Medi ambient

Riu +20: Altres debats van ser possibles

Albert Sansano intervenint en la Cimera dels Pobles de Rio + 20
Albert Sansano intervenint en la Cimera dels Pobles de Rio + 20
26 / 06 / 2012 | Intersindical

Aquest divendres es va tancar Riu +20. La Cimera dels Pobles i la Conferència de Nacions Unides, van estar separades no només pels 30 km i les 2 hores llargues de distàncies, sinó pel seu color, contingut i dinàmica. El gris de les delegades i delegats de l’espai oficial de Riocentro contrastava amb el color altermundista, dels pobles originaris i dels diferents pobles i edats de l’Aterro do Flamengo. La participació i el debat de la Cimera també va contrastar amb el control policial, la burocràcia i la falta de llibertat d’expressió de l’espai de les Nacions Unides.

Durant tot aquest temps, els STEs - Intersindical vam estar presents. Vam representar al Fòrum Mundial d’Educació en els debats i reunions del Grup de Treball d’Educació de Rio +20, vam ser portaveus de la presentació a la Cimera del seu document (1), vam participar en el debat “Disputes per hegemonia ens Espais públics de control social i democràcia participativa “organitzades per l’Institut Paulo Freire i vam participar en la reunió del Consell Internacional del Fòrum Social Mundial. Respecte a la Cimera de Nacions Unides, amb el GT Riu +20, vam organitzar el “Caucus” que pretenia fer arribar a les representacions dels països progressistes les idees que contenia el document elaborat. Aquest grup va fer públic el dia 22 una nota de premsa en què assenyala les mancances que conté el document de la Cimera respecte la política educativa. (2)

Canviar la metodologia de les trobades
Són moltes les crítiques que hem fet a la metodologia i utilitat de la Cimera de l’ONU, especialment a la seva falta de llibertat d’expressió, però no hem de deixar de costat a la reflexió que els Moviments Socials hem de fer sobre el treball en els fòrums i activitats com la Cúpula.
És difícil seguir parlant de democràcia participativa o de noves formes democràtiques de governança, mentre continuem reproduint vells models d’activitats amb pensants transmissors i receptors passius o gairebé sense temps per participar, sense que quedin clars els processos per a la presa de posicions i acords. Alguns grups presents a la Cimera, que havien treballat intensament en els Grups de Treball amb anterioritat al passat Fòrum Social Temàtic celebrat a Porto Alegre el gener passat, van denunciar la falta de claredat del procediment per veure reflectides les seves opinions en el document final. Afortunadament, aquests documents sectorials estan sent difosos.


I després de Rio ...
La Conferència de Nacions Unides, tal com era d’esperar en un sistema de consens que obliga els acords sobre mínims, va deixar ajornades dos dels seus decisions més importants: la definició dels Objectius per al desenvolupament Sostenible (2013), i la discussió en voltant del finançament d’iniciatives per abordar aquests objectius (2014)
Davant d’un document final tan amagrit, les organitzacions de la societat civil van decidir ocupar el buit de poder de la Conferència, proposant la creació d’un moviment global per la sostenibilitat. La idea és crear una xarxa global que aproximi els moviments, identificant propostes i crítiques comuns. Crear una agenda comuna, per enfortir alternatives al model econòmic actual i pressionar el poder públic. Aquestes idees, recollides en el document (3), lliurat al secretari general de Nacions Unides al final de la Cimera, reivindica entre altres mesures l’avançar en la construcció del Dia Mundial de la Vaga General i finalitza dient que “tornem als nostres territoris, regions i països, animats per construir les convergències necessàries per seguir en la lluita, resistint i avançant contra el sistema capitalista i les seves velles i renovades formes de reproducció “

(1) Riu +20 L’educació que necessitem per al món que volem “: http://almanaquefme.org/?p=2289
(2) Communiqué de presse sud li document final: http://almanaquefme.org/?p=2321
(3) Declaração final dóna Cúpula 2 povos na Rio +20: http://almanaquefme.org/?p=2323




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.