Intersindical Valenciana, en una reunió celebrada el passat mes de desembre en la seu de l’Institut Valencià de Serveis Socials (IVAFIQ), va expressar al nou equip el seu desacord davant el procés de modificació del decret de Tipologies que es va iniciar a finals del passat mes de desembre i que continua en l’actualitat en marxa.
En la reunió estava present el Director General Jose Vte. Anaya Roig, que ens va informar de la proposta de modificació del Decret 27/2023 de 10 de març.
Recordem que el citat decret de Tipologies va entrar en vigor el 23 de març de l’any 2023 i que suposa en línies generals una millora substancial dels serveis socials del País València ja que millora les ràtios, millora les taules salarials i millora la democratització dels centres.
El nostre sindicat, Intersindical Valenciana, va estar present en tot el procés participatiu de l’elaboració i audiència pública del decret i, fins i tot assenyalant algunes insuficiències, va donar suport a la seua promulgació i entrada en vigor.
Què ha ocorregut, doncs, perquè el decret no ha arribat a implantar-se?
D’una banda, la nova situació política i d’altra la decidida falta de suport de les patronals del sector.
En quant a la situació política hem de dir que el nou equip, la nova direcció general encarregada d’aquesta norma, ha decidit NO derogar íntegrament el decret. Aquesta decisió que podria considerar-se adequada, -segons se’ns va informar en la reunió celebrada-, té una doble lectura. El decret SÍ serà “modificat” i això afectarà a qüestions substancials com són les ràtios.
A) A quines disposicions afecta aquest procés de “modificacions”?
En paraules del DG l’objectiu “no és la derogació del decret” ni “realitzar una moció a la totalitat d’aquest”. I recalquem, paraules textuals perquè des de la Intersindical li hem recordat que les transquivim tal com s’han pronunciat en la reunió.
Per tant, la “modificació”, segons ens van dir, es refereix a les DISPOSICIONS TRANSITÒRIES PRIMERA, QUARTA, SETENA, NOVENA, DINOVENA I VINT-I-TRESENA.
Així mateix, la disposició derogatòria es quedaria sense efecte en allò referent als apartats que afecten a les disposicions transitòries de ràtios.
El Decret està estructurat en un text, les disposicions i els annexos. És, per tant, la modificació d’aquestes transitòries la que es realitzarà ara elaborant una normativa d’urgència que es va aprovar el 21 de desembre del 2023 (DOGV 9750).
La motivació que ha portat aquests canvis és la convivència de dues normatives per dir-ho d’alguna manera: l’actual Decret que continua vigent i les lleis anteriors al mateix que donaran seguretat jurídica a qualsevol acte jurídic en els pròxims mesos.
B) Quin és el segon pas una vegada establerta aquesta modificació?
La segona fase d’audiència pública, a partir de març o abril segons paraules del DG, serà realitzar aportacions o al·legacions partint de l’actual Decret. Aquestes aportacions tindran com a finalitat seguir amb les modificacions del document per a refer el Decret, es posen com a data límit setembre de 2024 per a desenvolupar aquesta segona fase.
Quins criteris se seguiran en aquestes modificacions?
Davant la pregunta d’Intersindical Valencia si el model d’atenció centrada en la persona i serveis públics o d’acció concertada amb entitats tercer sector o ajuntaments serà substituït per “empreses multiservei” i la conseqüent privatització, la resposta ha tornat a ser: “no hi haurà privatització dels serveis socials”. Hem escrit de nou aquestes paraules textuals per a recordar-les en el futur en cas que el què s’ha dit en taula no es compleix en un futur.
Segons paraules del DG, la justificació d’aquests canvis sempre ha estat la impossibilitat econòmica i l’infrafinançament a la qual cosa el sindicat ha contestat que els “serveis socials no poden ser la part feble del sistema sinó una pota essencial del mateix tal com diu la LSSI, del 2019. Una llei que, per cert, ens diuen no derogaran.
C) MOLT IMPORTANT: Les modificacions afecten també a la Llei de Serveis Socials Inclusius.
D’altra banda, després de la reunió i fruit d’aquest nou marc normatiu i d’aquest ja iniciat procés de modificació de les normatives anteriors des del nostre sindicat volem ressenyar que a finals del passat mes de desembre, el DOGV va publicar la LLEI 7/2023, de 26 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat. (DOGV 9756)
En aquesta llei que podríem considerar generalista i el contingut de la qual és variat (és a dir, no estrictament relacionat amb serveis socials sinó amb múltiples temàtiques) es cola un apartat que ens sembla certament preocupant com és les “modificacions” (de nou la mateixa paraula que serveix per a continuar eliminant drets abans adquirits) no sols del Decret sinó de la mateixa Llei 3/2019, és a dir, la llei més important de serveis socials INCLUSIUS aprovada per l’equip anterior i que va suposar una fita al País Valencià ja que va convertir als serveis socials en serveis essencials, subjectius i amb un reconeixement administratiu mai abans vist. Doncs bé, en aquesta normativa de desembre, s’apunten en la Secció 2a d’aquest document algunes de les següents “modificacions”
(VEURE ANNEX EXPLICATIU BAIX)
A la vista del què hem explicat, l’òrgan polític del sindicat, el secretariat de la Intersindical Valenciana, observant que aquest procés de “modificacions” de les anteriors normatives afecta (i continuarà possiblement afectant) a qüestions substancials relacionades amb les ràtios, a les millores en les condicionals laborals de les persones treballadores socials i a la mateixa atenció a les persones usuàries, ha decidit no continuar participant en les posteriors reunions de treball amb l’IVAFIQ, mostrant així el seu rebuig al fet que qüestions tan importants com les que hem assenyalat al llarg d’aquest escrit quedaran fora del decret definitiu.
Adjuntem per a més informació annex sobre les modificacions a la LSSI:
ANNEX explicatiu informe sobre les modificacions a la LSSI.pdf