Mesa general de la Funció Pública

Crònica d’una signatura anunciada

Dimecres 17 de setembre va tindre lloc una reunió de la Mesa General de la Funció Pública de la Generalitat, per a modificar a la baixa l’acord de 23 d’octubre de 2013. La implantació de la carrera professional al sector d’Administració de la Generalitat es retalla: en 2015 serà una mitja del 10%, en lloc del 33%, mentres que en 2016 sera d’un 33%, en lloc del 66%.

REPRESENTACIÓ DE LA GENERALITAT EN LA MESA GENERAL DE 17/09/2014. EN EL CENTRE, PEDRO GARCIA RIBOT / FOTO: GVA
REPRESENTACIÓ DE LA GENERALITAT EN LA MESA GENERAL DE 17/09/2014. EN EL CENTRE, PEDRO GARCIA RIBOT / FOTO: GVA
18 / 09 / 2014 | Intersindical

La reunió no va estar presidida pel conseller Moragues, sinó pel Secretari Autonòmic d’Adminstracions Públiques, Pedro Garcia Ribot, cosa que no va ser criticada pels sindicats signataris, possiblement perquè ja ho sabien.

Els sindicats del tripatir alabaren la negociació i l'acord que, com era previsible, signaren

Les intervencions de les parts signatàries van ser previsibles: molt de sobreentès, del tipus “això ja ho hem pactat en la comissió de seguiment”, “com ja hem comentat estos dies”, etc.
Això sí, hi hagué una crítica general -i ritual- al conseller Moragues per les fomes en anunciar per la premsa en agost que no s’anava a poder cobrar la carrera. Aquestes crítiques no impediren, però, que seguidament al·labaren la negociació i l’acord al que finalment s’havia arribat i que, com era previsible, signaren.

Com queda la carrera?
Es començarà a cobrar en 2015, sempre que estiga acabat el procediment de reconeixement dels graus que corresponen a cada persona.
Prèviament, per tant, s’hauran de seguir les següents passes:
- Publicació de l’acord de 17/09/2014 en el DOCV
- Mesa Sectorial i CIVE per a tornar a aprovar el decret que regula la carrera, ja negociat en març passat, per a incorporar les modificacions. Previstes per a octubre, sense més precisió.
- Informes de l’Advocacia i del Consell Jurídic Consultiu. Per a l’anterior text tardaren més de tres mesos; es donaran més pressa ara?
- Aprovació del Decret pel Consell i publicació. Això pot ser ràpid, però depèn del pas anterior.
- Convocatòria pública perquè totes les persones que vulguen aporten els seus mèrits -del llistat del decret- per a ser admessos a la carrera i que se li reconeguen els graus que li corresponguen, segons l’antiguitat personal. El decret disposa que el termini no serà inferior a un mes.
- Una vegada rebudes les instàncies, resolució individualitzada a totes i cadascuna de les persones sol·licitants del reconeixement del grau. En cap cas aquest reconeixement serà genèric ni automàtic.
HIPÒTESI. En conseqüència, en l’hipotetic cas que la mesa sectorial siga abans del pont del 9 d’octubre i que els informes també siguen ràpids, el Consell podria aprovar el decret i aquest publicar-se i entrar en vigor a finals d’octubre. Posem que el mes de novembre siga el termini que es dedique a rebre les instàncies per a què el personal s’incorpore. Deixem quinze dies per a ordenar i reenviar des de tots els registres d’entrada. Arribem a Nadal. Encara que des de la DG de Recursos Humans s’afanyen, és evident que abans del 16 o 17 de gener, que és quan es tanca la nòmina, poques persones hauran obtingut la seua resolució. Això, fent les coses de pressa. Qualsevol retard en eixe calendari farà que el reconeixement de la carrera tarde més.

I què cobrarem?
Ho podeu veure en el següent enllaç: 

Imports annuals aproximats en euros carrera Acord setembre 2014


Percentatges: En 2015, els grups A1 i A2, el 9%; el C1, el 10%; el C2, el 12%; i les APF -grup E-, el 15%. En 2016, tothom un 33% i en 2017 “fins al” 100%. Resulta curiós que el 99% dels diners que en eixos tres anys es pagarien per la carrera ho siguen DESPRÉS de les eleccions autonòmiques de maig de 2015.
Imports: El nou acord diu que els imports seran els mateixos que els sistemes de carrera implantats en la Generalitat -és a dir, Sanitat-, de forma innecessària, ja que això mateix deia ja l’acord de 20 de febrer de 2008, signat per Intersindical. Però clar, cal dir que “hem obtingut” alguna coseta més…

La postura d’Intersindical Valenciana
Com és lògic, si no signarem l’acord de 23 d’octubre de 2013, no podíem signar una rebaixa en diners i calendari. La intervenció d’Intersindical va començar per afegir-se a les crítiques per les formes del conseller, però també va recordar que no solament el conseller, sinó també el Secretari Atonòmic i els sindicats del tripatir havien errat en les formes. L’article 38.10 de l’EBEP diu que quan per motius pressupostaris no es puga complir un acord, l’Administració ha de convocar l’òrgan que va negociar l’acord -és a dir, la mesa general, no la comissió de seguiment- i obir una negociació per un termini de trenta dies. res de tot això s’ha fet. Hi ha qui critica les formes només quan li convé.
També vam felicitar el conseller per haver obtingut tal triomf de les seues tesis, ja que s’ha estalviat més de 28 milions d’euros (11 en 2015 i 17 en 2016) que ens havien d’haver pagat. Es va recordar que Intersindical no dóna suport al decret de carrera perquè deixa fora al personal interí, i al personal funcionari de carrera que ha promocionat el castiga. Vam recordar l’ABC del sindicalisme: A IGUAL TREBALL, IGUAL SALARI. El sindicat afirma que amb aquest decret s’assenyala la part més febla del personal públic: si ara els hem pogut fer això, què no podrem fer en el futur?
El Sindicat qualifica d’argument “trilero” el que va emprar la consellera portaveu del Consell, Mª José Català, quan va dir que la diferència entre el personal docent i sanitari, i el personal de la Generalitat, era que aquell personal té drets reconeguts i en canvi el de la Generalitat, no. Per això, al personal sanitari i docent se li va a respectar l’acord: enguany han cobrat el 75% i en 2015 -des de gener, que ells no han d’esperar a reconéixer res: ja ho tenen en marxa- arribaran al 100%.
És un argument “trilero” ja que el compliment de la condició, és a dir, tindre drets a la carrera legalment reconeguts, depèn de l’acció del mateix govern que te’ls nega. DIt d’una altra manera: la Generalitat no ens reconeix la carrera perquè no tenim dret; no tenim dret perquè la Generalitat no ens reconeix la carrera.
Com que en Intersindical Valenciana som de poble, tenim una sola paraula. Arribarem a un acord en 2008 sobre la carrera. Ha estat la Generalitat qui ha incomplit aquell acord, va imposar un altre en octubre de 2013 -que Intersindical no va signar perquè reclamava el compliment del de 2008-, i ara l’ha tornat a incomplir. El dèficit en credibilitat del govern de Fabra és superior al comptable.
Hem de reconéixer, però, que el Conseller Moragues no ens havia enganyat. Anava avisant, l’home, però, com sempre, quan ho assenyalavem ens dèien que som una colla de malpensats. Ai, Cassandra revivida!
El conseller va avisar quan l’acord de 23 d’octubre es va signar amb la data de l’informe de la DG de Presupostos sobre la viabilitat pressupostària de l’acord estava en blanc, tot que es dèia que era “previ”.
El conseller va avisar una segona vegada quan a finals de març, dues setmanes curtes després d’haver signat l’acord de la Mesa Sectorial que donava suport al decret de carrera la Generalitat i el tripatir sindical, es va despenjar en una entrevista en premsa diguent que no hi havia cap compromís pressupostari al respecte: mireu l’última frase de l’entrevista “En cualquier caso, ha afirmado que su aplicación “siempre” estará sujeta a las disponibilidades presupuestarias que haya en los años futuros
Copieu i pegueu esta URL:

http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2014/03/13/consell-gestionara-impuestos-nuevo-instituto/1089668.html



Comentaris
amadeu
01 / 10 / 2014 - 19:56

però vosaltres aneu a signar la sol·licitud de adhesió a la carrera ? o aneu a renunciar a ella com seria coherent??



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.