Sindicalisme

18 anys en defensa de la classe treballadora

L’11 de maig de 2002, a l’IES Belliure de València, 300 delegades i delegats van participar en el Congrés constituent de la Intersindical Valenciana.

11 / 05 / 2020 | Intersindical

La constitució de la confederació Intersindical Valenciana es va fer a partir de tres sindicats que tenien una important implantació als seus sectors:

 • Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Administració (STA), fundat en 1992 amb presència a l’Administració Local, com l’Ajuntament de València o d’Alacant.
 • Plataforma Unitària de Treballadores i Treballadors (PUT), fundat en 1997, amb un notable presència a la Ford.
 • Federació de Sindicats de Treballadors i Treballadores del País Valencià, que integrava a STEPV (Ensenyament), STAPV (Administració Pública), STSPV (Salut), amb un sindicat com l’STEPV fundat al 1976 que es majoritari des de les primeres eleccions sindicals.

Des d’aleshores, la Intersindical Valenciana ha crescut en estructures organitzatives, fent fusions, integracions i incorporant progressivament a altres organitzacions sindicals. En aquest moment són:

 • STEPV (ensenyament)
 • STAS (administracions i serveis públics)
 • Intersindical Salut (sanitat)
 • STM (metall)
 • STICS (indústria, comerç i serveis)
 • Sindicat Ferroviari (transport ferroviari i empreses auxiliars)
 • CAT-PV (Col·lectiu Autònom de Treballadores i Treballadors del País Valencià) (administració de l’estat)
 • Sindicat de Treballadors per la Unitat de Classe – TUC (transport urbà València ciutat)
 • Organització Sindical Unitària de Treballadors i Treballadores – OSUT (àmbit privat de les comarques de Castelló).
 • Intersindical Jove
 • Sindicat de Persones Pensionistes i Jubilades

El procés de confluència de diversos sindicats per constituir la Intersindical Valenciana tenia com objectiu la construcció d’una alternativa sindical de classe i valenciana que fora un referent per al conjunt de les treballadores i treballadors.

Intersindical Valenciana és el sindicat majoritari a l’ensenyament públic, el més votat a la Generalitat Valenciana, amb presència a sectors com la Sanitat, Administració del Consell, Justícia, Universitat, Sector Públic Instrumental de la Generalitat (EVHS, VAERSA, SGISE, IVASS, TURISME CV, PALAU DE LES ARTS, ÀPUNT, CIEGSA, FGV, IVAM…), diverses empreses públiques (ADIF, RENFE, FDM de València, Palau de la Música, FCC, OAM Parcs i Jardins de València, Correus, EMT de València…), personal finques urbanes, administració local -València, Sagunt, Castelló, Alcoi, Gandia, Paterna, Mislata, Almassora, Tavernes de la Valldigna, Carlet, Algemesí, Manises, Montcada, Elx, Ontinyent, Xiva, Tavernes Blanques, Foios, Ondara, Xella, Diputació Alacant, Diputació de València…-, Consorci de Bombers o ensenyament privat.. Tenim implantació en el sector privat on s’està creixent a poc a poc en àmbits com el transport, alimentació, serveis, neteja, taulell, metall… En el sector privat cal destacar que som el segon sindicat de Ford, el sindicat majoritari a IFA d’Alacant, la recent victòria electoral a Indústries Pantoja i Azcona de Xiva, o en àmbits més precaritzats com els riders.

A data 31 de desembre de 2019 teníem 20.756 persones afiliades. A aquestes cal sumar les companyes i companys que s’ha incorporat recentment, com ara les més de 500 persones de les comarques de la Foia de Bunyol, la Plana de Requena-Utiel i la Vall d’Aiora o altres persones de comarques com la Ribera, l’Horta Nord… que provenen de l’empresa privada que han decidit formar part de la Intersindical Valenciana. El Sindicat ha obert fa uns mesos una seu comarcal a Bunyol.

En aquest moment té 624 delegades i delegats, un 2,168% de la representació sindical global. El desglossament per àmbits és 284 delegades i delegats entre el personal funcionari i 340 entre les treballadores i treballadores. Intersindical Valenciana ha estat força crítica amb l’actual sistema electoral sindical que serveix per determinar la representativitat sindical. Per al Sindicat, l’actual sistema, que afavoreix el bisindicalisme, s’ha de modificar per un altre que respecte la llibertat i la pluralitat sindical.

Entre les finalitats de la Intersindical Valenciana estan:

 • La defensa dels drets laborals, socials i econòmics de les treballadores i treballadors valencians, incloses les persones nouvingudes.
 • La defensa d’uns serveis públics de gestió pública i democràtica que siguen garants dels drets socials i servisquen per superar les desigualtats socioeconòmiques de la població.
 • El dret a una vivenda digna, a la salut pública i universal, a una educació pública de qualitat, a la salut en el treball i a una pensió publica i digna.
 • La necessitat d’un canvi en el model productiu, generador i distribuïdor de riquesa, menys depenent del turisme, respectuós amb el sectors tradicionals i alhora, sostenible i basat en R+D+I.
 • La defensa d’un Marc Valencià de Relacions Laborals i de Protecció Social que servisca per configurar unes relacions laborals pròpies en base a la nostra realitat socioeconòmica i que potencie les polítiques actives d’ocupació per la generació de treball estable i de qualitat.
 • La lluita per acabar amb les desigualtats per raó de gènere, orientació sexual, edat o procedència en el món laboral i en conjunt de la societat.
 • La cooperació i la solidaritat internacionalista amb les organitzacions sindicals de l’estat i d’arreu del món.
 • La defensa de la plena normalització lingüística i de l’autogovern del País Valencià.

D’altra banda, entre les característiques de la Intersindical Valenciana estan el seu funcionament assembleari, democràtic, horitzontal i cooperatiu i la seua pluralitat i autonomia.

A més, Intersindical Valenciana s’estructura en diverses àrees de treball entre les quals estan: Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient, Organització, Administració i Finances, Publicacions, Formació, Moviments Socials, Serveis Jurídics o Polítiques Socials,

També existeixen estructures com: Intersindical Cultura, Intersindical Solidària, Intersindical Inclusiva, Intersindical Dones, Intersindical LGTB+ o l’ Escola Sindical de Formació Melchor Botella.

El Sindicat aposta per donar un impuls al seu creixement organitzatiu en tots els sectors del món laboral, per augmentar la seua implantació i per posar en valor la necessitat de l’organització de les treballadores i treballadors mitjançant els sindicats per fer front a les polítiques neoliberals. És per això que fa una crida a les treballadores i treballadors a sumar-se al nostre projecte sindical de classe, valencià, feminista, ecologista. Un sindicalisme jove, però amb història i experiència, participatiu, democràtic, plural, vinculat al territori, sense dependències de cap tipus, autofinançat, i on les decisions es prenen col·lectivament per les persones que conformen el sindicat. Per fer-ho, només cal posar-se en contacte amb qualsevol de les nostres seus o delegades i delegats sindicals i constituir una secció sindical al centre de treball.

Per altra part, Intersindical Valenciana, en aquest aniversari, considera que, en l’actual conjuntura política, cal exigir als governs valencià i estatal un Pla de Xoc Social per fer front a la situació sanitària, social, laboral i econòmica per evitar que les treballadores i treballadors i el conjunt de la societat pague la crisi com va passar en 2008. No es pot tornar a la «normalitat» caracteritzada per una forta precarietat, temporalitat i estacionalitat i per salaris, pensions i prestacions per desocupació baixes. És per això que des del Sindicat es reivindica:

 • La implementació d’un Pla de Xoc Social.
 • La derogació de les reformes de les pensions i de les reformes laborals.
 • La creació d’ocupació digna, estable, saludable i de qualitat,
 • La reducció de la jornada laboral i la redistribució i racionalització del temps de treball,
 • L’augment de salaris i pensions,
 • L’activació de mesures reals per la conciliació de la vida personal i laboral,
 • El combat contra l’economia submergida,
 • La potenciació dels serveis públics – educació, sanitat, serveis socials, habitatge, transport, energia, banca…
 • L’establiment d’una renda bàsica universal.
 • Unes polítiques laborals actives per acabar a la discriminació per raó de gènere, orientació sexual, procedència o diversitat funcional.
 • Una fiscalitat progressiva.
 • Un nou model de finançament valencià.
 • Un nou model productiu i un Marc Valencià de Relacions Laborals i de Protecció Social.


Per al Sindicat, cal implementar totes aquestes mesures, en considerar que les treballadores i treballadors i el 99% de la població necessiten que s’acabe amb la precarietat i les desigualtats socials i territorials que s’aguditzen en aquests temps de pandèmia sanitària i pandèmia neoliberal.

Finalment, el Sindicat valora positivament els 18 anys de la seua existència, en ser un referent útil per les treballadores i treballadors en nombrosos sectors i centres de treball del nostre país i aspira a continuar creixent per ser-ho en el conjunt del món laboral valencià.

València, 10 de maig de 2020

Intersindical Valenciana

Seu Nacional

Juan de Mena, 18 - baixos
46008 - València

Telèfon: 96 391 91 47

Fax: 96 392 43 34

intersindicalvalenciana@intersindical.org

Alacant

Glorieta Poeta Vte. Mogica, 5 - 12. C.P. 03005 

Telèfon: 96 598 51 65 
Fax: 96 512 66 26

Castelló

Marqués de Valverde, 8.
 C.P. 12003 

Telèfon: 964 26 90 94 
Fax: 964 23 29 52

STAS

Juan de Mena, 22 - baixos

46008 - València
.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

Intersindical Salut

Juan de Mena, 18 - baixos 
46008 - València

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

STEPV

Juan de Mena, 18 - baixos
 46008 - València

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

STICS
València
Juan de Mena, 22 - baixos

46008 - València

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)
Bunyol
Plaza Layana, 1B. 46360
Tel. 960 823 260
.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

STM

Juan de Mena, 18 - baixos

46008 - València

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

OSUT

C/ Almenara, 11 Baix
12600 La Vall d’Uixò

Tel: 964667038
 Fax: 964667038
.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

SF

C\ Filipinas, s/n

46006 Valencia

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

CAT

Juan de Mena, 22 - baixos

46008 - València

Tel: 963942703

TUC

C/ Sant Isidre nº 1

46018-València

Telèfon: 96 378 34 62

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

Intersindical Jove

Juan de Mena, 18 - baixos

46008 - València

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

Sindicat de Persones Pensionistes i Jubilades

Juan de Mena, 18 - baixos

46008 - València

jubilats@intersindical.org

Escola Sindical de Formació Melchor Botella

Juan de Mena, 18 - baixos

46008 - València

Telèfon: +34 96 391 91 47 ext. 4

Fax: +34 96 392 43 34

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

Intersindical Dones

dones@intersindical.org

Intersindical Cultura

cultura@intersindical.org

Intersindical Solidària

Juan de Mena, 18 - baixos

46008 - València

.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)
Deixa un comentari


 • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
 • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
 • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
 • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
 • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
 • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.