Retallades

Ens han pagat la part proporcional de la paga extra?

Entre el 29 i el 30 de gener es va cobrar la nòmina de gener, que inclou el pagament de 44 dies corresponents a la paga extra de desembre de 2012. És una magnífica notícia, perquè així es repara en part l’espoli que va suposar la supressió d’aquella paga.

El conseller Moragues incompleix l'acord que va signar fa mig any
El conseller Moragues incompleix l'acord que va signar fa mig any
29 / 01 / 2015 | Intersindical

Sempre hi ha un “però”, ja sabeu que li donem moltes voltes a les coses. Per això podem afirmar que no s’ha complit l’acord sobre el cobrament de la part proporcional de la paga extra meritada entre 1 de juny i 14 de juliol de 2012, tal com havien reconegut els tribunals amb sentències reiterades que es van iniciar amb la de 31 de març proppassat, en un recurs instat per Intersindical Valenciana.

No s'ha complit l'acord sobre el cobrament de la part meritada de la paga extra

Resumint-ho molt, us direm que ens han pagat 44 dies dels sis mesos que ens devien, en compliment de la Disposició Transitòria 12ª de la Llei de Pressuposts de l’Estat per a 2015. Pot semblar el mateix, però no ho és:
L’acord sobre el pagament de la paga extra es referia a les sentències guanyades pels diferents sindicats i aquestes es referien als 44 dies meritats entre el 1 de juny i el 14 de juliol, en el cas del personal funcionari, als 14 dies meritats entre el 1 i el 14 de juliol, en el cas del personal laboral i la totalitat de la paga en el cas del personal de Justícia. La paraula clau és “meritats”, com veieu.
Per tant, us hem de dir dues coses:
Primera. Felicitem-nos totes i tots per haver cobrat una part del que ens devien en concepte de paga extra.
Segona. Cal reclamar el pagament dels 44 dies meritats, amb la presentació de peticions d’extensió de sentència, per a la qual cosa us heu de posar en contacte amb Intersindical Valenciana.

Per a qui vulga saber més:
L’Acord de 9 de juny de 2014, de la Mesa General de Negociació de la Generalitat reconeixia que “han recaigut sentències que han pronunciat en el sentit de reconéixer el dret de les persones recurrents a percebre la paga extraordinària del període meritat fins a l’entrada en vigor” del Reial Decret Llei 20/2012, i que “els períodes meritats fins a l’entrada en vigor del Reial Decret Llei 20/2012 són, per al personal funcionari i estatutari, des de l’1 de juny fins al 14 de juliol de 2012, i per al personal laboral, des de l’1 fins al 14 de juliol de 2012”.
Per això, el punt Tercer deia que “es pagarà la quantia corresponent als quaranta-quatre dies meritats”, sempre “en funció del temps treballat, alpersonal funcionari i estatutari que es trobava en actiu entre les mencionades dates”.
Igualment, el punt Quart deia que “en funció del temps treballat, es pagarà al personal laboral que es trobava en actiu entre les dites dates” fins a 14 dies meritats.
Per tant, l’objecte de l’acord és, arreplegant el que diuen les sentències, pagar el temps meritat entre el 1 de juny i el 14 de juliol. Per a haver “meritat” eixos dies, calia haver treballat efectivament eixos dies.
En canvi, la Disposició Transitòria 12ª de la Llei de Pressuposts de l’Estat diu que “Décima segunda. Recuperación de la paga extraordinaria y adicional del mes de diciembre de 2012.
Uno. Recuperación de la paga extraordinaria y adicional del mes de diciembre de 2012 del personal del sector público.
1. Cada Administración Pública, en su ámbito, podrá aprobar el abono de cantidades en concepto de recuperación de los importes efectivamente dejados de percibir como consecuencia de la supresión de la paga extraordinaria, así como de la paga adicional de complemento específico o pagas adicionales equivalentes, correspondientes al mes de diciembre de 2012, por aplicación del Real Decreto-ley 20/2012, de 13 de julio, de medidas para garantizar la estabilidad presupuestaria y de fomento de la competitividad, con el alcance y límites establecidos en la presente disposición.

(Llei de Pressupostos de l’Estat per a 2015 a: https://www.boe.es/boe/dias/2014/12/30/pdfs/BOE-A-2014-13612.pdf)
Per tant, en l’acord -derivat de les sentències- es paga el temps meritat, i, en canvi, amb la DA 12ª es paga la recuperació d’imports deixats de percebre. No hi ha identitat d’objecte, per la qual cosa, en aplicar la DA 12ª, la Generalitat ha deixat de complir amb l’acord i amb les sentències, la qual cosa deu fer, i pagar uns altres 44 o 14 dies, segons corresponga.

Per què afirmem que ens han pagat segons la DA 12ª i no segons l’acord?
Perquè ho diuen en la resolució en què ordena el pagament: RESOLUCIÓ de 2 de gener de 2015, de la Direcció General de Recursos Humans, per la qual es reconeix el dret del personal de l’Administració de la Generalitat a l’abonament de determinada quantia corresponent a la paga extraordinària del mes de desembre de 2012. I més endavant fa esment expressament a la DA 12ª de la llei de Pressuposts de l’Estat per a 2015 -tot i que s’equivoca i diu que es la 22ª-.
Consulteu la resolució a: http://www.docv.gva.es/datos/2015/01/20/pdf/2015_64.pdf

I ara què fem?
Es pot demanar l’extensió de sentència d’alguna de les que reconegueren el pagament dels dies meritats, per a la qual cosa us recomanem que us dirigiu al sindicat que més confiança vos done. Per suposat, podeu confiar en Intersindical Valenciana.



Comentaris
Àngels Cuenca
30 / 01 / 2015 - 9:13

Últimament els vostres correus me resulten confusos. Concretament, en aquest no entenc per què digueu que ens han pagat els dies “meritats” de la paga extra de juliol de 2012 i que hem de demanar “l’extensió de sentència d’alguna de les que reconegueren el pagament dels dies meritats”.


STAS-Intersindical
30 / 01 / 2015 - 11:27

Hola Àngels,
Sabem que és confús, perquè ja han buscat que ho siga. La qüestió és que no ens han pagat pels dies meritats -devengados-, sinó l’equivalent a 44 dies, en concepte de “recuperació” dels imports deixats de percebre. Les sentències reconeixen el cobrament dels dies meritats. Són objectes diferents, un i l’altre, per això cal que ens paguen per un concepte i per l’altre.
STAS-Intersindical


Càrol
30 / 01 / 2015 - 11:53

Mare meua! Sou professors? Però com està explicat este article que no s’entén res! Algú del sindicat, dels que esteu alliberats, podria haver agafat una calculadora i fer un exemple numèric de la diferència que hi ha entre que ens paguen pels dies meritats o que ens paguen pels dies deguts, noooo? Jo no tinc temps per fer els càlculs, però pague una quota sindical perquè vosaltres ho feu per mi.

I que passa amb el 4t dia que si faltem malgrat estar justificat per malaltia ens van a descomptar el 50%. És legal? No vulnera el principi de jerarquia normativa? He llegit algun conveni col·lectiu que se’ls aplica als meus alumnes, com per exemple oficines de farmàcia, i es fa responsable de la malaltia del treballador el farmacèutic, sense límit de dies. Ara que, estem pitjor que l’empresa privada? I els sindicats callats?


jose enrique
31 / 01 / 2015 - 16:08

Estic jubilat des de maig de 2014 però en el 2012 estaba en actiu i no m’han pagat la part de la paga extra dels 44 diez que he de fer per a cobrar perquè tinc dret


Juan Tormo
01 / 02 / 2015 - 18:24

Als funcionaris en actiu l´any 2012. Ens correspon el pagament de les 44 dies de la paga extra?
Algú sap si es pagarà i quan?
En setembre i posteriorment en gener vaig presentar al PROP le petició de la mateixa. Cal fer alguna cosa més?


María José
02 / 02 / 2015 - 16:07

No entec perquè ens tenen que pagar per dos conceptes, tal i com li haveu contestat a Àngels, si la sentència diu que el pagament es referix als 44 dies meritats,jo entec que és açò el que ens han pagat, no?



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.