25 d’abril

25 d’abril: Activem el País!

El País Valencià necessita una transformació del marc laboral, social i econòmic. Només amb més autogovern podrem aconseguir una societat més lliure, igualitària i justa

24 / 04 / 2023 | Intersindical

Per a Intersindical Valenciana, el 25 d’abril és una data clau per reivindicar el país que volem, el país que necessitem, el país pel que lluitem tots els dies de l’any. Si fem la vista enrere, després de més de 300 anys de la batalla d’Almansa, encara ens queden molts drets per aconseguir.

La situació global actual és, per dir-ho breument, un desastre. Quan encara no ens hem recuperat d’una crisi, ja estem immerses en la successiva. En totes, però, n’hi ha un denominador comú: els rics acaben encara més rics. Tant fa si és a costa de l’especulació, una pandèmia, conflictes bèl·lics o desastres climàtics. I per poder fer front a les adversitats, sempre ho tenim més difícil perquè els diners que rebem de l’estat en forma de finançament són clarament insuficients per cobrir les nostres necessitats. Això fa que el País Valencià partisca d’una posició de desavantatge. Aquest greuge va fent gran uns números rojos que obstaculitzen el nostre ple desenvolupament. La manca de finançament ens afecta cada dia: en la sanitat, els serveis i les prestacions socials, l’educació, l’atenció de les administracions a la ciutadania, les infraestructures, els transports públics… Coses palpables i que signifiquen que la nostra resposta davant les dificultats globals està limitada, la qualitat dels serveis públics en risc, la transformació del nostre model productiu posposada, les ajudes a qui ho necessita limitades a un finançament que no està a la nostra altura.

Per acabar-ho d’adobar, 25€ de cada 100€ que ens transfereixen se’n van directament a pagar un deute il·legítim que ni ens deixa respirar ni és just ni es correspon amb la nostra realitat objectiva. Som dels territoris amb un índex de riquesa més baix i que, per absurd que puga semblar, més contribuïm: la solidaritat territorial la tenim marcada a foc. Els governs estatals sempre n’han sigut sabedors, però no n’hi ha cap voluntat política per canviar res ni per complir les promeses d’un nou model. Patim, doncs, més que un finançament insuficient, un espoli continuat i conscient.

Activem el País per aconseguir més autogovern: només així podrem transformar el marc laboral, social i econòmic que ens impedeix construir el País Valencià del segle XXI amb llibertat, igualtat i justícia social.

Activem el País per establir un Marc Valencià de Relacions Laborals i Socials, que permeta que el nostre món del treball no siga determinat a uns despatxos de Madrid o Brussel·les sinó que es dissenye, s’implemente i es negocie a casa nostra i responga a les nostres necessitats i particularitats.

Activem el País per derogar íntegrament les reformes laborals de 2010 i 2012 i les reformes de les pensions de 2011 i 2013. No ens podem conformar amb les molles.

Activem el País per poder fer realitat la jornada laboral de 32 hores, la racionalització dels horaris, la corresponsabilitat, i la salut i seguretat en el treball.

Activem el País per fer front a la precarietat social i laboral que patim i que s’acarnissa amb les dones, les persones joves i les jubilades, les persones migrades.

Activem el País per tindre salaris i pensions que permeten una vida digna i cobrisquen totes les necessitats, sense bretxes de gènere.

Activem el País per posar fre a l’especulació i la pujada del cost de la vida: no es poden tolerar guanys empresarials obscens mentre les famílies tenen greus dificultats per pagar la cistella de la compra. El problema s’ha de tallar de soca-rel, posant límits als preus de consum i no només amb ajudes puntuals.

Activem el País perquè la nostra llengua pròpia, el valencià, siga també la llengua pròpia de totes les administracions, per garantir els drets lingüístics de la ciutadania, perquè els nostres xiquets i xiquetes acaben l’escolarització sabent tres llengües, i no només el castellà.

Activem el País per garantir el dret a l’habitatge per totes les persones i impedir que els bancs facen acumulen cases sense gent mentre encara n’hi ha gent sense cases.

Activem el País per promoure els sectors culturals i audiovisuals i les persones que hi treballen: són una peça clau per potenciar i enriquir la nostra cultura.

Activem el País per salvar el nostre camp, la nostra terra i el nostre territori del desastre ecològic, amb un projecte seriós de ferrocarril sostenible i veritablement accessible, amb plans d’energies renovables que no signifiquen la mort dels nostres espais naturals, i amb plans hidrogràfics que tinguen en compte els nostres fenòmens meteorològics.

Activem el País per consolidar un sindicalisme valencià combatiu i fort que representa la Intersindical Valenciana, des dels centres de treball i els nostres barris, pobles, ciutats i comarques, amb les treballadores i treballadors com a protagonistes de la lluita.

Activem el País amb mobilització conjunta, unitària, de la mà dels moviments socials i transformadors, que han aconseguit que resistim com a poble a pesar de totes les derrotes.

Activem el País per contribuir, des d’on estem, a la construcció d’un món més lliure, just i igualitari.

Activem el País perquè vinguen altres dies en què bufe bon vent!




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.