A casa nostra

Dues dècades de sindicalisme de classe valencià, autònom i assembleari

El Sindicat, clar i ras

11 / 11 / 2021 | Intersindical

En 2002, Intersindical Valenciana era una aposta modesta perquè les persones treballadores foren les protagonistes de les seues decisions. Des d’aleshores, l’organització ha aportat al treball sindical el treball solidari, la formació, la defensa dels serveis públics, dels drets de totes les persones, els drets socials i els del País Valencià. A poc a poc, l’aposta per la Intersindical ha esdevingut una realitat que creix cada dia, amb un reconeixement social que supera la pròpia implantació. A hores d’ara, Intersindical Valenciana està conformada per onze sindicats tot i que, més enllà de les sigles, són les persones les que posen cara i configuren la identitat del projecte en empreses i sectors cada dia més diversos. La nostra pluralitat i diversitat és un dels nostres valors. Totes i tots som protagonistes del present i del futur de la Intersindical.

Vinté aniversari
En pocs mesos, Intersindical Valenciana farà vint anys. Abans inclús que STEPV acordara estendre formalment el model sindical de l’ensenyament en el cinqué i el sisé congressos, a Guardamar (1992) i Morella (1995) respectivament, s’havia iniciat el treball entre les companyes i companys de l’administració local, el STA, i del metall, el PUT, ara STM.

La idea d’un sindicalisme sense tuteles on les afiliades i afiliats són els únics protagonistes s’ha estés com una taca d’oli per les distintes comarques valencianes i sectors laborals. La Intersindical encara no és allò que vol ser, però el creixement i la capacitat de constituir-se com a referent sindical no ha deixat d’avançar amb força més enllà dels serveis públics, on ja és la força principal, amb més vots i amb presència en tots els sectors: ensenyament, sanitat, administració del Consell, administració local, justícia, correus, bombers, empreses públiques…

La realitat de la Intersindical, però, és encara desconeguda entre les persones afiliades als onze sindicats confederats. La presència de l’organització arriba a hores d’ara a una diversitat de sectors: transport públic i privat (EMT València, Metrovalencia, Renfe, transport per carretera); sector agrari (empreses de transformació), empreses càrniques, metall —a Ford-Almussafes, l’STM és la segona força sindical, Crwon, Kamax—, empreses de neteja i de neteja viària (FCC), finques urbanes, taulell, seguretat, cultura —a la ciutat deValència, Las Naves, Palau de les Arts, Palau de la Música, Bioparc—, mitjans de comunicació —À Punt, Levante-EMV—, comerç —El Corte Inglés…—, Solidaritat —Farmamundi—, riders… Sindicalistes de la confederació estan presents en centres i polígons industrials de Sagunt-Parc, Almussafes, la Foia de Bunyol, la Plana d’Utiel-Requena, la Vall d’Aiora i Fuente del Jarro de Paterna, entre altres.

Un model enriquit
Al llarg dels anys, el model organitzatiu de la Intersindical s’ha enriquit amb la constitució del Sindicat de Persones Jubilades i Pensionistes, que té a hores d’ara un protagonisme destacat en la mobilització en defensa de les pensions,  o de la Intersindical Jove. També existeixen àrees organitzatives pròpies: les dones (Intersindical Dones), els drets LGTBI (Intersindical LGTBI), la solidaritat i la defensa dels drets humans (Intersindical Solidària), la cultura i tots els seus vessants (Intersindical Cultura), la defensa dels drets de les persones discapacitades (Intersindical Inclusiva), la formació (Escola Sindical Melchor Botella), la política lingüística, la salut laboral i el medi ambient, internacional…

Un congrés per a avançar
Amb la perspectiva d’esdevindre un instrument útil per a la classe treballadora i dues dècades després de constituir-se, la Intersindical es planteja consolidar i estendre el seu projecte en tots els àmbits laborals del País Valencià. A la consecució d’aquests objectius va dirigida la celebració a la ciutat de València del 6é Congrés convocat pel Consell Confederal, màxim òrgan entre congressos, per als 19, 20 I 21 de novembre. El congrés, ajornat des de febrer per la crisi sanitària, ha anat precedit de distintes assemblees per a estudiar els documents —Informe del Secretariat i ponències d’Organització i Estatuts i Determinació d’Àmbits, Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient, Administració i Finances, Intersindical Dones i Internacional— i reprendrà el debat sobre el futur de l’organització, una qüestió al qual està convidada tota l’afiliació als sindicats confederats, vora de 23 mil persones.

El Congrés, en el qual participaran desenes de delegades i delegats de les organitzacions confederades i la totalitat dels membres del Secretariat, també haurà de renovar la composició la nova direcció i triar les persones que integraran la comissió de Garanties i Conflictes i la de Control Administratiu.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.