Ha sigut la principal conclusió de les terceres jornades de sindicats combatius de l’automòbil que s’han celebrat a aquesta setmana a Vigo.
Els sindicats participants en les terceres jornades del sindicalisme combatiu del sector de l’automoció -CUT, LAB, ESK, STOPEL-ISTA i STM-IV, presents en les factories de Stellantis Vigo,Volkswagen, Ford, Mercedes i Stellantis Saragossa- han acordat la creació d’una coordinadora amb l’objectiu d’aglutinar i fer créixer la força sindical en este sector de l’automoció.
El sector representa el 10% del PIB de l’estat i el 18% de les exportacions de l’Estat espanyol, amb 17 plantes en les quals es fabriquen 44 models de vehicles i amb una facturació de 70.392 milions d’euros. Els fabricants estan en creixement constant, amb un important augment en el marge de beneficis, que en molts casos supera el 40% previ a l’era covid.
Malgrat això continuen sol·licitant més flexibilitat i ajustos socials i econòmics al personal. En aquest context sorgeix la necessitat d’establir llaços del sindicalisme alternatiu per a fer un front comú als atacs del capitalisme i de les multinacionals que només busquen el rendiment per a accionistes i equips directius.
L’eix principal d’estes jornades organitzades per la CUT a Vigo ha sigut la salut laboral. Es dona la circumstància que cada vegada s’inverteix menys, però es produeixen més accidents de treball. Les malalties laborals en l’automoció són constants, a causa de les càrregues de treball i ritmes amb
moviments repetitius constants. Tot i això, no són reconegudes per les empreses ni per les mútues
com a tal.
Els participants en les jornades han acordat iniciar tràmits amb les Administracions Públiques perquè es regulen els ritmes i les càrregues de treball. A més, sol·licitaran que s’elabore un llistat de malalties professionals.També estudiaran la viabilitat de sol·licitar a la Seguretat Social coeficients reductors per a les persones treballadores del sector, amb la finalitat d’avançar l’edat de jubilació, donada la penúria dels treballs que realitzem.
La trobada finalitza amb el suport de la coordinadora a la mobilització convocada per COESPE el dia 28 d’octubre a Madrid, en defensa de les pensions públiques. També s’ha mostrat la solidaritat amb les treballadores de Mecaner en Urduliz, així com amb la resta de plantilles que
estan en lluita.