Pensions

El que hem de saber sobre pensions

22 / 06 / 2016 | Intersindical

1. Estan retallant les pensions? Sí. Era necessari? No
Amb la derogació de la llei que incrementava les pensions amb l’IPC anual i la implantació del nou índex de revaloració i del factor de sostenibilitat, el govern s’estalviaria en els 9 anys que van de 2014 a 2022 uns 33.000 milions d’euros. Amb tot, la retallada més forta es produirà per l’enduriment dels requisits per a accedir a la pensió. El càlcul prenent 25 anys en comptes de 15, el fet de no omplir totes les llacunes de cotització, el límit al complement a mínims que generarà pensions inferiors a les mínimes actuals. Les retallades de les pensions ja van ser aplicades per Zapatero quan no hi havia dèficit i a més hi havia reserves, ho va fer perquè li ho va ordenar el gran capital a través de la troica. Amb els 37.500 milions que hauran retallat fins a 2022 paguen una gran part del rescat estafa de la banca.

2. Afecta més els ja jubilats o els futurs pensionistes? Els futurs
Posant l’exemple d’un pensionista jubilat als 65 anys l’any 2011 amb una pensió de 1001 euros, la congelació del 2011 (-2,4%IPC) li suposa que al llarg de la seua vida potencial de pensionista deixarà de cobrar 6.050 € a què cal afegir 4.640 € que li representa de reducció l’1,9 % de l’IPC de 2012, afegir a això la reducció anual permanent i aleatòria que comporta l’última reforma del PP amb les tisores de l’índex de revaloració i el factor de sostenibilitat. Als treballadors en actiu i futurs pensionistes els afecten (excepte les congelacions de les pensions actuals) en tots els aspectes assenyalats fins ací que tindran un efecte reductor de la pensió inicial superior al 30%, sense explicar impactes addicionals negatius com la disminució de cotització en subsidi de desocupació, carreres laborals intermitents, minoració de salaris etc. L’impacte de gènere és molt negatiu per a les dones, ja discriminades, de fet, perquè la seua pensió mitjana és 400 € inferior a la dels homes.

3. Quan remeta la crisi cessaran les retallades a les pensions? No
Les retallades de les pensions de jubilació i invalidesa vénen de molt abans de la crisi i seguiran després (si no ho impedim). Deteriorar i desprestigiar el sistema públic és el primer pas per a introduir el negoci bancari de les pensions privades. Les pensions de jubilació i invalidesa van sofrir retallades en successives reformes des del pacte de Toledo i això quan l’economia anava molt bé i el finançament produïa excedents cada any. L’objectiu del poder financer és la privatització del sistema públic de pensions, traslladar de l’erari als seus negocis privats centenars de milers de milions d’euros. En definitiva el problema no és conjuntural per la crisi, és estructural pel canvi de model.

4. La meua pensió és un dret (sí) que es pot alterar (no)?
Quan et reconeixen una pensió de jubilació o invalidesa contributiva és perquè has complit una sèrie de requisits que t’exigia la llei. Reconegut el dret que t’has guanyat durant la teua vida laboral, ara no poden dir-te que depens d’altres coses sobrevingudes alienes a les exigències i requisits que ja has complit. Major insult a la intel·ligència suposa que et diguen que la teua pensió depén de les cotitzacions dels treballadors en actiu. La teua pensió te la vas guanyar tu, és proporcional a les teues cotitzacions i l’estat té l’obligació de pagar-te mentre visques. Per un principi de seguretat jurídica el dret reconegut és inalterable. Si ens toquen la pensió ens roben.     

5. On van a parar les cotitzacions de tota la meua vida laboral? 
El sistema de SS a Espanya és un sistema de repartiment basat en la solidaritat i caixa única que s’estén entre generacions i entre els diferents règims i contingències. Des de la seua creació les cotitzacions socials van cobrir de sobres el pagament de les pensions. Els excedents de 44 anys consecutius entre 1967 i 2011 es van destinar a sufragar altres prestacions de SS com ara l’assistència sanitària, la desocupació, les pensions no contributives etc. L’estat era i hauria de ser el garant del sistema, del seu finançament i de la seua gestió.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.