Mesa general de la Funció Pública

Intersindical considera un frau la constitució de la Comissió per la reversió de les mútues

01 / 07 / 2017 | Intersindical

La Consellera Bravo canvia de criteri i fa bona la dita que “quan no vulgues fer res, crea una comissió”

A final de 2013, amb el Partit Popular en el govern de la Generalitat, es va decidir, de forma unilateral, cedir la gestió de les contingències professionals dels empleats i empleades públics a les mútues d’accidents de treball. Una decisió fortament criticada per la totalitat de les organitzacions sindicals, tant en les formes com en el fons, doncs no es va consultar als representants sindicals i, a més, com consta al dictamen desfavorable, aprovat per les Juntes de Personal, es considerava una privatització que dubtosament podia suposar una millora en la salut laboral del personal.

Aquest malestar es va traslladar des de diferents àmbits a la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, on la seua titular es va comprometre públicament i, fins i tot, en la mateixa Mesa General de Negociació de desembre de 2016, a revertir la gestió dels accidents laborals i les malalties professionals a la Seguretat Social creant una comissió a l’efecte. Un compromís que, pel que sembla, ha perdut tota la seua fermesa i credibilitat.

La comissió es va constituir el darrer 9 de juny amb la denominació de “Comissió d’avaluació de les prestacions assumides per les mútues d’accidents de treball i malalties professionals de la Seguretat Social en relació amb el personal funcionari, estatutari i laboral de la Generalitat” (COMUT); la finalitat de la qual, com bé diu el nom, ja no és estudiar els mecanismes de reversió, sinó avaluar la gestió de les mútues.

Per a Intersindical Valenciana, el canvi de nom és prou significatiu com per sospitar que la COMUT sols servirà per a ajornar indefinidament una decisió que incomoda, perquè posa en evidència les contradiccions entre els discurs de defensa del serveis públics i el manteniment, a determinats àmbits, de la gestió privada dels mateixos o, potser, també, es convertisca en un mer tràmit per justificar la continuïtat de les mútues.

La funció assumida per la comissió és feixuga i de caire eminentment tècnic, més pròpia d’especialistes en epidemiologia i salut pública, que no de representants sindicals, si el que es vol és dotar-la de credibilitat científica i si a aquestes consideracions sumem que els treballs han d‘estar finalitzats abans que acabe el mes de novembre, data de renovació del contracte amb les mútues, difícil està que puguen complir-se els terminis i que, a més, siga amb un treball mínimament rigorós.

Per altra banda, si partim de la consideració que el dictamen de la COMUT no serà vinculant i que, a més, es vol elaborar una mena d’enquesta de satisfacció entre els usuaris i usuàries de les mútues, tot apunta que es convertirà en una burda farsa per justificar la continuïtat de les mútues en la gestió de les contingències professionals.

Per últim, no podem obviar que algunes organitzacions sindicals presents a la COMUT són, alhora, membres de les juntes directives de les mútues; la qual cosa afegeix un handicap més a la credibilitat de la comissió. No es pot ser jutge i part al mateix temps.

Des d’Intersindical Valenciana pensem que des de la Conselleria de Justícia i Administració Pública està construint-se un muntatge teatral innecessari, per preparar, entre bambolines,  una justificació davant l’opinió pública d’allò que és injustificable: el manteniment de la privatització d’un servei públic. Mentre que la solució és ben simple i sols passa per decidir, políticament i com a govern, apostar pels serveis públics de gestió directa, la resta, per molt que es vulga dissimular, sols és un frau.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.