Medi ambient

El bosc valencià es vol privatitzar a preu de saldo

La plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians exigix la dimissió d’Isabel Bonig, presumpta Consellera de Medi Ambient

20 / 02 / 2013 | Intersindical

Els darrers dies els mitjans de comunicació s’han fet ressò d’algunes iniciatives de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient que, en lloc de defensar el bosc valencià, impulsen activament la seua destrucció. A pesar d’invocar de manera indigna la paraula sostenibilitat, mesures com la privatització a preu de saldo dels nostres boscos conduïxen a la degradació del patrimoni forestal i ambiental de tots els valencians. Per això, des de Bosc Viu, la plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians, diguem PROU i exigim la dimissió de la presumpta Consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig.

No són novetat les iniciatives en matèria forestal impulsades per la Generalitat Valenciana i publicades a la premsa durant els darrers dies. Però, ara estan recolzades per normatives i per plans formals de l’administració i pretenen finançament d’origen mediambiental per a consumar la degradació dels nostres boscos. Este és el cas de la venda de fusta cremada, la privatització encoberta dels millors boscos públics o l’eliminació de gran part de la coberta vegetal valenciana per a cremar-la, amb la coartada del seu ús per a biomassa.

Tanmateix, actualment no hi ha plans seriosos per a aprofitar, per exemple en processos de metanització, la biomassa resultant de tasques agrícoles, d’activitats ramaderes o d’aprofitament de la fracció orgànica dels residus urbans, que acaben soterrant-se. Per això, estes mesures, anunciades sense cap tipus d’escrúpol en nom del medi ambient, suposen un autèntic desficaci forestal que només beneficiarà a quatre espavilats. Un desficaci que compta, a més a més, amb l’incomprensible aplaudiment i connivència de col·lectius tècnics forestals, d’alguns propietaris privats i de determinats municipis. Hi ha qui, quan olora un poc de benefici a curt termini, encara que siga “pa per avui i fam per a demà” aplaudix a rabiar, sobretot si pensa que a ell li pot arribar una bona tallada.

Però, amb estes polítiques forestals perdem tots, perquè el medi natural forestal és un patrimoni de tots els valencians que no es pot vendre i malbaratar per quatre euros, beneficiant a una ínfima minoria d’actors socials. Està en joc un component essencial del nostre patrimoni, un capital natural insubstituïble i valuosissím que malauradament no està encara ben valorat en termes monetaris. Les funcions ecològiques que el bosc exercix, en benefici de tots, són molt més valuoses que els miserables beneficis econòmics que uns pocs poden obtindre explotant insosteniblement els recursos naturals.

El manteniment de la biodiversitat i d’uns paisatges singulars, la regulació dels cicles atmosfèrics i climàtics, la formació i conservació del sòl fèrtil, la prevenció de l’erosió i la desertificació, la recàrrega dels aqüífers… Saquejar aquest valuós patrimoni, invocant la sostenibilitat, només demostra una poca vergonya intolerable i un cinisme a l’alçada d’altres actuacions que ja coneixem per part del PP.

Per això, fem una crida a tota la societat valenciana per a exigir a l’administració una gestió que siga de veres sostenible, que salvaguarde el valors naturals i que no els venga a baix preu al pitjor postor. Si no és capaç de portar endavant esta gestió responsable del territori, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, hauria d’abandonar immediatament els seu càrrec.

La societat valenciana no pot permetre que, després de destrossar el nostre litoral i part del món rural amb urbanitzacions insostenibles, des del punt de vista mediambiental però també econòmic, ara la Generalitat Valenciana, amb Isabel Bonig al front d’esta barrabassada, aplique també el model del “tot val” al medi forestal valencià. Per això, des de Bosc Viu, la plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians, diguem PROU i exigim la dimissió d’Isabel Bonig, presumpta Consellera de Medi Ambient.

La plataforma Bosc Viu està formada per Intersindical Valenciana, Acció Ecologista-Agró, CEVA (Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida), Fundem (Fundació Enrique Montoliu), Federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià, Grup Naturalista Heliaca (Monòver), Xúquer Viu, Colla Ecologista “La Carrasca” (Alcoi), Plataforma dels Pobles de la Safor, Ecologistas en Acción en la Serranía, Adena - WWF, Societat d’Amics de la Serra d’Espadà, Associació Cultural 9 d’Octubre (Vilamarxant), GECEN, CGT-PV, CC.OO-País Valencià, Asociación Naturalista de Ayora y la Valle, El Cigronet (Castelló), Grèvol i Colla Ecologista l’Arrel (Ontinyent).
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.