Mesa general de la Funció Pública

A igual treball, igual salari. Per una veritable carrera professional per a tot el personal interí

(en resposta a les fake news de l’agent social UGT)

18 / 11 / 2018 | Intersindical

Davant la insistent reiteració d’alguna organització sindical, encabotada a sobreactuar una perplexitat impostada, des d’Intersindical Valenciana volem aclarir, clar i ras, que és del tot cert que STEPV no ha signat l’esborrany de decret de carrera professional horitzontal, com tampoc no ho ha fet la Federació de Treballadors de l’Ensenyament d’UGT, ni la Federació d’Ensenyament de CCOO ni CSIF - Ensenyament. És obvi, cap d’aquestes organitzacions forma part de la Mesa Sectorial del personal de l’Administració del Consell, marc on s’ha negociat aquest decret i per tant, ni STEPV ni la resta de sindicats de l’ensenyament poden signar un acord quan no formen part de la negociació. Aquesta és la primera notícia falsa del comunicat de la UGT. No és l’única. Nosaltres ho diem ben alt i clar: volem la carrera professional per al personal interí de les administracions públiques i de les universitats valencianes.

Davant aquesta intencionada confusió onomàstica, la qual tan sols és un joc d’artifici argumental per a amagar la subordinació dels interessos legítims de les treballadores i treballadors a l’estratègia electoral d’eixa organització sindical, cal recordar que STAS-Intersindical Valenciana ha defensat des del minut zero una carrera professional inclusiva per a totes i tots, sense penalitzacions ni distincions pel tipus de relació laboral o l’itinerari professional. També, no podria ser d’altra manera, per a tot el personal interí; ho ha fet en totes les negociacions i als tribunals de justícia.

Tot just per això, el 20 de febrer de 2008, totes les organitzacions presents en la Mesa Sectorial de la Funció Pública, també STAS - Intersindical Valenciana, signàrem el primer acord de carrera professional per al personal de l’Administració del Consell.

Després d’això, malauradament, tan sols la veu d’Intersindical Valenciana es va alçar contra l’aplicació d’una norma punitiva que excloïa vora un terç de la plantilla i retallava els drets econòmics de dos de cada cinc persones que entraven en el sistema. Una part important del personal exclòs era el personal interí de l’Administració del Consell. Des d’aleshores les altres organitzacions signants, també la UGT, han insistit a disfressar d’heroïcitat sindical la gestió d’una derrota amb la qual es consagrava la detracció de retribucions del quinquenni perdut i els 58 milions d’euros furtats al personal en acceptar la reducció dels percentatges d’aplicació. I tot això, en els minuts de descompte de la legislatura, per a alimentar una campanya electoral agonitzant en 2014.

El naixement d’aquest decret, un Frankenstein normatiu, condemnat a una mutació perpètua, va abocar les treballadores i treballadors a un escenari de permanent conflicte laboral, sindical i judicial. Mentrestant STAS - Intersindical Valenciana no ha deixat de lluitar en tots els àmbits per a estendre el sistema de carrera professional a quanta més gent millor i en les millors condicions, també al personal interí.

Tot just per això, per coherència, Intersindical Valenciana va donar el seu suport al Decret 93/2017, una modificació de la norma d’aplicació exclusiva per a resoldre la penalització aplicada al personal funcionari de carrera que havia promocionat.

Ara, de bell nou, en el temps de descompte de la legislatura, Intersindical Valenciana torna a alçar la seua veu en solitari contra el reduccionisme interpretatiu de l’administració i la docilitat sindical que accepta de nou rebaixes i restriccions en el desenvolupament de la carrera professional.

Així, el redactat i l’aprovació del nou decret de carrera, independentment de la negociació dels últims mesos, ha estat marcada per les indicacions del Consell Jurídic Consultiu i està més que garantida en execució de la Sentència 803/2015 del TSJCV, confirmada per la Sentència 402/2017 del Tribuna Suprem i les sentències 175/2017, de 29 de març, i 213/2017, de 21 d’abril, del TSJCV. Totes elles fermes, consegüents a processos incoats per organitzacions sindicals no signants del decret 186/2014,  i amb un període més que generós per a exigir l’execució. És a dir, una negociació que s’ha obert gràcies als recursos presentats per STAS - Intersindical en contra d’un decret signat, entre d’altres, per UGT. Un decret signat per UGT que va excloure al personal interí. Sí, UGT va excloure amb la seua signatura al personal interí, a tot el personal interí. Per això, nosaltres vam haver d’anar als tribunals per denunciar aquesta discriminació i vam guanyar, cosa que va obligar la Generalitat a obrir una negociació per resoldre aquesta situació discriminatòria per al personal interí.

Per tot el que hem explicat, garantit l’accés del personal interí a la carrera professional, en execució de les sentències esmentades, Intersindical Valenciana no es resigna a acceptar la lectura més reduccionista d’aquestes. I més ara, quan el calendari i les sentències juguen a favor de les treballadores i treballadors.

D’aquesta manera, no hem donat el suport a aquesta norma perquè:

- Continua mantenint un tractament diferent per al personal interí, el qual no té dret a la carrera professional sinó a la percepció d’un complement retributiu de la mateixa quantitat. Per això, el personal interí no accedeix i progressa en els diferents Graus de Desenvolupament Professional sinó que se li atorga un DPCR (Dret a la Percepció del Complement Retributiu), una nomenclatura diferencial amb la qual es deixa ben clar que el personal interí no té carrera professional, la qual cosa pot tenir efectes no desitjats i impredictibles en itineraris professionals futurs d’eixes treballadores i treballadors.

- Discrimina el personal provinent d’altres administracions en establir una data diferent d’accés al sistema de carrera. Un greuge comparatiu que pot provocar novament un seguit de reclamacions judicials individuals.

- Limita la progressió professional d’una manera del tot injusta, tant per a les treballadores i treballadors, com per a l’eficiència i eficàcia que exigeix i necessita l’administració pública valenciana.

- Consagra un sistema retributiu al marge, i en contra, tant de la lletra com de l’esperit de la normativa que regula les retribucions del personal al servei de l’Administració del Consell.

Intersindical Valenciana considera que tot just ara cal ser valents i valentes i fer propostes de futur amb les quals consolidem un sistema de carrera professional més equitatiu, més racional i més just per a tot el personal de l’Administració del Consell, també per al personal interí. I per això, en la Mesa Sectorial de Negociació de la Funció Pública, STAS - Intersindical Valenciana ha proposat la negociació d’un nou decret de carrera professional en el qual s’amplie:

- el dret a la carrera professional que incloga tot el personal, sense diferències artificials pel tipus de relació laboral o itinerari professional.

- la possibilitat, sense límits, de desenvolupament professional mentre la treballadora o treballador continue en actiu. Un dret vinculat al temps de serveis prestats, la actualització permanent de coneixements i el compromís amb els objectius del servei ha de permetre una progressió permanent en Graus de Desenvolupament Professional

- l’ajust dels complements retributius vinculats als Graus de Desenvolupament Professional per a corregir les diferències salarials que puguen estar contribuint a augmentar una escletxa salarial injustificable entre els diferents cossos que conformen les plantilles

Davant les manipulacions i notícies falses de la UGT, una pràctica habitual d’eixe agent social, nosaltres expressem el nostre compromís absolut amb tot el personal que treballa en les administracions públiques, incloent-hi les universitats, per millorar les seues condicions laborals i garantir l’aplicació d’una veritable carrera professional, sense restriccions ni discriminacions, a tot el personal també al personal interí.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.