la carretera, al contrari ens indigna l’estat actual de les nostres vies d’accés. El que rebutgem és la campanya anticipada, un xou polític, quan no hi ha res inaugurar; està clar que aquestes accions governamentals tenen com a objectiu desqualificar nostre moviment i aprofitar l’espai per traslladar maquinària i forces de seguretat per a la construcció de la hidroelèctrica Q’anbalam.

Reiterem que aquest tipus de provocacions tenen a veure amb la nova ofensiva estatal Planificada a nivell nacional per imposar els megaprojectes, sense el consentiment de la població, violant sistemàticament els drets fonamentals dels pobles tal com ha succeït a la Puya, la massacre de Muntanya Olivera, Sant Joan Sacatepéquez, Ixquisis entre d’altres.

Aquí a Posa Verde portem exactament 17 mesos en resistència permanent i aquest sagrat lloc l’hem anomenat Nuevo Amanecer, perquè aquí es forja la unitat, la solidaritat i la lluita dels nostres pobles.

Fem una crida a la solidaritat nacional i internacional per a la denúncia i vigilància permanent, junts aconseguirem frenar aquesta agressió sistemàtica, així com exigir llibertat als nostres germans presos polítics Saül Méndez, Rogelio Velásquez i Mynor López, així com la persecució legal en contra dels nostres líders Arturo Pau, Adalberto Villatoro, Francisco Lucas i 30 persones més amb persecució.

YAJAWIL KONOB Q’ANJOB’AL, CHUJ, POPTI’, AKATEKO Y MESTIZO
CONSEJO DEL PUEBLO MAYA –CPO-




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.