Mesa general de la Funció Pública

Intersindical denuncia el caos en la negociació de la Mesa General de la Funció Pública

El sindicat considera que hi ha un incompliment reiterat en els terminis establerts a l’Acord de legislatura i una manca de directriu política en la programació de la negociació col·lectiva a la Conselleria de Justícia i Funció Pública

13 / 02 / 2018 | Intersindical

N’és un fet que els compromisos de l’Acord de Legislatura van, poc a poc, complint-se, però no és menys cert que, alguns aspectes del mateix, arrosseguen endarreriments que superen, amb escreix, la paciència que seria, formalment, exigible, en atenció a la multiplicitat de fronts que ha d’afrontar qualsevol Administració Pública.

Existeixen compromisos a l’Acord de Legislatura que esperen, des de fa més d’un any, ser abordats per la negociació col·lectiva: la nova Llei de la Funció Pública, des de gener de 2017, les retribucions en situacions d’incapacitat temporal, des del segon semestre de 2016, la recuperació del poder adquisitiu dels empleats i empleades de la Generalitat, des de l’any passat i multitud de temes sectorials relatius amb la salut laboral o a la igualtat.

No obstant, el problema no és només l’endarreriment de la negociació col·lectiva, sinó que, a més, cal sumar un cert descontrol a les convocatòries de meses tècniques que alteren substancialment el bon funcionament dels diferents àmbits de negociació.

El treballs a la comissió per la reversió de les mútues ha estat un frau i una pèrdua de temp. La comissió tècnica per la negociació de la Llei de la Funció Pública es va convocar, amb calendari de reunions setmanals per intentar concloure els treballs cap a final de març i, acte seguit, es desconvoca sense saber raons ni previsions. Per contra, es convoca altra mesa tècnica, a pocs dies vista, per abordar les retribucions en situació d’incapacitat temporal i la recuperació del poder adquisitiu del personal públic i no s’acompanya la convocatòria amb una proposta i, exactament, el mateix passa amb la comissió de seguiment de l’Acord de Legislatura. Un desgavell que condueix a pensar que a la Conselleria de funció Pública no es sap molt bé qui porta les regnes, si és que algú les porta.

Per Intersindical Valenciana, aquesta improvisació a l’hora de determinar la prioritat dels temes a tractar a la negociació col·lectiva i els calendaris de treball, no condueixen a cap lloc i diuen ben poc del rigor i seriositat dels responsables públics i, de pas i indirectament, de les organitzacions sindicals representades a la Mesa General de la Funció Pública. És per això que exigim responsabilitats a la Consellera Gabriela Bravo i al seu equip directiu per la situació actual. Entenem que és necessari i urgent que s’elabore un calendari de treball respecte del següents temes:

En primer lloc, planificar la negociació de la Llei de la Funció Pública Valenciana, de forma que els treballs es finalitzen el més aviat possible. Per una banda, creguem que és evident que cal un debat general de l’avantprojecte i, per altra, posteriorment, el treball més tècnic de la negociació de l’articulat, article per article, sense presa, però sense pausa. Especialment, perquè és un dels grans compromisos de l’Acord de Legislatura, per la seua transcendència pel conjunt de la Funció Pública com a servei públic i, perquè seria complicat explicar per què, des de gener de 2017 que es va fer públic el primer esborrany, no s’ha fet res fins ara, quan la legislatura està a la seua recta final.

En segon lloc, s’imposa la necessitat de convocar, de bona fe, la negociació de les retribucions del personal públic en les situacions d’incapacitat temporal, pendent des del segon semestre de 2016, per la qual cosa cal fer la convocatòria de la comissió tècnica, com ja ha estat feta, però, a més, fer arribar una proposta concreta, doncs la Intersindical la té presentada des d’octubre de 2017, sense haver rebut cap noticia sobre la qüestió des d’aleshores.

En tercer lloc, des de 2017, està pendent la negociació de la recuperació del poder adquisitiu dels empleats i empleades públics. Cert és que la comissió ha estat convocada junt a l’anterior pel proper divendres 16 de febrer, però, també, com en el cas anterior, sense proposta concreta per part de l’Administració. Amb aquest plantejament és inevitable preguntar-se si es tracta d’una convocatòria per cobrir l’expedient i poder dir que ja està iniciada la negociació.

Per últim i respecte dels temes relatius a salut laboral i igualtat de gènere, caldrà la necessitat de planificar la negociació sectorial d’aquetes qüestions a les respectives Meses Sectorials.

En fi, tornem a insistir, un desgavell que, sí o sí, caldrà ordenar i del que fem responsables solidàriament al conjunt de l’equip de direcció de la Conselleria de Justícia i Funció Pública i de la que demanem responsabilitat, rigor i efectivitat perquè la credibilitat de tots i totes està en joc. Poca broma.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.