Mesa general de la Funció Pública

Bravo prorroga de nou la gestió de les contingències professionals a les mútues en 2020

09 / 12 / 2019 | Intersindical

Intersindical Valenciana denuncia que la Consellera de Justícia i Administració Pública aplica la llei del silenci per prorrogar tàcitament la gestió de les prestacions dels accidents de treball i malalties professionals dels empleats i empleades de la Generalitat a les mútues

Des de final de 2013, les prestacions derivades dels accidents de treball i de les malalties professionals que pateixen els treballadors i treballadores de la Generalitat estan gestionades per mútues d’accidents de treball (Ibermutuamur, Umivale i Unión de Mútuas). Va ser una decisió unilateral del govern anterior del Partit Popular, no negociada amb els representants sindicals.

Aquesta imposició, sense cap dubte, va ser rebutjada per la totalitat de les organitzacions sindicals presents als diferents sectors del Consell. Un testimoni de malestar que va estar recollit per la Consellera de Justícia, Gabriela Bravo, quan va manifestar públicament i, fins i tot, a la Mesa General de Negociació I, de desembre de 2016, que anava a procedir a la reversió a la sanitat pública, de la gestió de les contingències professionals que assumien les mútues.

Un relat que, pel que sembla, va canviar radicalment en pocs mesos, perquè la constitució de la comissió d’estudi creada a l’efecte, sols parlava d’avaluar la gestió realitzada per les mútues i desterrava qualsevol referència a la “reversió”. Aquest canvi de discurs es va confirmar a les reunions de la comissió, reconvertint-se la idea inicial de recuperar pel servei públic el que mai devia d’haver passat a mans privades, en un seguit d’evasives amb l’única intenció de deixar morir la iniciativa i garantir la continuïtat de les mútues en la gestió d’aquestes contingències. En poques paraules, ha estat una aplicació de manual de la cita “quan no vulgues fer res crea una comissió”.

El resultat del treballs de la comissió va ser un informe no vinculant o dit en altres paraules, un frau, en el que només les organitzacions sindicals es pronunciaren sobre la reversió del concert amb les mútues, mentre que la Conselleria de Justícia i Administració Pública guardava un absolut silenci, emparant-se en la excusa de que la decisió última corresponia al Consell. Una estratègia seguida també pel Consell, que tampoc es va pronunciar al respecte i al no comunicar en temps i forma la denuncia del concert, aquest va quedar prorrogat tàcitament per 2018. Una estratègia de silenci i omissions que han seguit practicant la Consellera Bravo i el Consell per facilitar, de facto i any rere any, la renovació del concert a les mútues els fins arribar a 2020; silenciant el debat inconclús de la seua reversió a la Mesa General de Negociació de personal funcionari, estatutari i laboral (MGN I), en la qual sembla que els sindicats presents, CCOO, UGT i CSI-F, tampoc tinguen excessiu interès en revertir la privatització de la gestió d’una part de la salut laboral del personal públic de la Generalitat.

Des d’Intersindical Valenciana sempre hem apostat per uns serveis públics de gestió directa i, a més, considerem que, en el cas que ens ocupa, és absolutament innecessari, donat que disposem d’un serveis sanitaris públics d’excel·lència contrastada que, difícilment, poden ser superats per una gestió externalitzada de les contingències professionals. No obstant, no es tracta ací de fer una defensa argumentada dels avantatges que suposa la prestació i la gestió directa dels serveis públics, front a la gestió privada, perquè, en el fons, és un debat artificial que només es sustenta en l’interès de determinades opcions polítiques d’imposar un model liberal d’Estat i no pel manteniment de l’Estat Social.

És per això que des d’Intersindical Valenciana acusem a la Consellera Gabriela Bravo, d’haver-se plegat als interessos de les mútues, haver actuat amb mala fe negociadora incomplint el seus compromisos i silenciar el debat per no fer evidents les seues contradiccions. Malgrat tot, des d’Intersindical Valenciana seguim i seguirem insistint en la necessitat de recuperar pel servei públic la gestió de les prestacions dels accidents de treball i malalties professionals dels empleats i empleades de la Generalitat, perquè nosaltres sí apostem per la gestió pública i perquè disposem de serveis sobradament acreditats per fer eixa tasca. No hi ha cap raó per continuar regalant a les mútues un finançament addicional per prestar un servei que, ni de lluny, té un cost equivalent a la contraprestació pública pel concert.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.